Last news in Fakti

26 Юни, 2022 10:48 2 122 1

Защо е важно да приемаме достатъчно протеин

  • протеин-
  • хранене-
  • здраве

Ето с какво трябва да се храним през деня, за да поддържаме здравето си

Защо е важно да приемаме достатъчно протеин  - 1
Снимка: Shutterstock

Редовното хранене е изключително важно, за да поддържаме високо ниво на работоспособност и да не се уморяваме през деня. Протеинът се смята за основния енергиен компонент на нашето тяло.

Той помага за образуването на множество клетки и тъкани, а също така поддържа нормалното функциониране на имунната система и метаболитните процеси в тялото. Участва в създаването на мускули и сухожилия, а също така е необходим за производството на ензими, хормони и различни молекули, които изпълняват много важни функции.

Ето пет причини да включите допълнителен протеин в диетата си:

Избирайте закуски с високо съдържание на белтъчини, които отговарят на вашите предпочитания. Сега най-различни протеинови продукти се появяват на рафтовете на магазините, като барове, бисквитки или мляко. Те са чудесна опция за хората, които са се отказали от месото по една или друга причина, както и за хора с алергии към млечни продукти и непоносимост към лактоза.

Протеините са важни за тези, които желаят да нормализират теглото си. Увеличаването на количеството от този макронутриент в храната води до забързване на метаболизма и намаляване на апетита. Белтъчините ви засищат добре, в резултат на което искате да похапвате по-рядко, а обемът на порциите в основните хранения намалява. Ако ядете животински продукти като месо, риба, яйца или млечни продукти всеки ден, вероятно си набавяте достатъчно протеин, пише vesti.bg.

При нормално тегло и добро здравословно състояние референтният хранителен прием е от 0,8 до 1,3 грама протеин на един килограм телесно тегло. Това възлиза на средно 56 грама протеин на ден за мъже и 46 грама за жени, водещи умерено заседнал начин на живот.

В някои случаи се изисква повече протеин, като например по време на периоди на заболяване, интензивни упражнения и бременност и кърмене. Активните хора се нуждаят от повече протеини от тези, които водят заседнал начин на живот. Достатъчно количество протеин е от съществено значение за предотвратяване на развитието на заболявания като остеопороза.

Това са храните, които се смятат за най-предпочитаните източници на белтъчини:

Яйца

Едно яйце със среден размер съдържа 6-7 гр. протеин. Той се намира в белтъка. Поради тази причина много фитнес менюта предлагат ястия без жълтък.

Пиле

Ако трябва да добавите този вид протеин към диетата си, изберете пилешките гърди – имат повече фибри и по-малко мазнини. На 100 гр. продукт съдържат около 20 гр. белтъчини.

Извара

Опаковка извара от 200 гр. съдържа 35 гр. протеин, което отговаря на почти една трета от средната дневна нужда.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олена Коцева

    3 0 Отговор
    Аз,като обслужвам тираджии,приемам протеин перорално.