Last news in Fakti

30 Март, 2022 09:26 1 125 7

Проф. Михайлов: Пари за медиците на първа линия ще има поне още три месеца

  • георги михайлов-
  • пари-
  • медици-
  • първа линия-
  • три месеца

"Тук излезе една ненужна дискусия от последните дни - Законът за здравето не дефинира носенето и не на маска. Ако той с това се занимава, това не е законотворчество. Това се дефинира в заповеди на министъра, които ще бъдат издадени през следващите дни”, заяви д-р Михайлов.

Проф. Михайлов: Пари за медиците на първа линия ще има поне още три месеца - 1
Снимка: БНТ

Въпросът с финансирането на медиците на първа линия е решен. То ще продължи най-малко още три месеца - няма да спира от 1 април, а ще продължи до края на юни. Това заяви в студиото на “Денят започва” депутатът от БСП проф. Георги Михайлов - заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

“Ние обмисляме сериозни възможности за промяна на финансирането на системата. Нека запазим това за решенията на управляващата коалиция и ще го представим при актуализацията на бюджета”, допълни депутатът от БСП.

У нас днес от Министерския съвет трябва да внесат яснота за промените след отпадането на епидемичната обстановка от началото на април. На извънредно заседание здравната комисия прие промени в закона за здравето, които дават права на здравния министър да въвежда различни ограничения при нужда. Очакванията са законопроектът да бъде гласуван в пленарната зала.

По думите му с тази актуализация “много неща ще се случат в областта на здравеопазването, свързани с реформата в този сектор” - например, съотношението болнична-доболнична помощ.

“Имаме тежък дебаланс - имаме най-много болнични легла на глава от населението в Европа. Това не е ефективно здравеопазване и трябва да се промени, защото основната част от заболяванията на хората могат да се лекуват от доболничната помощ. В това отношение ще се направят много сериозни усилия. Но това няма да стане за два месеца, защото доболничната помощ не е подготвена”, разясни той.

Според него не преминаваме от една крайност в друга с отмяната на противоепидемичните мерки от 1 април. Крайностите бяха в началото, когато бяха взети помпозни мерки без да се познават законите на епидемиологията и без сериозна епидемична ситуация в България. Тогава нещата се пресилиха и българинът, който е реалист и в тази връзка и скептик, погледна на управлението на тази криза с голяма доза негативизъм, което се наслагва върху всичко след това, коментира още д-р Михайлов.

Той подчерта, че въпросът за носенето на маски трябва да се реши от здравния министър.

“Тук излезе една ненужна дискусия от последните дни - Законът за здравето не дефинира носенето и не на маска. Ако той с това се занимава, това не е законотворчество. Това се дефинира в заповеди на министъра, които ще бъдат издадени през следващите дни”, заяви д-р Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧОЧО

    9 1 Отговор
    Тоя професор е голям лаладжия.Аман от Професори,сигурно сме първи по професори на глава от населението.
  • 2 Европа

    13 0 Отговор
    Нали вече няма пандемия. ЗАЩО....
  • 3 хихихи

    9 0 Отговор
    Няма кинти...няма коби...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Rock

    13 1 Отговор
    А каква е точната дефиниция определяща ПЪРВА ЛИНИЯ. .. Каква е дебелината на тази ,,първа линия и дали на втора линия няма хора по- отдадени от онези на първата- които имитират дейност.. Правилото за заплащане не е ли според вложения труд и умения...т.е. според КПД-то?Пандемията вече не е пандемия- но заплащането за първа линия остава.... Не е ли по- добре да се направи атестация и тогава на всеки според труда и уменията... Атестацията да включва теория и практика- т.е. някои са зле и с двете... Да учиш и да научиш са две различни неща.
  • 6 А така ли?

    7 1 Отговор
    За това ви е зора до удължавате обстановката.Направо се съсипахте от работа.Оставяхте хората да умират като пилци по болниците.Тези които се лекуваха в къщи отцеляха.И с какво ги лекувахте на първа линия само питам.
  • 7 Управляващи

    8 2 Отговор
    Спирайте им парите на тези мушенници.Пари трябват за други важни неща.Мафия взимате ни осигуровките и никой незнае какво правите с тях.Затваряйте и тази обирджийска здравна каса.