Възпалението има две лица – при остри здравословни проблеми то е добър герой, който се бори да ни върне телесния комфорт. Когато е хронично, най-често на клетъчно ниво, руши настъпателно здравето. Точно подмолната му скрита същност е в основата на цяло направление в диетологията. Различните варианти са известни като противовъзпалителни диети. Съвременното разбиране за тях е, че са динамични според сезона. Концепцията използва доказаната теория, че всяка сезонна храна губи с времето своите полезни вещества.
Това прави непрепоръчителен избора на плодове и зеленчуци, които пристигат отдалече. Те са брани недозрели и/или се обработват за трайност. Например най-много здравни ползи от единица обем извличаме от местните или поне регионалните горски плодове и диня през лятото, но през зимата е по-добре да ги заменим със зеле и цвекло.
Сърцето, мозъкът, ставите, щитовидната жлеза и всички останали органи могат да се възползват от храните, които се борят с възпаленията. С течение на времето възпалението, произтичащо от хроничен стрес, затлъстяване или автоимунно заболяване, може потенциално да предизвика артрит, сърдечносъдови заболявания или дори рак.
Може също да навреди на мозъка - изследователите са открили връзка между по-високи нива на възпаление в мозъка и повишен риск от когнитивен спад и увреждане. Редовното добавяне на сезонни противовъзпалителни храни към диетата може да ви помогне да изключите този процес, смята Натали Маккормик от Харвардското медицинско училище. Според нея добрият ефект се получава, когато в обичайния начин на хранене се включат колкото може повече противовъзпалителни продукти. Акцентът е не толкова върху отделни плодове и зеленчуци, а върху моделите на хранене, защото взаимодействията между храните и техните комбинации имат по-голям ефект от всяка една от тях поотделно.
В блога на Харвард тя откроява три диети, които включват правилната комбинация:
- средиземноморската,
- диетата за сърдечно здраве DASH
- и т.нар. система по индекса за здравословно хранене.
Тези хранителни режими са сходни. Обединява ги това, че са базиране върху храни, известни като противовъзпалителни. Включват плодове и зеленчуци, пълнозърнести, бобови варива, както и здравословни мазнини като зехтин. Но също толкова важно е, че се избягват екстремно преработените храни, червеното месо и подсладените напитки.
Смята се, че особено при редовно включване в менюто те повишават нивата на възпалителни маркери в тялото, включително вещество, наречено С-реактивен протеин.
Сезонното разнообразие на противовъзпалителните диети се осигурява от растителните източници.
Въпреки че календарно сме вече в пролетта, в момента България е въвлечена в климатично танго – две стъпки напред към по-топлия сезон, една към зимата. Чисто потребителски зимните храни не са отстъпили на пролетните, но почти сме се хванали за "зеленото".
Много зелени листни зеленчуци са звездите в противовъзпалителните диети през този сезон, включително всички видове зелени салати, кейлът, ранната коприва, зелето. Кореноплодните зеленчуци като морковите и цвеклото са друг страхотен вариант. Вносът на пресни средиземноморски цитруси, богати на витамин С, допълва регионалната противовъзпалителна диета.
Харвардските експерти нареждат сред пролетните противовъзпалителни суперзвезди кайсиите, пресните моркови, гъбите и целината, дивият чесън, лападът, както и всички листни подправки – включително традиционните у нас магданоз, копър, босилек, кориандър.
През лятото е най-дълъг списъкът на противовъзпалителни храни. Звезди на сезона са боровинките, къпините и ягодите, черешите, цариградското грозде. С напредването на сезона присъединете на корем диня, пъпеш, праскови и сливи. От зеленчуците по-често включвайте пресни патладжани, тиквички, бамя, зелен фасул.
Царицата на есенните противовъзпалителни суперхрани е ябълката.
Тези, които са целогодишно в магазините, са добра опция, но най-добрите все пак са прясно откъснатите от дървото местни сортове. Добър избор са и крушите. Но има и множество други есенни храни, които обезвреждат свободните радикали в клетките: традиционното зеле, карфиол, чесън, тиква, пащърнак.
Извън всяко сезонно подсещане се придържайте към универсалния принцип на здравословно хранене. Между индустриална тестена закуска и който и да е плод изберете него. С времето малките промени водят до големи ползи, предава 24часа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА