Last news in Fakti

27 Май, 2022 10:00 4 272 11

Инсулт на 32 години: историята на Андреа

  • инсулт-
  • андреа зюс-
  • болести-
  • инфаркт-
  • здраве-
  • мозъчен удар-
  • афазия-
  • заболяване

Оттогава младата жена живее с последствията от това опасно заболяване

Инсулт на 32 години: историята на Андреа - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пет години са изминали от деня, в който на Андреа Зюс внезапно ѝ причернява пред очите. Тогава тя решава, че това се дължи на някакъв проблем с кръвообращението, който бързо ще отмине. Само едно нещо не е предполагала младата жена, която малко преди това е участвала в маратонско бягане, родила е първото си дете, а физически е била в отлична форма: че е получила инсулт - заболяване, вследствие на което може да се стигне до увреждания на мозъчните функции.

Все повече инсулти в млада възраст

На 32-годишна възраст Андреа е получила така наречения ювенилен инсулт - мозъчен удар в млада възраст. Обикновено той се проявява при хора на възраст между 18 и 40 години.

От години броят на мозъчните инсулти в млада възраст постоянно нараства. В Германия например около 15 процента от всички инсулти са при хора под 55 години. Според данни, публикувани в специализираното издание "Deutsches Ärzteblatt", общо тези случаи са около 30 000 на година.

По данни на World Stroke Organization в световен мащаб 16 на сто от всички инсулти засягат хора на възраст между 15 и 49 години. А американско проучване от 2022 година стига до извода, че във възрастовата група до 35 години исхемичен инсулт получават повече жени, отколкото мъже - разликата тук е цели 44%. И при другите видове инсулт, например при хеморагичния, жените са повече засегнати от мъжете.

Последиците: да започнеш всичко отначало

"Всичко започна от нулата" - така Андреа описва времето след прекарания от нея инсулт. Трудно произнасяла думите, забравила съвсем правописа и граматиката. Заради инсулта загубила и чувството си за ориентация. "Бях в супермаркета и исках да си купя сок, когато изведнъж ми стана ясно, че нито знам накъде съм се запътила, нито знам откъде идвам", спомня си Андреа.

И днес тя живее с последствията от прекарания инсулт: все още страда от афазия - смущения в говора, които често се проявяват при хора, прекарали инсулт. Освен това се бори с различни когнитивни проблеми и вече не е в състояние да спортува така, както преди заболяването.

Причините не са докрай изяснени

Най-общо се смята, че при хората с наднормено тегло рискът от инсулт е по-висок. Други фактори са пушенето и консумацията на алкохол, по-високото кръвно налягане и диабетът. Американско изследване от 2021 година стига до извода, че при жените и мъжете, страдащи от мигрена с аура, рискът да получат инсулт е 2,5 пъти по-висок. Има и други рискови фактори, особено при жените. Такива са например някои смущения в сърдечната дейност, както и приемането на противозачатъчни хапчета.

Андреа обаче, която преди инсулта е била в отлична форма, и до днес не знае каква е причината за връхлетялото я заболяване. Нейният случай не е изключение: както уточнява д-р Ханс Йоахим фон Бюдинген от Центъра по неврология в Равенсбург, при около 30 на сто от пациентите с инсулт причината за заболяването не може да бъде установена.

Възстановяването е труден процес

Макар да става дума за тежко заболяване, при младите хора определено има добри шансове за пълно възстановяване и завръщане към нормалния живот, казва д-р Ханс Йоахим фон Бюдинген: "Човешкият мозък е пластичен. А това означава, че има шанс изгубените функции да бъдат възстановени частично или даже напълно."

Според изследване от 2017 година, публикувано в "Deutsches Ärzteblatt", 11 процента от младите пациенти остават със сериозни увреждания след прекаран исхемичен инсулт.

Андреа Зюс се смята за изключение от тази статистика. И до днес младата жена провежда два пъти седмично физиотерапия, веднъж в седмицата посещава и логопед. А междувременно е завършила следването си и очаква второто си дете.

Автор: Силия Томс


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    24 4 Отговор
    Сега от ковид инджекциите ще се появят много инсулти и инфаркти.
  • 2 Урсулата

    25 2 Отговор
    Ще ви направим ваксина против инсулти.
  • 3 В.В.П.

    21 1 Отговор
    Файзър Monsanto,работят денонощно ,за човечеството..
  • 4 Псевдоним

    20 2 Отговор
    Тези новини се спускат с цел да се възприеме за нормално младежи на тази възраст да имат инсулти.
  • 5 мда

    17 2 Отговор
    Отрови в храните. Инджекции с отрови. Целта е намаляване на населенивто и спасяването на планетата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 тиква

    9 3 Отговор
    Лошо нещо са наркотиците на младени!
  • 8 българина

    4 3 Отговор
    преживявал съм го, точно така е както е описано. с причернаване пред очите и почти припадаш, и ти се повръща. следващите няколко дни се чувстваш все едно оздравяваш след продължително боледуване, странно е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 абг

    7 2 Отговор
    Дойчевото зеле ви казва, че и преди ковид ерата е имало инсулти при млади хора, е вярно, пет-шест хиляди пъти по-малко от сега, ама е имало, нормално си е...

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.