Last news in Fakti

8 Април, 2022 14:15 2 395 0

Koга да се притесняваме от сериозен стомашен проблем

  • стомашни проблеми-
  • храносмилателни проблеми-
  • лекар-
  • симптоми

Лекар разказа кога тялото ни алармира за случай на храносмилателни проблеми

Koга да се притесняваме от сериозен стомашен проблем - 1
Снимка: Shutterstock

Оценката на функцията на червата е проста: трябва да обърнете внимание на честотата на изпражненията. Нормата се счита за посещение на тоалетната веднъж на всеки три дни или до три пъти на ден. Лекарят Арина Жегалина разказа кога тялото ни алармира за случай на храносмилателни проблеми.

Специалистът подчерта, че честото посещение на тоалетната (повече от три пъти на ден) и диарията могат да бъдат признак за отравяне. Диарията също така може да бъде и заразна. В този случай лекарят съветва да се откажете от пресните плодове и зеленчуци и да не забравяйте да възстановите водния баланс в тялото си.

"Отбелязвам, че ако честите изпражнения са придружени от висока температура, това е по-скоро признак на сериозно заболяване на червата. Алармата трябва да се включи и ако човек, напротив, има продължителен запек, който е придружен от немотивирана загуба на тегло ", обяснява лекарката, цитирана от zdrave.to.

Тя допълни, че има заболявания, свързани със запека, които могат да се решат само хирургически. Ето защо лекарят категорично забранява използването на лаксативи на своя глава. Трябва да отидете на лекар възможно най-скоро, казва Жегалина.

Според нея, трябва да се притеснявате, когато самото изпражнение се промени. Като пример тя даде черните и катранените изпражнения, които не се свързват с приемането на добавки с желязо.

"Следващият опасен момент е, когато в изпражненията се появи кръв. Да, много често това може да е проява на проблеми с хемороидни вени, с анални фисури, които по принцип се коригират и лекуват. Но също така кръвта в изпражненията може да бъде причина за възпалителни заболявания на червата и онкология, така че е важно да се свържете със специалист при постоянна поява на кръв, за да разберете тази причина.", заключва тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА