Last news in Fakti

15 Април, 2022 11:03 752 4

ЮАР: Завод за ваксини може да затвори поради липса на поръчки

  • юар-
  • южна африка-
  • ваксини-
  • прозивежда-
  • завод

Най-голямата фармацевтична компания на континента приготвя дози от препарата на Johnson & Johnson в южноафриканският си завод, но започна да произвежда ваксините под собствения си бранд

ЮАР: Завод за ваксини може да затвори поради липса на поръчки - 1
Снимка: Shutterstock

Усилията на африканските държави да произведат ваксини срещу Covid-19 на континента могат да бъдат осуетени заради спад на поръчки за препаратите.

Отговорникът за публично здраве в Африканския съюз заяви, че "Aspen Pharmacare Holdings Ltd" е информирала Африканския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), че са притеснени от липсата на търсене на ваксини срещу Covid-19 и може да се наложи да затворят фабриката си за производството им ако ситуацията не се промени, предава Bloomberg.

Най-голямата фармацевтична компания на континента приготвя дози от препарата на Johnson & Johnson в южноафриканският си завод, но през март се съгласи да произвежда ваксините под собствения си бранд. Компанията, базирана в Дърбан, не отговори веднага на молбата за коментар.

Липсата на поръчки идва след като много от държавите, които бяха пренебрегнати при първоначалното световно разпространение на ваксинационната кампания, сега имат повече дози, отколкото са им нужни. Както африканският Център за контрол и превенция на заболяванията, така и Световната здравна организация призоваха за по-добра координация на провизиите, за да могат ваксините да достигнат до дестинацията си преди изтичането на срока им за годност.

„Африканските държави получават много дарения от ваксини“, каза Джон Нкенгасонг, директор на африканския здравен център на брифинг в четвъртък. „Но би било много недалновидно да разчитаме само на тях“.

Нкенгасонг призова африканските държави да подсигурят бъдещите си здравни нужди като подкрепят местни фирми, които произвеждат ваксини. В бъдеще тези фирми биха могли да разширят гамата си от производство и да включат и други необходими за континента препарати.

„Историята няма да ни запомни добре ако не го направим“, каза той.

Новите случаи на Covid-19 са на най-ниското си равнище от април 2020 година насам според данни на СЗО. Въпреки това Нкангасонг призова държавите да засилят тестването, тъй като то силно е намаляло въпреки че вирусът продължава да циркулира.

Освен това наскоро идентифицираните варианти на Омикрон BA.4 и BA.5, които бяха засечени в Ботсвана и Южна Африка, се изследват, за да се установи дали са по-силно заразни, казаха от СЗО.

Наличието на тези варианти беше потвърдено и в Белгия, Дания, Германия и Обединеното кралство. В момента няма големи разлики между новите под-варианти и познатите варианти на Омикрон, каза СЗО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помощ 112

    15 0 Отговор
    Еми дайте да пуснем нов смъртоносен вирус та да не фалира завода за ваксини.
  • 2 Каква драма

    12 0 Отговор
    Да съжаляваме производителите на човешки отрови....драма драма
  • 3 Ваксиниран3002

    11 0 Отговор
    Най-после, всичките да ги затворят, дано.
  • 4 😷😷😷

    9 0 Отговор
    Дано!