Last news in Fakti

23 Юни, 2022 18:15 1 942 3

Тези храни стимулират мозъчната активност

  • храна-
  • здраве-
  • мозъчна дейност-
  • риба-
  • омега 3

Риба и зеленчукови салати подобряват мозъчната дейност

Тези храни стимулират мозъчната активност - 1
Снимка: Shutterstock

Какви храни стимулират мозъчната дейност – за това разказа Ярослав Ашихмин, кандидат на медицинските науки и лекар, в интервюто си за радио Sputnik, цитирано от БГНЕС.

Мозъчните клетки се нуждаят от определени хранителни вещества, за да изпълняват ефективно функциите си, отбелязва лекарят. По-специално, те се нуждаят от омега-3 полиненаситени мастни киселини, уточнява Ашикхмин.

"Необходимо е постоянно да обогатявате диетата си с омега-3 мастни киселини от естествени хранителни източници или чрез хранителни добавки", съветва той.

„Омега-3 мастните киселини се съдържат предимно в рибата. Други вещества, които са полезни за мозъчната функция, се съдържат в плодовете и зеленчуците”, добавя Ашихмин. Кафето, чаят и шоколадът също спомагат за стимулиране на мозъчната дейност, съветва специалистът. „С помощта на тези храни можете бързо да се ободрите, но докато чаят е безопасен, с кафето и шоколада не бива да се злоупотребява”, предупреждава той.

"До три чаши кафе на ден се считат за безопасна норма. Чаят няма такива норми, той е по-безопасен и може да се пие в неограничени количества. Шоколадът също е вид функционална храна, която има положителен ефект върху мозъчната функция, а оптималното количество е 50 грама седмично", обяснява Ашихмин.

Освен това периодичното гладуване може да има положителен ефект върху мозъка, заключава той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    0 0 Отговор
    Аз не ям риба и не ям мляко и като малък в детската не съм ял мляко.
  • 2 Бягайте тук ви Следят

    0 0 Отговор
    Няма мозъчна активност, МВР и ДАНС ви зомбират с антените, мислят вместо вас!
  • 3 Кую

    0 0 Отговор
    Кирчо веднага да започва да си хапва. Ще са нужни тонове.