Last news in Fakti

29 Април, 2022 17:30 3 292 8

Защо някои хора крият чесън под възглавницата си?

  • чесън-
  • възглавница-
  • легло-
  • полезно-
  • матрак

Чесънът под възглавницата може да бъде полезен за здравето

Защо някои хора крият чесън под възглавницата си? - 1
Снимка: Shutterstock

Интернет потребители на популярни форуми споделят любопитен и нестандартен начин, който помага да се отървете от много проблеми и подобрява здравето. Оказва се, че само една скилидка чесън, скрита под матрак или възглавница, ще реши няколко здравословни проблема наведнъж.

Работата е там, че освен витамин В, калий, натрий и магнезий, този продукт съдържа важното вещество алицин, пише zdrave.to. Той действа като универсален антимикробен агент и е ефективен срещу много вируси, бактерии и гъбички.

Лекарите препоръчват да поставяте свежа скилидка чесън под възглавницата си всяка вечер, защото алицинът постепенно се изпарява от нея и започва да се “бори” с микроби и инфекции. В същото време алицинът от чесън премахва слузта от синусите и следователно този метод ще бъде полезен за хора, страдащи от настинка.

Освен това алицинът блокира синтеза на нитрозамини, които са канцерогенни съединения и води до клетъчни мутации, които могат да доведат до развитие на рак.

Също така полезните вещества от чесъна предотвратяват запушването на кръвоносните съдове с холестерол. Това е доказано чрез експерименти на Ървин Голдман от Университета на Уисконсин в Медисън.

Друго полезно свойство на скилидка чесън под възглавницата ви е, че отпуска нервната система и ви помага да заспите. И така, под въздействието на чесъна тялото консумира повече калий и магнезий, които стимулират производството на хормон, който помага за съня.

В същото време експертите отбелязват, че чесънът трябва да е пресен. По време на термичната обработка полезните му вещества се унищожават.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 акъла им толкоз

    6 0 Отговор
    зашо буци носи червен конец на ръчището

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Грульо

    7 0 Отговор
    И гони гяволите, а също помага за социалната дистанция. :D
  • 3 сила

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "акъла им толкоз":

    това с конеца е дива селяния.....или ония плетени гривнички с кръстче
  • 4 123

    5 0 Отговор
    За да ги пази от вампири и на сутринта да спят непробудно.
  • 5 АЙЙЙЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "акъла им толкоз":

    БЪЛГАРЯТА -ФАШИСТИ СИ МИРИШАТ С ЧЕСЪН И БЕЗ ЧЕСЪН НА ПОТ ....33 ГОДИНИ ФАШИЗЪМ И ОПРОСТАЧВАНЕ ..ТВ ПЛАНЕТА ЩЕ ВИ ОПРАВИ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един нечесан

    4 0 Отговор
    комунистите не чесън, а нечесан ще ги оправи
  • 8 Hoho Boho

    2 0 Отговор
    Най-добре се спи, когато имаш пачки под дюшека...