Last news in Fakti

24 Март, 2022 09:53 1 070 13

Грипната вълна ще бъде възходяща още няколко седмици

  • проф. ива христова-
  • паразитни болести-
  • грип

Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са след най-засегнатите групи

Грипната вълна ще бъде възходяща още няколко седмици - 1
Кадър БНТ

След поредната вълна на ковид, тази година се завърна и грипът. Беше обявена епидемия в Благоевград, забелязва се повишаване на заболеваемостта и в други области.

"Към момента в НЦЗПБ всички положителни проби са за грип тип А (H3N2, "Камбоджа"). Има още време за грипната епидемия и е възможно в края ѝ да се открият и други щамове", каза в студиото на "Денят започва" по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Този щам протича типично като грип, но малко по-тежко, с повече хоспитализации, допълни тя. Типичното е бързо начало, с температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица.

Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са след най-засегнатите групи. Засичани са коинфекции между този грип и вируси, причиняващи остри респираторни заболявания.

"След нулевата вълна от грип миналата година, в момента имаме активизиране не само от грип, но и от остри респираторни заболявания. Половината от щамовете, които доказваме са от грип, половината са от остри респираторни заболявания", каза проф. Христова.

Миналата година строгите противоепидемични мерки във връзка с ковид са допринесли за нулевата вълна от грип. Затова и грипната вълна в момента не е толкова силна в сравнение с предните години. Половината от случаите са за месец март, другата половина - през януари и февруари.

"Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, после ще трябва около месец да се нормализират нещата. В някои региони има задържане на едно ниво, в други има чувствително повишаване - в Благоевград беше обявена грипна епидемия. Има повишение в Шуменска, Ловешка област, Силистра", обясни тя.

Ситуацията с коронавируса в страната в момента е спокойна. Очаква се още намаляване на случаите, но това не означава да загърбваме предпазните мерки, подчерта вирусологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 82176

    22 2 Отговор
    Кога ще ни разкажеш за участието си в биологичните експеримента с Български военни под вещото ръководство на краварите? Вие сте престъпници в бели престилки и да вярва човек на такива като вас!

    Коментиран от #3

  • 2 бахо

    20 0 Отговор
    Бульо Иво,къде беше грипа 2 години?
  • 3 WTF

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "82176":

    Това в ПИК или ШОК го прочете?
  • 4 Емил

    15 0 Отговор
    Колко е това няколко? 5 или 50? Безумни прогнози на бузумни хора за безумни читатели!
  • 5 Грульо

    18 1 Отговор
    Госпожа Пандемия се появи пак да плаши народа.
  • 6 Така е

    4 0 Отговор
    Юли и Август грипа си отива !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха Грип

    3 5 Отговор
    Грип - чудо невидяно :)))) Руската чума е най-страшна сега!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иво

    13 0 Отговор
    Тук само се сменят разни професори,математици сега и тая поредната професорка започнала да разбира от всичко.То не бе Корона а сега и грип,само се чудят как да Не отменят епидемичната обстановка,че да може да цоцат още пари !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 ташунко

    10 0 Отговор
    Още неколко седмици вика бабуля Ива, после само още месец -два и почваме отново .
    Как им се услади на тия пишман вирусолози и професори да се под светлините на прожекторите всекидневно .
    Айде спрете да ги каните и да им описвате щуротиите по сайтовете . Оня идиот Витанката вече се специализира по войната .
  • 12 ПСР

    3 4 Отговор
    Точно с това нещо съм.Изобщо не е малко по-тежко.4-ти ден,все едно те ударил влак,ама не само веднаж.Отвратително.
  • 13 даамане

    9 0 Отговор
    Надпис на стената в болница.
    - "Нямате пари?! Бъдете живи и здрави!"