Last news in Fakti

15 Август, 2022 14:58 4 183 15

Учени: Преварената вода не е по-чиста, а по-опасна

  • варене-
  • преварена вода-
  • вода-
  • кипване на вода-
  • дезинфекция-
  • рак

Някои дори наричат преварената вода мъртва, защото след преваряване кислородът в нея се изпарява

Учени: Преварената вода не е по-чиста, а по-опасна - 1
Снимка: Shutterstock

Дори от най-древни времена хората са осъзнавали, че обикновената вода често носи смъртоносна заплаха: след употребата ѝ се е случвало хората да се разболеят и да умрат. Според записите на Плиний Стари, още Нерон е използвал преварената вода. Според него водата, която е била затоплена по-рано, се пречиства. И ако я сварите, тогава "можете да направите от лоша и мръсна вода" такава, каквато можете да пиете, пише zdrave.to.

Днес кипването все още е един от най-ефективните методи за дезинфекция на водата. Директорът на Изследователския институт по екология на човека и хигиена на околната среда в Русия Юрий Ракхманин твърди, че с преваряването на вода, вие на първо място, увеличавате безопасността ѝ от инфекции. Разбира се, съставът ѝ се променя поради факта, че някои вещества при нагряване преминават в газообразно състояние и просто се изпаряват. Ето защо е по-добре чаят да се прави с прясна вода, в която след кипене, ще остане много повече кислород, отколкото във вода, сварена два или повече пъти.

Но група учени от Университета на Калифорния, САЩ са сигурни, че във вода, чиято температура поне веднъж е достигнала сто градуса, няма кислород. Доказателство за това е фактът, че цветята, които се поливат само с преварена вода, умират за няколко дни. Не случайно преварена вода се нарича мъртва. Опитайте се да използвате тази вода в аквариум. Рибата ще умре там след няколко часа.

Някои хора погрешно вярват, че многократното преваряване на водата я прави по-чиста и безвредна. Всъщност, казва физиологът, професор в Политехническия университет във Вирджиния Бранд Дейви, това не е съвсем вярно. Водата става чиста и безопасна след първото кипене, когато всички вредни бактерии са унищожени в нея. А след повторение - структурата на такава вода се променя значително.

Поради активното изпаряване в останалата вода се повишава концентрацията на соли, минерали и други вещества, което само по себе си може да бъде вредно за здравето. Тя може да бъде безвредна само ако първоначално е била чиста.

Учени от Харвардския университет са провели 27 проучвания през последните две десетилетия. Тяхното заключение е недвусмислено: повторното кипене на вода води до увеличаване на концентрацията на флуорид, арсен и нитрати.

А водата, която идва от чешмата, съдържа хлор. При продължително кипене той реагира с органични остатъци. И колкото повече пъти се загрява водата, толкова повече се появяват различни химически реакции. Много учени твърдят, че в резултат на многократно кипене във вода се образуват канцерогени, които могат да допринесат за развитието на рак и дори да допринесат за промени в организма на генетично ниво.

Доцент от Националния изследователски университет MEPI Владимир Решетов опровергава тази хипотеза. Според него, такава преварена вода не носи такива сериозни последствия.

Но има и други. Експерти от Роспотребнадзор твърдят, че съвременните чайници, които се изключват автоматично, може да ни правят лоша услуга. Изведнъж изключени, те не позволяват на водата да заври, следователно няма причина да се смята, че всички вредни бактерии и вируси в такава вода са унищожени. Например, патогенът на ботулизма умира само след 15 минути кипене.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    18 0 Отговор
    УЧЕНИТЕ рекоха че по-добре да пиеш от локва,вместо от извора,урааа...
  • 2 Д-р Щапмова

    19 0 Отговор
    Глупости на търкалета, още от каменната ера се знае че преварената вода избива всички микроби и бактерии и по този начин водата става чиста и годна за пиене, а на тия пишман учени да идат да пият от някоя локва да видим колко часа ще издържат преди да им стане лошо

    Коментиран от #6

  • 3 ЕНЗЕКУТОР

    12 1 Отговор
    Що за идиоти учени, аа да бе забравих че биле от сащ

    Коментиран от #8

  • 4 Шляхтиц

    7 0 Отговор
    От 1972 до 1976 година съм командирован и работя в Краков, Полша. Водата от градската водопроводна мрежа не се пие, тъй-като се получава остро стомашно разстройство. Водата задължително се преварява и с нея се разрежда предварително приготвена запарка от чай или някакъв сироп. Така беше преди 50 години. Сега как е не зная. Народите от северната яка Полша, Украйна, Беларус, Петербург, Москва пият много чай, обикновено грузински.
  • 5 Гост

    19 0 Отговор
    "Но група учени от Университета на Калифорния, САЩ са сигурни, че във вода, чиято температура поне веднъж е достигнала сто градуса, няма кислород" - тия измислиха нов начин за производство на водород

    Коментиран от #9

  • 6 ала бала

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Д-р Щапмова":

    Гълъбите и кучетата пият всеки ден от локвите.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ала бала

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "ЕНЗЕКУТОР":

    Е ако бяха от Русия щеше да кажеш - точно така, прави са, слушайте ги.
  • 9 Озимандей

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Страхотни новини! Сега с едни горивни клетки и един котлон решихме енергийното бъдеще на планетата!
  • 10 Механик

    14 0 Отговор
    Това което най-много ме кефи в тая статия е твърдението, че "кислородът се ИЗПАРЯВА" от преварената вода.
    Мили мои, безпросветнички! Кислородът при атмосферно налягане, и нормалните за планетата ни температура,ВИНАГИ е ГАЗ (газообразен). Демек, той се е изпарил мноооого отдавна.
    Във водата има РАЗТВОРЕНИ ГАЗОВЕ (моля втората дума да се чете правилно, че от такива списвачи, може всичко да се очаква). И въпреки, че са разтворени, те са си газове.
    Колкото до статията, то тя е някаква полу-научна, полу-скалъпена работа. Да, преварената вода е по-безвредна, защот в нея на практика няма бактерии. При достигане на 84 градуса по Целзий, почти всички бактерии умират. Обаче и 100 пъти да я превариш, разтворените във водата метали, химикали, окиси и пр. си остават там.
  • 11 Виж ти ...

    6 0 Отговор
    Пия чешмяната вода само преварена. Казват ми, че изглеждам с 10 години по-млада. Сигурно е заради кислорода. 🪞😇
  • 12 Айдеее

    9 0 Отговор
    Пак хамериканците се изказаха, ама на тях трябва да се вярва, в крайна сметка те предлагат все квалитетни неща:
    KFC, McDonalds, BurgerKing, LGBTQ и тн...
  • 13 ЕНЗЕКУТОР

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ала бала":

    Еми сърбай и ти тогава от локвата
  • 14 умзнае

    6 0 Отговор
    много умно,чевешкият организъм му трябва вода без болестотворни бактерии.когато се превари дтава точна такава,кислорода във водата човек не усвоява.важни са йоните които тя съдържа.явно науката вече е медийна пишат се данни които не са верни.
  • 15 Нов

    5 0 Отговор
    Да не стане като Индиеца - май здравния им министър беше, дето наскоро искал да демонстрира колко е чиста водата в реката, в която половин индия си мие краката и пере чаршафите, та само след няколко часа го приели по спешност в болница да го лекуват от остри болки в стомаха. Отне им няколко дни да го закрепят.