Last news in Fakti

11 Април, 2022 16:36 1 644 16

Проф. Габровски: Имаме в пъти повече болници и легла, отколкото в Западна Европа

  • николай габровски-
  • болници-
  • легла-
  • западна европа

Но няма лекари и болни за тях, допълни неврохирургът

Проф. Габровски: Имаме в пъти повече болници и легла, отколкото в Западна Европа - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

В предаването „Опорни хора“ гостува проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“. Разговорът започна със заплатите на медиците и достойното им повишение с анекса към рамковия договор.

„Има едни незаявени прагове, които по някакъв начин преговарящите се опитват да вкарат в анекса тези заплати. Не мога да не приветствам всяко увеличаване на заплатите в здравеопазването, тъй като е ясно, че за да имаме добро здравеопазване трябва да имаме добре платени лекари, добре платени специалисти по здравни грижи, две мнения няма. Въпросът е дали е това начина, по който да се случи това?

По принцип в един национален колективен договор не се определят заплати, то има съвсем други функции. По принцип би трябвало тези заплати да бъдат фиксирани, да бъдат регламентирани в колективния трудов договор, това е мястото разбира се на подписване на колективния трудов договор, особено когато не става дума за определена болница, а за целия сектор е доста сложна и времеемка задача, още повече не могат да се постигнат всички цели и желани цифри, най-малкото. Така че, разбирам опита да се включат тези заплати в анекса , но не съм сигурен, че това е най-добрият вариант“, каза проф. Габровски.

„Има и нещо друго, което е фундаментално. Все пак принципа, по който работят болниците, винаги е бил да се извършват дейностите, касата да заплаща съответно на извършителите на тази дейност, съответните суми по клиничните пътеки и от там да се формира работната заплата. Фиксирайки такива суми за заплати, аз мисля, че се получи един проблем и той е свързан със следното. Работещите болници, тези които имат наистина пациенти, които са търсени, които работят с по-големи проблеми, те и в момента осигуряват заплатите на своите служители. Ясно е, че никой не може да очаква качествена услуга, далеч от тези цени и хората да бъдат с голямо желание да работят и да инвестират от себе си, така че в момента болниците плащат такива суми. За съжаление този проблем с фиксираното ниво ще засегне болниците, които не работят достатъчно добре и които и в момента не заплащат достатъчно добре. Това може да ги доведе до дългова криза. Дали това ще доведе до фалит или не, това вече е отделен въпрос“, заяви проф. Николай Габровски пред Bulgaria ON AIR.

Според неврохирурга, трябва да има достъп до здравеопазване, това е основното, което държавата трябва да осигури по един или друг начин. „Когато има повече болници, дали една е фалирала или друга има добри икономически резултати, вече не би трябвало да прави толкова голямо впечатление“, обясни Габровски.

„Знаем, че постепенно броят на болниците се увеличаваше, броят на легла се увеличаваше и в крайна сметка имаме в пъти повече болници и болнични легла, отколкото има средно в Западна Европа, а този проблем всъщност е много тежък, тъй като се оказа, че няма достатъчно болни за тези легла, голяма част от тях не са заети, няма достатъчно лекари за тези легла, няма достатъчно медицински персонал и т.н. Така се затваря един абсурден порочен кръг.

Има легла, някой се чуди, как да ги запълни с болни, болните не стигат, получава се една бих казал доста нелоялна и агресивна конкуренция за болни и включително конкуренция, която води до изкривяване на добрите медицински практики и съответно се получава едно разпръсване на медицинския персонал и се губи едно от най-важните неща, които съвременната медицина трябва да дава Това е интегралната, цялостната грижа.

Вие като влезете в една болница, да знаете, че ще бъдете обгрижвани на всеки етап от свето заболяване, а не трябва да обикаляте страната или града най-малкото“, каза проф. Габровски.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    13 0 Отговор
    така е, във всеки областен град трябва да са по три, а не всичките в софия варна и пловдив. Скоро ще има партия на регионите
  • 2 ОСТАВКА

    29 0 Отговор
    А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ИМАМЕ НАЙ ЛОШОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НАЙ ВИСОКА СМЪРТНОСТ И НАЙНБОЛНИЯ НАРОД В СВЕТЪТ
  • 3 ле ле

    22 0 Отговор
    Вкарват те с измислени диагнози...после те точат. до последна стотинка.и у контейнера...под земята ...2 метра оод..Бизнес ..затова сме на 1 място по смъртността..УЖАС. без война губим всяка година по един среден град..с такива идиоти управляващите тъй ще е..
  • 4 2loop

    22 0 Отговор
    Яко точене на здравна каса и допълнително отръскват и пациентите, всичко е тотално сбъркано в здравната система
  • 5 Бандера

    14 1 Отговор
    Достатъчни да не по-вече от 100 болници. Пример Австрия и Израел, където имат по 60 болници. Тук са 462. Краде се като за световно. В русенската частна "Медика" собственикът-директор е взел за 2021 г. 1 500 009 лв. заплата нето!
  • 6 1234

    17 1 Отговор
    имаме и изключителен брой арогантни пишман професори като габровски и балтов на глава на населението! пьрви в света сме!
  • 7 Лост

    10 1 Отговор
    Най-точно е казано в името на застрахователната компания - Далл Богг Живот и Здраве. Иначе, ако трябва да се надяваме на легла и доктори...
  • 8 Гюро Михайлов

    15 0 Отговор
    Здравна реформа няма за да се краде. До обяд държавно след обяд в частния кабинет. В Турция беше същия принцип, но ,, диктатора’’Ердоган направи реформа , който иска частно вън от държавните болници и нещата се оправиха.
  • 9 Сух

    5 0 Отговор
    Кво каза, нищо ли..
  • 10 С бе п у як

    14 0 Отговор
    Затова ли мрем като мухи а????
  • 11 1234

    11 0 Отговор
    Шарлатанин
  • 12 Иван

    11 0 Отговор
    Няма страшно, както е тръгнало скоро изобщо няма да има здравеопазване!
  • 13 bVlgari

    9 1 Отговор
    Или болницата като бизнес.Или-източване на НЗОК.Или-пълно безобразие с години.
    Кихнал или пръднал накриво Койчо,та го приели в болница по пътечка.Ама Койчо бил с придружител.И него приели,по друга пътечка.И тъй,цяла година.Напълно прав е професорът.
  • 14 жгтр

    7 0 Отговор
    Има болници и легла, но лекарите не лекуват. Избират пациентите по платежоспособност. Напразно внасяме здравни осигуровки.
    Няма нужда от лични лекари, само точат НЗОК.
    Много неща не са наред.
  • 15 Беновска пита

    10 0 Отговор
    Ало, Габровски!! Я кажи колко са нароените ЧАСТНИ болници които източват НЗОК?? И защо не се САМОИЗДЪРЖАТ?? Схващаш ли бе тикво???
  • 16 ха ха ха

    5 0 Отговор
    Най-много болници с най-много легла, а хората умират пред вратите им???