Last news in Fakti

1 Май, 2022 14:58 1 354 7

Здравният министър: В болниците, които не променят заплатите, увеличението на клиничните пътеки ще е 15%

  • здравен министър-
  • болници-
  • заплати-
  • увеличение-
  • клинични пътеки

Държавата задава посоката и трябва да осигури условията за труд на медицинските специалисти, за да предпочитат да останат в България за професионална реализация, допълни Асена Сербезова

Здравният министър: В болниците, които не променят заплатите, увеличението на клиничните пътеки ще е 15% - 1
Снимка: БГНЕС

"В голяма част от болниците трябва да намерят инструментариума чрез повишаване на цените на клиничните пътеки да отговорят на изискването за по-високи заплати на медицинските специалисти. Болничните завадения, които не успеят да постигнат такива заплати, но по обективни причини, ще се възползват от увеличение на клиничните пътеки, но средно с около 15%. В никакъв случай условията за тях няма да станат по-лоши. Това е и една допълнителна стимулация на използване на възможностите на болничните мениджъри да могат да оптимизират своите разходи. ... Държавата задава посоката и трябва да осигури условията за труд на медицинските специалисти, за да предпочитат да останат в България за професионална реализация".

Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и обобщи, че болниците, които не постигнат заплатите, заложени в Националния рамков договор, ще получават 15% увеличение на цените на клиничните пътеки:

"Дори и да не променят заплатите, те получават 15% увеличение на клиничните пътеки". Тя подчерта, че МЗ трябва да помогне на изпитващите затруднения болници и да се намери необходимата методика, за да се създадат условия за по-високи доходи.

Надзорният съвет на Здравната каса предлага от 1 август 25% увеличение на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които осигурят заплата средно 2 000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пострадал

    14 2 Отговор
    В Пирогов санитарите крадат пари и вещи от болните особено преди и след операция.
  • 3 Украинка

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пут ю путин":

    Украина продава органи за трансплантация взети от Руски пленници.
  • 4 Чичо Сюлейман

    8 2 Отговор
    Това увеличение ще спре ли даването на пари под масата или и тива ще се увеличи с 15 %?
  • 5 Bai Stavri

    10 1 Отговор
    Лекари и сестри и кат цяло мед персонал требва да взима както заплатите в БНБ.
  • 6 Ами ...

    5 3 Отговор
    При тази смъртност (най-високата в ЕС), ще им давате още пари. Безумие.
  • 7 Ето това

    1 1 Отговор
    Неразбирам БОЛНИЦАТ ИЛИ ПОЛИКЛИНИКАТА ПРЕД ФАЛИТ А ЩЕ ВДИГНЕМ ЗАПЛАТИТЕ ДА ЖИВЕе социализма 1980- . Като всяка ФИРМА ПОЛЗВАЩА НОРМАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ МЕТОДИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПЕЧАЛБАТА САМОТО БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯ ЗАПЛАТИТЕ. ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС Е КОЛКО ПРОЦЕНТА СА ЗА МЕДИЦИНСКИ ЗАСТРАХОВКА ОТ ЗАПЛАТА ??? 12% ??? защото гледаме Германия която има 14% за медицинска застраховка от заплата. А правим социализма където държавата определя цената на работния труд БЕЗ ДА ВЗЕМЕ ПРЕДВИД СЪСТОЯНИЕТО НА БОЛНИЧНОТО ЗАВЕДЕНИЕ. МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ПРОЦЕНТ по ПЪТЕКИте за доктори , медицински сестри , санитарите. Така сега би било само увеличение цената на пътеката
    И от там цената на час за определен медицински СЛОЖИТЕЛ. Откъде ще дойдат парите към фонд здравна каса. Държавата трябва да покрива между 55%-68% на пациенти който нямат възможност да се осигоряват безработни , Украйнски граждани , граждани с ниски доходи граждани с времена неработоспособност. БЮДЖЕТА Е ПРИЕТ. А ТОВА ЩЕ СТРУВА НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ 10-20 миарда лева повече. КАКТО СЕ КАЗВА В ШАХА ШАХ ИМАТ НА БЮДЖЕТА. НАМЕРЕНИЯТА ДОБРИ СОЦИЯЛИСТИЧЕСКИ 1980 НО ДНЕС МЕ 2022 И ИМА ДРУГ НАЧИН ТОВА СА НАРЕДБИ ЗА ПЕРИОДИЧНИ ПРЕГЛЕДИ. УСПЕХ