Last news in Fakti

19 Януари, 2023 16:21 980 11

Подвариантът "Кракен" на "Омикрон" е регистриран и в Черна гора

  • черна гора-
  • кракен-
  • омикрон-
  • ковид-19-
  • мутация

Така Черна гора се присъедини към списъка на страните, в които е регистрирана мутацията на силно заразния щам

Подвариантът "Кракен" на "Омикрон" е регистриран и в Черна гора - 1
Източник: Shutterstock

Лабораториите на отдела за молекулярна диагностика на Института за обществено здраве на Черна гора потвърдиха първия случай на инфекция с подварианта Omikron BA.2, който е известен в медиите като "Кракен“, съобщава черногорският портал "Виести".

Така Черна гора се присъедини към списъка на страните, в които е регистрирана мутацията на силно заразния щам.

XBB.1.5. е нов подвариант на Омикрон, създаден от комбинацията на два други подварианта на този щам. Регистриран е за първи път през октомври в САЩ, където в момента циркулира доминантно. Европейските страни, които досега са докладвали случаи на заразяване с подварианта XBB.1.5, са Обединеното кралство, Дания, Франция, Австрия, Германия, Италия, Испания, Швеция, Исландия, Белгия, Чехия, Португалия, се казва в прессъобщение на Института за обществено здраве.

Еволюцията на коронавируса е продължила в посока на появата на по-заразни подварианти, които в сравнение с предишните не причиняват по-тежки заболявания, особено в сравнение с варианта Делта на вируса SARS-CoV-2, посочват от института. Затова използваме възможността още веднъж да призовем гражданите да се ваксинират и да си поставят бустерна доза бивалентна ваксина през препоръчителните интервали, тъй като правилно ваксинираните имат по-лека клинична картина и по-благоприятен изход от заболяването. Институтът за обществено здраве на Черна гора продължава да следи ситуацията по отношение на появата на новия подвариант на коронавируса в Черна гора и в съответствие с получените данни ще информира редовно обществеността, се казва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 луда 🐮

    10 0 Отговор
    Яко ще се мре, яко ще се боцка.

    Коментиран от #4

  • 2 умзнае

    7 1 Отговор
    юруш на уфсете към пунктовете за ваксинация.а иначе поне хубаво име са избрали "кракен" добре звучи.
  • 3 Тиква

    4 0 Отговор
    Чакаме го! Те нашите тук тръгнаха да отворят пункт за ваксинация, от старите ваксини които останаха. За Омикрон не позволиха на обикновените хора да се ваксинират. Всичко западна и сега ще има Зор!
  • 4 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "луда 🐮":

    Няма да те Боцкат споко. Няма с какво! Но второто ще го усетим пак на 13-ти Април.
  • 5 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    Спокойно ! Руските войски избиха целия батальон Кракен в Солидар.Получават нобелова награда за медицина.

    Коментиран от #11

  • 6 Варненец

    7 0 Отговор
    Да се разбира, омакарона причинява две кихавици, кракена се усеща, ако си направиш папая тест, защото даже и кихавица няма. Ама вие си се бодете с ваксите, които умориха повече от хобита.
  • 7 Вирус

    2 1 Отговор
    Правилно ваксинираните хахаха
  • 8 Аре пак

    6 0 Отговор
    пак започва да се раздухва ковид истерията след 1 год. мълчане.
  • 9 Ся пьк

    2 1 Отговор
    Кракен се появи.Ужас на ужасиите са тия сегашни времена.Всичко се прави сьс една цел за да им Нов Световен Ред и да не притежавме нищо и да сме щастливи.За тези които оцелеят разбира се.
  • 10 то затова мори

    0 1 Отговор
    орките в украйна 😊
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.