Last news in Fakti

10 Май, 2022 15:37 3 175 31

COVID-19 се завръща! Затвориха метрото в Шанхай, масово тестване в Пекин

  • китай-
  • коронавирус-
  • шанхай-
  • пекин-
  • пандемия

Властите опитват да спрат разпространението на вируса, въпреки че много други държави по света разхлабват мерките срещу заразата

COVID-19 се завръща! Затвориха метрото в Шанхай, масово тестване в Пекин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От днес в Шанхай започна дезинфекция по домовете на заразени с COVID-19 жители на града. Мярката цели да се изкорени заразата от мегаполиса, предаде Асошиейтед прес. Екипи от хора в бели защитни костюми обикалят из домовете на заразените, за да извършат дезинфекцията.

Като част от мерките за борба с коронавируса властите на Шанхай днес затвориха и последните две работещи метростанции, като по този начин градът за първи път остана без работеща транспортна мрежа, по данни на местна онлайн медия.

Последните наложените мерки допълнително разочароваха гражданите на мегаполиса, които се надяваха, че продължаващият повече от месец локдаун е към своя край, тъй като броят на новите случаи на зараза в града намалява. Средният брой на новозаразени в Шанхай спадна до около 3000 души през изминалото денонощие спрямо средно по 26 000 случая на денонощие в средата на април. Властите поддържат по-голямата част от града затворен, опитвайки се да спрат разпространението на вируса, въпреки че много други държави по света разхлабват мерките срещу заразата.

Шанхай регистрира 6 нови смъртни случая свързани с COVID-19, като общият им брой в града нарасна до 553 от началото на епидемията.

В Пекин пък днес започна нов тридневен период на масово тестване, в опит на властите да предотвратят повторение на ситуацията от Шанхай. Градът, в който вчера бяха регистрирани 74 нови случая на зараза, наложи локдаун в някои от кварталите, затвори 60 метростанции и забрани храненето в ресторанти.

В Шанхай в началото на новата вълна на разпространение на заразата хиляди граждани бяха настанени в центрове за карантиниране, след като дадоха положителен резултат на теста за COVID-19 или бяха в контакт с болен от коронавирус, припомня Асошиейтед прес.

В последните дни в няколко района на града бяха разпространени съобщения, в които на жителите се нареждаше да останат по домовете си и им се забраняваше получаването на „несъществени“ доставки като част от мерките, наложени за определен период, който би трябвало да приключи утре. Той обаче може да бъде удължен в зависимост от резултата от масовото тестване на населението.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    64 11 Отговор
    Сега разбраха ли, че този вирус не е ЕСТЕСТВЕН ? винаги може да бъде пуснат НЕЗАБЕЛЯЗАНО !!! Въпросът е кой има полза от това освем ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ и лабораториите за биологично оръжие на САЩ !!! Целта е намаляване на човечеството !!!

    Коментиран от #7, #12, #19, #21, #23

  • 2 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    11 8 Отговор
    „Т О Й ” Е НЯКЪДЕ ТАМ😱😷
  • 3 Зелен Демократ

    41 5 Отговор
    Неземен кеф, мачкай гражданите и селяните, никаква милост към тези, вируси, зелени сделки, ембарго, войни, "равноправие", въглеродни отпечатъци, всичко за нас избраните, нищо хубаво за неприятния плебс
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Ганьо

    38 3 Отговор
    Първо в Китай, после пак и у нас. Всички дето веят байряците ще си ги сложат първи на маските и ще идат да си хакнат N-тия бустер, че зер Урсулата що народна пара е дала за вълшебните вакси...
  • 6 hhh

    26 5 Отговор
    Китайски номера от старите книги... Направиха Запада напълно зависим за сурувини и работна ръка и сега използват на максимум позицията си
  • 7 Зелен Демократ

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Целта за намаляване на човечеството я имаме, но не веднага, първо да се погаврим с вас, да ви свкнем с нямането, да ви унижим, да ви стреснем, после ще пуснем нещо по-мощно и истинско, но тогава няма да имате съпротивителни сили и ние ще се йъпем в благодата на Новото Нормално!
  • 8 Demonaz

    24 5 Отговор
    Медицинските комунисти си разчистват сметките. Двете крила на партията едните са за запада,а другите са верни маотисти на си дзи пинчето. Военни срещу чиновници. Никакъв ковид няма цирка се закри.

    Коментиран от #17

  • 9 Все тая

    22 1 Отговор
    Не сме се и съмнявали, че ще се завърне :)
  • 10 Грульо

    33 3 Отговор
    Какъв е тоз грип в туй топло време, бе? Цела зима в Китай немаха ковит, без да са затворени и точно когато е сезона на ковита, а сега, пак почнаха номерцата от преди 2 годнини, за да подгряват демократичния запад.

    Коментиран от #24

  • 11 Sieg

    17 4 Отговор
    Според слабите умове на запада , Китай пак пускат вируса , като започват от тяхната си страна.
  • 12 Хаха

    6 22 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Той вируса не е изчезвал бе, умник. Незабелязано го пускали, абе тука само такива проницателни умове ли се събирате бре бахахаха

    Коментиран от #28

  • 13 мдаа

    23 2 Отговор
    И докато ни забаламосват със събитията в Украйна, в Китай, незабелязано от целия свят, процъфтява истински ужас и тормоз над хора! Знаете ли например, че там тези с положителен тест ги карантинират в център за карантиниране и убиват домашните им любимци? А това, че на места цели квартали са затворени и хората стоят затворени по блоковете си, без храна и все по-често скачат от прозорците? А че заради всички тези "мерки" не могат да работят нормално и съответно и много хора остават без пари и умират от глад? А че даже започнаха да унищожават градините на хората в селските райони и ги оставят без препитание, с оправданието, че зеленчуците можели да са източник на ковид? Не виждаме всичко това, защото не пишат по няколко пъти на ден по медиите, но там наистина страдат хора! Това, което се случва там е зловещ експеримент и гавра с човешки същества! Това е непростимо престъпление срещу човечеството! Но няма кой да им потърси сметка и да се застъпи за хората, защото не са темата на деня...

    Коментиран от #20

  • 14 baho

    15 2 Отговор
    Мдааа...Явно прилепите си пърдят на воля и сеят "фир0са".А жълтурите пък,особено управляващите са богопомазани-тотално следене и подтиснаност на населението.Така се управлява империя.А си мръднал,а си пръднал на вън и хоп,глобичка.А си гъкнал и хоп,в кауша.Те така,фир0с,значи?Или нещо друго.Онзи очилат рептил каза,че иде по-страшна пандемия,новия Мишел дьо Нотрдам,о,небеса!То човек,като събере 2 и 2,и му става ясно.Да идват извънземните и да се свършва.
  • 15 Валентин

    14 1 Отговор
    Е какво сега - войната в Украйна приключи ли вече?
  • 16 Уса

    11 3 Отговор
    Няма вирус а цел с необратими бъдещи последствия.САЩ ще го закъсат без китайските стоки и това е част от играта
  • 17 ЦИРКА

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Demonaz":

    ГО НЕМА ЩОТО ИЗГОРЕ ОТДАВНА НА СОЛНИ ПАЗАР ,АМА КОВИД ЩЕ ИМА И ГО ИМА И СЕГА АМА КАТОМ СИ ПЕЕШ ПЕНЧО КО ТЕ СЛУША АМА ПОНЕ СТЕ ВЗРЯЩИ И ГЛЕДАТЕ ПО ЕВРОПА ОЩЕ СА С МАСКИ????
  • 18 гост

    10 1 Отговор
    Китай се опитва да контролира още повече населението на страната и иска да сведе загубите от икономическта криза до минимум. Една нова вълна на Ковид 19 ще е добро оправдание или извинение за всичко което направи тяхното правителство.
  • 19 Сесесере

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Русофилски измишльотини! Карай Лада !
  • 20 мдаааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "мдаа":

    че мачкате уйгурите?подпишете и получете
  • 21 лалайко

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    тебе пък орк кво те бърка човечеството?
  • 22 Аре стига

    0 2 Отговор
    В Шанхай, Ковид 19 не си е отивал
  • 23 честен ционист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Личи си, че нищо не си разбрал.
  • 24 Не мисля

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Грульо":

    А помниш ли , къде беше олимпиадата ? Това нямаше начин , да не се случи .Беше абсолютно сигурно .
  • 25 Значи

    2 0 Отговор
    Наесен в Европа !
  • 26 Хайл

    6 0 Отговор
    Нещо войната не ви кефи и айде пак ковид...вече не е ли ковид 22,стига с това 19-3 номера се пропускат 🤣🤣🤣🤣
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Я кажи как гледаше в болниците как не можели да дишат и ги погребваха в масови гробове🤣🤣🤣🤣и мен искаше там да пратиш ама на🖕🖕🖕
  • 29 Гост

    2 1 Отговор
    Азиатска жестокост
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.