Last news in Fakti

4 Август, 2022 11:45 1 061 17

Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази пак с Омикрон

  • доц. любомира гломб-
  • омикрон

Според вирусолога в затворени помещения е добре да се носи маска

Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази пак с Омикрон - 1
Кадър NOVA NEWS

"До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон". Това каза в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS вирусологът доц. Любомира Гломб. "За щастие предхождащият имунитет, особено този от ваксина, успява да пази от тежко боледуване и влизане в болница", допълни тя и припомни, че Омикрон е доминиращият вариант у нас. Той е много заразен и заобикаля имунитета. Предупреждението ѝ: „Малък процент от голямо число също е голямо число”.

По думите на вирусолога безсимптомният период доста се е съкратил, инфекцията с новите варианти "лекичко се измести в по-горните дихателни пътища, затова PSR тестовете на втория-третия ден вече могат да бъдат положителни. За антигенния тест е много характерно, че за варианта Омикрон има закъснение на позитивиране с 3-4 дена", посочи Гломб.

По нейни думи вълните, предизвикани от Омикрон, се характеризират с бързо нарастване, като ракета, на позитивните случи и после бързо спадане. Тя не се нае с прогнози как ще се развие вирусът, но подчерта, че е важно да се следи как вървят мутациите и имунизационния процес.

Доц. Гломб коментира и мерките срещу вируса. „Не е нужна министерска заповед, за да си мием ръцете. Особено в затворени помещения е добре да се носи маска. Сега вече има и наредба за това. Нека се носи, защото заболяемостта в София наближава 500 човека на 100 хиляди, това не е малка цифра”.

За изключението за персонала в заведенията за хранене, посочени в наредбата за носене на маски в София, каза: „И мен ме учуди това нещо. Явно са имали епидемиолозите, икономистите, политиците някакви съображения да го сложат. Не бих го коментирала, защото не зная съображенията им защо е така”.

Според нея трябва да се носят маски навсякъде в затворено помещение, където не може да се поддържа по-голямо разстояние между хората и трудно се проветрява.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    40 0 Отговор
    Дали, статистиката в страни с много ваксинирани показва, че защитата след няколко месеца е отрицателна, т.е. сиропираните се разболяват повече.

    Коментиран от #5

  • 2 Реалност

    27 1 Отговор
    Там де царуват глупостта и суетата,
    Там дето властват нищета и тъмнината,
    Там де единствено парица е и господ и царица,
    Там де невежите се възкачили на върха,
    Това е мойта, милата страна,
    Това е тя България – горката.

    Коментиран от #9

  • 3 Вирус

    37 0 Отговор
    В долната статия Кантарджиев твърди, че след 6 месеца няма имунитет от ваксините, Гломб твърди, че имунитета е траен........ами хайде "стиковайте се", че се ошашавихме вече!

    Коментиран от #16

  • 4 Лост

    30 0 Отговор
    Или ще се зарази, или няма. За щастие ваксината пазела от по тежко изкарване. За нещастие допринасяла за усложняване на други заболявания.
  • 5 Ужаст

    4 17 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Значи и ваксаният Копейкин е застрашен.Уужасен ужас
  • 6 Не благодаря

    27 0 Отговор
    Няма да нося маска никъде, нито ще се ваксинирам, нито ще спазвам някакви мерки. И въобще не ми пука дали ще се заразя наново и колко процента е вероятно. Ще си го карам 2 пъти в годината и това за мен не е проблем.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не разбирам

    32 0 Отговор
    Защо ги говорят тези неща? Не виждат ли, че вече на никой не обръща внимание не тези бръщолевения?
  • 9 Ама го е казал

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалност":

    Р. Ралин:
    България, България, понасяща България!
    Познавам те от оня ден и вчера.
    Страна, в която всичките бездария
    направиха огромна кариера.

    Коментиран от #10

  • 10 И това е казал

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ама го е казал":

    Р. Ралин:
    Кой душа не продава, той имотен не става.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 факт

    16 0 Отговор
    "Той е много заразен и заобикаля имунитета. Предупреждението ѝ: „Малък процент от голямо число също е голямо число”. - Нещо май логиката тук куца? Несвързано, нелогично и тъпо!

    Коментиран от #13

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    На теб ти куца,мислителя....Малък процент от голямо число заразени е също голямо число заразени.А,на нея и куца знанието за "НЕЩОТО" Това не е омикрон ,а Нов щам ,който се кара много леко в сравнение с първия вариант!Преминава за не повече от седмица!Силна болка в гърлото,не типична,няма болки по кости,мускули и няма загуба на вкус и обоняние.Старите лекари ,истински му казваха преди години-ЛЕТЕН Грип,а сега простифесорите му казват Омикрон.......и вземат по хилядарка да се "борят""с вирус....
  • 14 Охо-бохо

    11 0 Отговор
    И какво от това? Откога освен имоти, кинти и екскурзии ви интересува гърлобола и хремата на хората. Въобще не ви интересува кой киха и кашля, ама въобще!
  • 15 Минева

    8 0 Отговор
    Гломбице смотана
  • 16 Идън

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вирус":

    Така наречените ваксини създават хумурален имунитет- ако въобще даден организъм реагина при поставянето и започне да създава антитела и този имунитет се запазва от два месеца до шест най- много. Клетъчният имунитет се запазва при преболедуване и е този,който предпазва от заразяване. Дори и човек да се зарази втори или трети път боледуването е съвсем леко. Не ми е ясно защо напъват хората да се ваксинират и използват методи на финансиране и награди- но никой не носи отговорност ако тези субстанции нанесат вреда на човек.
  • 17 А шанса Гломб

    3 0 Отговор
    Да бъде бита расте към 100% Такива като нея трябва да бъдат наказани!