Last news in Fakti

14 Април, 2022 10:53 761 2

Илко Семерджиев: Електронната рецепта пести време, но трябва да сме внимателни с въвеждането от определена дата

  • илко семерджиев-
  • електронна рецепта-
  • определена дата

Относно проблема със заплатите в сферата на здравеопазването Семерджиев напомни, че средствата идват от здравните осигуровки, а те на са увеличавани от много години

Илко Семерджиев: Електронната рецепта пести време, но трябва да сме внимателни с въвеждането от определена дата  - 1
Снимка: bTV

„Няма как да не се върви към дигитализация. Това е добре – спестява време, спестява усилия вероятно и разходи. С екзекутивното въвеждане от определена дата обаче трябва да бъдем внимателни, тъй като много хора не ползват интернет“.
Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ бившият здравен министър Илко Семерджиев относно идеята на Министерството на здравеопазването от 1 май да отпаднат хартиените рецепти и всички да са електронни. До този момент изцяло електронни са рецептите по Здравна каса.

Той коментира и идеята държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. По думите му засега не е ясно откъде ще дойдат парите.
Относно проблемът със заплатите в сферата на здравеопазването Семерджиев напомни, че средствата идват от здравните осигуровки, а те на са увеличавани от много години.

Според него държавата отделя и твърде малко за обществено здравеопазване.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bVlgari

    4 0 Отговор
    Въпросче.Ще ходи човекът при джипито,за да подпише хартиен лист,нали?И за рецепта,и за преглед,и за електронно направление,нали?Всъщност,знаете ли какво ще се случи?Бавене.В един момент,хиляда или две хиляди джипита,ще бъдат онлайн в НЗИЗ.Плюс поне хиляда специалиста.Плюс болниците.На нивото на сървърите на Информационно обслужване и "прекрасният"им софтуер,ще падне едно въртене,въртене,бъгване и изчакване.....Лекарят ще рови за кодове,за търсене на лекарството,за изпращане в Системата/НЗИС/...ВМЕСТО ЗА ДЕСЕТИНА МИНУТИ,това ровичкане в компютъра,ще коства поне двадесет такива.И накрая-подпис върху хартиен носител.....
  • 2 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Каква електрическа рецепта бе? Баба ми не може да разбере, как да си вдигне телефонната джаджа.