Last news in Fakti

7 Юни, 2022 09:15 871 14

САЩ са изхвърлили 82,1 милиона дози от ваксини срещу COVID-19

  • сащ-
  • ваксини-
  • ковид-19-
  • дози-
  • сзо

Това са около 11% от всички поръчани и платени дози от препарати срещу коронавируса

САЩ са изхвърлили 82,1 милиона дози от ваксини срещу COVID-19  - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ са изхвърлили 82,1 милиона дози от ваксини срещу COVID-19 от декември 2020 г. до средата на май тази година. Това са около 11% от всички поръчани и платени дози от препарати срещу коронавируса, сочат данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, предаде NBC.

Само в две вериги аптеки за търговия на лекарства на дребно са бракували почти една четвърт от дозите. Щатите Оклахома и Аляска са първенци в бракуването на излишни дози ваксини.

Световната здравна организация вече изрази загриженост за огромния обем бракувани ваксини при положение, че по-малко от половината от американците с две поставени дози са предпочели да сложат и бустерна доза. Според организацията именно тази доза е ключова за борбата с по-новите, по-заразни вирусни щамове. Паралелно с това, много от по-бедните страни продължават да нямат достъп до ваксини.

„Това е огромна загуба за контрола на пандемията – особено в контекста на милиони хора по света, които дори не са успели да получат първа доза“, каза д-р Шийла Шеной, експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище в Йейл .

Милионите дози в САЩ са изхвърлени заради изтекъл срок на годност, заради разваляне на качеството на ваксината при инциденти - например когато е спряло електричеството и хладилниците с ваксините са се изключили, и заради неизползвани докрай флакони - едно шишенце от препаратите е достатъчно за шест дози ваксина, но в края на деня може да не е имало толкова желаещи за ваксиниране, твърдят от СЗО. За разлика от повечето други имунизации в САЩ, ваксините срещу коронавирус се предлагат в многодозови флакони, което означава, че всички дози трябва да се използват в рамките на часове, след като флаконите бъдат отворени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е, нищо

    28 0 Отговор
    Нали "който трябва" си е взел парите за поръчката? Това е важното.
  • 2 Пич

    22 0 Отговор
    Тези гадове окрадоха целият свят с тази създадена от тях епидемия !!! Така че , и милиарди ваксини да изхвърлят , пак са на огромна печалба !!!
  • 3 Историк

    19 4 Отговор
    Набийте всички излишни дози на украинската армия-така или иначе е обречена...поне да не станат зян!
  • 4 Фаучито на ваксините

    18 0 Отговор
    Ауууууу не мобах да набича стадото с пети бустер усетиха се че ги утилизирам

    Коментиран от #8

  • 5 Поразяваща ръка

    14 0 Отговор
    Дреме ми на Пфайзера
  • 6 Бачо Киро

    13 0 Отговор
    А бе що ги фърляте кат спре тока, кво кат са спрели хладилниците... Тука ги разнасят кат чувал картофи и нищо им няма 😂😂😂😂😂
  • 7 3333

    14 0 Отговор
    по 10$ платена... 1 млрд $ в каналЪТ.... е не съвсем....за някой
  • 8 няма майтап

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фаучито на ваксините":

    Четох много точно обяснение на американски специалист - професор как точно ваксите те утулизират.
    По неговата логика точно бустерирането и опасно. Всяка доза ти състарява тъканите с някакъв процент.
    Като се набичиш 5-6 пъти......

    Коментиран от #12

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    И пак Путин е виновен-
    влезе в Украйна и вируса изчезна ‼️‼️😀😀‼️‼️
  • 10 Ка Морган

    16 0 Отговор
    В България процентно изхвърлихме повече ваксини. Не знам обаче прокуратурата защо не търси отговорност на тези, които платиха 30 милиона ваксини при положение, че пълнолетните ни сънародници са не повече от 5 мил.?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "няма майтап":

    Да не си зяпал "следвай водата" на оня стю питърс?
  • 13 Лост

    6 1 Отговор
    Те и доста храна изхвърлят. Обаче в Африка били гладни.
  • 14 ва кси ни или пре па ра ти

    1 0 Отговор
    Не знам как в подзаглавието и на 2 места в статията са изтървали да заменят думата вак си ни с пре па ра ти. Ще трябва да докладваме на световната комисия за дезинформация. Добре, че вече малко хора четат тези статии иначе скандала с използването на пре па ра ти е огромен. Ще ни дърпат ушите от Се Зе О. Толкова труд да променят дефиницията за вак си на и накрая някой пак не разбрал.