5 Май, 2022 17:15 1 495 1

Здравословните ползи от репичките

  • репички-
  • ползи за здравето-
  • нервна система-
  • имунна система-
  • витамин ц

Диетолозите посочват защо са полезни и кой трябва да внимава с този зеленчук

Здравословните ползи от репичките - 1
Снимка: Shutterstock

Вкусът на репичките е остър, с лека горчивина. Въпреки това и възрастните, и децата ги обичат. Диетолозите посочват защо са полезни и кой трябва да внимава с този зеленчук, пише dariknews.bg.

"Репичките ще помогнат на тялото да стане по-силно след дълга зима. Съдържат много витамин С, а той подпомага имунната система, участва в синтеза на колаген и други важни биохимични процеси", каза диетологът Анастасия Плещева.

Освен това репичките съдържат фитонциди, както лука и чесъна. Тези биологично активни вещества са в състояние да инхибират растежа на микроорганизмите. Синапеното масло има и бактерицидно действие, което придава на репичките характерната горчивина.

Репичките са полезни и за нервната система, защото съдържат витамини от група В. Когато не са достатъчно в организма, се чувстваме уморени, раздразнителни и имаме проблеми със съня. Освен това репичките съдържат калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, витамин РР – всички имаме нужда от тях за здраве и благополучие“, припомня диетологът.

В репичките, както и в много други представители на семейството на кръстоцветните, има биологично активно вещество индол-3-карбинол. Научните изследвания са доказали, че то може да забави развитието на тумори в организма.

Дали репичките ще ви помогнат да отслабнете е спорен въпрос. Калоричното им съдържание е минимално, тъй като зеленчукът се състои главно от вода и диетични фибри. Но може да стимулира апетита.

Репичките обаче съдържат вещества, които могат да раздразнят стомашната лигавица. Ето защо хората с гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да бъдат по-внимателни с този зеленчук.

Препоръчително е репичките да не се консумират на празен стомах.

При подагра репичките са напълно изключени от менюто. Съдържат пурини, естествени вещества, които могат да повишат нивото на пикочната киселина в организма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Знам,че синът ни много ги ядеше докато бе на химиотерапия и сега ги яде много!