Last news in Fakti

17 Март, 2022 22:04 1 667 8

Грипна епидемия в Благоевград от утре

  • грипна епидемия-
  • благоевград-
  • здравна инспекция

Вирусът протича средно за около една седмица, като първите 3 дни са най-тежки

Грипна епидемия в Благоевград от утре - 1
Снимка: Shutterstock

От утре с предписание на Регионалната здравна инспекция, на територията на Община Благоевград обявяват грипна епидемия, съобщи БНТ.

Причината е рязкото повишаване на заболеваемостта от грип тип А или така нареченият "Камбоджа". С предписанието се спират плановите операции в болниците, както и профилактичните прегледи и имунизациите. Засега заповедта ще важи само на територията на Областния център.

През кабинета на доктор Александра Бекярова последните две седмици на ден минават средно по 40 деца със симптоми на новия грип. Най-много заболели има между 5-14 години.

Протича с високи температури до 40 градуса, много силна отпадналост, болки по мускулите, по крачетата и ръцете, запушен нос, болки в гърлото. Децата са силно отпаднали.

Вирусът протича средно за около една седмица, като първите 3 дни са най-тежки. Засега учениците на територията на Община Благоевград ще продължат да се обучават присъствено, тъй като заболеваемостта при тях е под 30%.

Разбира се ние следим ситуацията и в другите общини, но за сега имаме раздвижване в община Сандански, община Петрич и разбира се, Благоевград, каза д-р Веселка Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ – Благоевград.

За предпазване от грипа лекарите съветват да се носи предпазна маска, да се спазва дистанция и редовно да се мият ръцете, защото инфекцията се предава много лесно по въздушно-капков път.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    18 0 Отговор
    А с Ковида кво стана?Нали вече нямаше грип?
  • 2 Веднага

    15 1 Отговор
    Маски ваксини глоби
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гкхцкугйкйлл

    6 2 Отговор
    Днес: ББ - ЩЕ подкрепим Украйна с оръжие!
    Вечерта: БРашков в акция против ББ.(по неотложност)
    Абсолютно случайно!
  • 6 Гринго

    8 0 Отговор
    Некои се опитват да върнат говоренето днеска и ношеска за ковид,а сега за грип.Явно от това имат некаква далавера.
  • 7 Lina

    0 0 Отговор
    леле, картинката ми заприлича на хартиен сутен...викам си: сега пък това ли трябва да носим...
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор
    Едното минава другото идва и така докато сринат СВЕТА !!! Интересно защо няма грип ГЕРМАНИЯ или САЩ или пък Украйна ? Тип А - Камбоджа е супер удобно !!!