Last news in Fakti

31 Март, 2022 15:04 1 495 18

Сербезова: COVID мерките не са по усмотрение на министъра на здравеопазването

  • асена сербезова-
  • covid мерки-
  • министър на здравеопазването

Лечението на COVID-19 трябва да бъде „развързано“ от наличието или не на eпидемиологична обстановка, допълни Сербезова

Сербезова: COVID мерките не са по усмотрение на министъра на здравеопазването - 1
Снимка: БГНЕС

"По отношение на противоепидемичните мерки - и досега Регионалните здравни инспекции имаха възможност да координират своите мерки. Но има едни противоепидемични, които с отпадането на извънредната обстановка, няма да могат да се налагат, дори и на регионално ниво. В тях няма нищо страшно – носенето на маски, дезинфекция, дистанция. Уверявам ви, че те не са по усмотрение на министъра на здравеопазването". Това каза от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Асена Сербезова във връзка с отпадането на противоепидемичните мерки в страната от 1 април, цитирана от Dariknews.bg.

"Взимат се предвид националните консултанти, здравните експерти, епидемиологичните данни и др. Що се отнася дали това да бъде решение на НС за тези мерки, това е във вашите ръце", уточни тя.

По думите ѝ в много държави, в които отпадна носенето на маски на обществени места, в болнични лечебни заведения и обществен транспорт е задължително.

"Към настоящия момент това няма да бъде възможно тук, ако не се гласуват промени в Закона за здравето. Дали има критерии в този закон – има такива", допълни Сербезова.

"Лечението на COVID-19 трябва да бъде „развързано“ от наличието или не на извънредна епидемиологична обстановка. Европейската комисия е ясна, че когато се вдигат тези мерки трябва да има гъвкавост и таргетиране на интервенциите", каза в заключение здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eххххххх

    26 0 Отговор
    нищо не се разбира от написаното....дано не е и по този начин казано.

    Коментиран от #5, #17

  • 2 Смях

    34 0 Отговор
    Къде ти е маската като си такава проповедница на ковид религията, умориха хората от глад, избиха малкия бизнес и набутаха държавата с милиарди.

    Докато не беше министър и нямаше чекове от Домус ага, нямаше ковид, всичко беше про имунна система, аман от фурнаджийски лопати и кюлчета. Искаме да живеем!!!
  • 3 Cъpбeлпyткoгъзoвa

    35 0 Отговор
    Марионетки на C3O!!!
  • 4 Плашилото "ковид"

    33 0 Отговор
    вече не е необходимо.Замества го "война". Грабежът продължава по план.
  • 5 Русенец

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Eххххххх":

    Когато нищо не се раабира има повече свобода за тълкуване.
  • 6 Симо

    22 0 Отговор
    С промяната на закона за здравеопазване се дава възможност на номенклатурните кадри от РЗИ и доц. Кунчев който мрази народа си,когато им скимне да обявяват мерки които няма да бъдат адекватни а само за да има натиск и контрол върху населението.
  • 7 Русенец

    13 0 Отговор
    Защо мерките отпадат, а помощите за бизнеса остават?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Алекс

    21 0 Отговор
    Не мога да разбера за маските,все едно са нещо чудотворно и неземно а всъщност вие много добре знаете,че те повече вредят от колкото помагат.След два часа носене на маска тя става гнездо на заразни бактерии които се връщат в белите дробове.Повече има пострадали от маски от колкото от Ковид.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    18 1 Отговор
    И как точно го ,,развързахте" това лечение? Сваляте всичко,само за да не плащате,щото пари няма и сте некадърни и да ги изкарате. Махнахте и безплатния ПСР тест ,който се назначаваше от общопрактивущите лекари. Как я смятате с тия пладки мозъци,болен човек веднъж до личния лекар,той да го праща на пулмолог ,че оня да го праща на тест и на рентген. А колко пулмолози има в малките населени места,след като и в големите градове са малко. Въпрос: Защо премахвате мерките? Отговор:Ми защото отменяме извънредната обстановка , / а не защото няма вирус/ Е да де,ама ги оставяме ,,препоръчителни,, ........ жалка работа .
  • 12 Деан

    25 0 Отговор
    Защо Румъния отмени епидемичната обстановка без никакви ограничения и промени в здравният им закон? Ваксинираните в Румъния са толкова колкото и при нас. С какво сме по-различни от тях?

    Коментиран от #14

  • 13 Киро

    9 3 Отговор
    По-добре е мерките да са по усмотрение само на здравния министър,че ако се прекали с мерките да може да му се търси отговорност а не което вие предлагате да не се знае кой носи тази отговорност.
  • 14 ами

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Деан":

    Щото тука нямаше чаушеско стайл...
  • 15 Hoho Boho

    16 0 Отговор
    Оставка!
    Не може ковидфашисти да ни управляват!
  • 16 асенчето

    9 0 Отговор
    Снишила се е все едно, че всичко в здравната система е наред.
  • 17 ТЕРОРИСТКАТА ОТ СНИМКАТА В ЗАТВОРА

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Eххххххх":

    ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕНА ПО НАЙ СТРОГИЯ ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НАД НАРОДА БЪЛГАРСКИ!
  • 18 Алоу, госпожа!

    8 0 Отговор
    Ти що не носиш маска, ма? На обществено масто си! Около теб е пълно с мисирки!