25 Декември, 2022 16:13 1 715 9

Китай: Увеличаването на случаите на COVID-19 може да предизвика мутация на новия коронавирус

  • китай-
  • ковид-19-
  • вирус-
  • омикрон-
  • коронавирус-
  • щам-
  • пандемия

"Населението на страната е много голямо и имунитетът му е ограничен. И изглежда, че това е средата, в която можем да видим експлозия на нов вариант"

Китай: Увеличаването на случаите на COVID-19 може да предизвика мутация на новия коронавирус - 1
Източник: Shutterstock

Учени се безпокоят, че увеличаването на случаите на КОВИД-19 в Китай може да предизвика мутация на новия коронавирус, която да е подобна на сега циркулиращите варианти на Омикрон, да е комбинация от щамове или да е нещо съвсем различно, предаде Асошиейтед прес.

"Населението на Китай е много голямо и имунитетът му е ограничен. И изглежда, че това е средата, в която можем да видим експлозия на нов вариант", каза д-р Стюарт Кембъл Рей, експерт по инфекциозни болести в университета "Джонс Хопкинс".

Всяка нова инфекция дава възможност на коронавируса да мутира, а той се разпространява бързо в Китай. Страната с население от 1,4 милиарда души до голяма степен се е отказала от политиката си за нулев КОВИД. Въпреки че като цяло отчетените нива на ваксинация са високи, нивата на защита са по-ниски, особено сред по-възрастните хора. Местните ваксини са по-малко ефективни срещу сериозно боледуване, отколкото произведените на Запад РНК-препарати. Много от тях са поставени преди повече от година, което означава, че имунитетът е отслабнал.

Това създава благоприятна почва за промяна на вируса.

Когато наблюдаваме големи вълни от инфекции, те често са последвани от появата на нови варианти, казва Рей.

Преди около три години първоначалната версия на коронавируса се разпространи от Китай в останалата част на света и в крайна сметка беше заменена от варианта Делта, след това от Омикрон и неговите производни, които още са активни.

Д-р Шан-Лу Лиу, който изследва вируси в Държавния университет в Охайо, казва, че в Китай са открити много съществуващи варианти на Омикрон, включително BF.7, който е изключително добре избягва имунитета и се смята за причина за сегашната вълна.

Експертите твърдят, че частично имунизирано население като китайското предразполага вируса да се промени. Една от големите неизвестни е дали новият вариант ще причини по-тежко заболяване. Според специалистите няма биологична причина вирусът да става по-лек с течение на времето.

"Много от леките случаи, на които сме свидетели през последните шест до 12 месеца в много части на света, се дължат на постигнатия имунитет чрез ваксинация или зараза, а не защото вирусът се е променил" по отношение на тежестта, казва Рей.

В Китай повечето хора не са били изложени на новия коронавирус. Ваксините в страната са с по-стара технология, която произвежда по-малко антитела от ваксините с информационна РНК.

Неотдавна Световната здравна организация изрази загриженост от съобщенията за тежки заболявания в Китай.

Китай сега проследява вируса чрез три градски болници във всяка провинция, където се събират проби от пациенти, които са много болни, и от всички, които умират всяка седмица. Сюй Вънбо от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията каза, че 50 от 130-те версии на Омикрон, открити в страната, са довели до поява на огнище на болестта. Китай създава национална генетична база данни, "за да следи в реално време" как се развиват различните щамове и какви са потенциалните последици за общественото здраве.

На този етап обаче има ограничена информация за генетичното секвениране на вирусите, идваща от Китай, каза Джереми Лубан, вирусолог в Медицинския университет в Масачузетс. "Не знаем всичко, което се случва", добави Лубан. Но е ясно, че "пандемията не е приключила".


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спокоен

    23 1 Отговор
    Спокойно,Путин ще се справи успешно и с новата мутация!
  • 2 Госあ

    34 1 Отговор
    “ Според специалистите няма биологична причина вирусът да става по-лек с течение на времето.” нова изглежда са специалистите на урсула, или ? Щото емпирично всички корони населяващи галактиката стават по леки. Включително и 19
  • 3 Напрегнат

    30 0 Отговор
    Добре де, днес е баш Коледа. Колко статии за този вирус четем от сутринта досега? Толкова активни не сте били по тази тема от 2020 насам и решихте сега да разваляте настроението на всички, че едва ли не да очакваме нова пандемия. Всичко това гарнирано с информации за жертви от катастрофи, аномалии в климата, войната в Украйна, семейни трагедии и какво ли още не. Хайде успокойте топката малко. Поне за празника!
  • 4 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Ясно е, че краварчето пуска нов Вирус!
  • 5 Доктор

    16 1 Отговор
    Глупости!
    Джон Хопкинс е маша в ръцете на шепа социопати-глобалисти, основно спонсориран от фондация Рокфелер.
  • 6 Професор

    13 0 Отговор
    Нищото може да мутира само в празни кратуни.
  • 7 Вижте сега

    15 1 Отговор
    Теста е фалшив. Оттам-нататък всичко останало съответно също е фалшиво. Всека настинка става "ковид" и представлението започва.
  • 8 Свобода или смърт

    14 2 Отговор
    Свободата е всичко. Не може някви психопати да ми ограничават правата на свободен гражданин - къде да ходя, какво и колко да купувам. Какво да правя със себе си решавам аз.
  • 9 бота

    0 0 Отговор
    Ако ги бяха оставили да се изпозаразят един друг и заедно с ваксините им сега щяха да имат голям имунитет от колкото да прилагат политиката на нулев Ковид. Направиха се на много умни и ето го резултата сега.