Last news in Fakti

27 Юни, 2022 12:45 1 501 3

Диетолог: Възможно е да отслабнем и без спорт

  • диетолог-
  • спорт-
  • отслабване-
  • калориен дефицит-
  • хранене

Основното нещо е да броите калориите, посочва още диетологът

Диетолог: Възможно е да отслабнем и без спорт - 1
Снимка: Shutterstock

Диетологът и общопрактикуващ лекар Елена Тихомирова посочва, че за да отслабне човек е достатъчен калориен дефицит. Според нея няма значение дали човек се занимава със спорт или не.

„Това е законът за запазване на енергията. Както каза един известен американски спортен диетолог: „Всеки, който яде 1000 калории, губи тегло; всеки, който яде 6000 калории, напълнява. Когато не отслабваме, ние не правим основното - липса на калории, подчертава Тихомирова.

В същото време да се възлагат големи надежди на физическата активност е грешка, смята Тихомирова. Основното нещо е да броите калориите, да поддържате баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, както и правилно да изчислите диетата си.

Калорийната норма за жена е около 1000-1200 калории, за мъжете - около 1400-1600 калории, посочва диетологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    6 1 Отговор
    Ще, иде гладна и студена зима...
  • 2 виденова зима две

    9 2 Отговор
    възможно е но на келеметата не им се вярва щото не са живели 96-та 97-ма
  • 3 Принцеса на грахово зърно

    2 0 Отговор
    Първата крачка в отслабването е проверката за дефицит на определени вещества в организма чрез изследване на кръвта. Проверяваме нивата на феритин и желязо, витамин Д, цинк, витамин Б12, проверяваме кръвната захар, холестерола и т.н. Установените дефицити се компенсират със съответните препарати, изписани от лекар. Холестеролът също се сваля с препарати. Дефицит на посочените вещества има и при младите хора, високият холестерол вече не признава възраст.
    Паралелно с това върви диетата. Най-общо казано, диетата за отслабване трябва съдържа белтъчини (пиле, риба, яйца, пуешко месо, тофу и други подобни), зелени листа (салата, маруля, спанак, тученица, магданоз и др.) и съвсем малко плодове. Плодовете съдържат фруктоза, която вдига инсулина и трябва да се ограничат, особено при диабет 2.
    Паралелно с това трябва да се увеличи движението. За да не изпитвате слабост, преди фитнес, разходка и всяко друго физическо натоварване, трябва да приемате Л-карнитин. Ако някой диетолог ви изпише диета, като ви види още на вратата, без да ви направи изследвания, можете спокойно да го пренебрегнете.