Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 12:19 1 618 12

От четвъртък: Отпадат всички COVID мерки в страната

  • четвъртък-
  • covid мерки-
  • отпадане

Действащите COVID мерки са в сила до днес - 16 ноември/сряда. Те включват изискване за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни

От четвъртък: Отпадат всички COVID мерки в страната  - 1
Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки в страната отпадат от четвъртък - 17 ноември. Това научи DarikNews.bg от Здравното министерство.

За първи път COVID мерките бяха въведени в България на 13 март 2020 година, само дни след първите регистрирани случаи на заразата у нас. Оттогава поетапно мерките бяха затягани и разхлабвани, наложи се дори затваряне на бизнеси и забрана за пътувания.

Все още не е ясно какви са аргументите за отмяна на противоепидемичните мерки. В последните дни здравните власти отчитат намаляване в двуседмичната заболеваемост, като към 16 ноември, тя е 69.62 заразени с коронавируса на 100 хиляди души.

Действащите COVID мерки са в сила до днес - 16 ноември/сряда. Те включват изискване за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Всички, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябваше да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имаха ангажимент да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябваше да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). При възможност и по преценка те трябваше да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени.

В обществените и търговските обекти бе задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете.

Задължително бе и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

От Здравното министерство увериха, че действащата заповед няма да бъде удължавана след 17 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наистина ли

    35 0 Отговор
    А какво ще правят шаманите в бели престилки които ни тикаха към лудницата три години. Ще загубят ла....пачката ли.
    Това е чудесна новина.

    Коментиран от #8

  • 2 Вирус

    35 0 Отговор
    Аргументите са че всичко е лъжа хаха
  • 3 Последния Софиянец

    29 0 Отговор
    Нали идваше Ковид вълна?
  • 4 Делю Хайдутин

    40 0 Отговор
    Една голяма лъжа съсипа три години от живота ни.Кой ще отговаря?
  • 5 Манци белия

    35 0 Отговор
    Всички се усетиха ,че ги лъжат
  • 6 нннн

    28 0 Отговор
    Трябва да има осъдени за тригодишното мачкане на народа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само напомням

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Наистина ли":

    Идва ред на ФАЗА 2 - Трета Световна Война.










  • 9 Бай Хюсеин

    26 1 Отговор
    Респект на Д-р Мангъров.
  • 10 много

    7 0 Отговор
    Бавно минаха двете седмици докато изгладим кривата.
  • 11 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    0 10 Отговор
    СВАЛЯЙ СВАЛЯЙ.....ТОЙ И ОНЯ ВОЙНИК ВЪВ ФИЛМА СПАСЯВАНЕТО НА РЕДНИК РАЙЪН СИ СВАЛИ КАСКАТА ПО ВРЕМЕ НА ДЕСАНТА И ВИДЯ КВО СЕ СЛУЧИ....И ТЕ ТАКА С 😷...
  • 12 Фрика

    5 0 Отговор
    експеримента приключи готови сме за другата фаза на глобалното зануляване, МЕТА на Зукербърг и спасяването на планетата. От световния икономически форум!