Last news in Fakti

19 Август, 2022 16:27 1 625 9

Пушенето и алкохолът са главните причини за рак

  • рак-
  • тумор-
  • смъртни случаи-
  • тютюнопушене-
  • алкохол

Актуално проучване посочва, че близо 50% от заболяванията от рак се дължат на употребата на алкохол и цигари

Пушенето и алкохолът са главните причини за рак - 1
Снимка: Shutterstock

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано днес, предаде Франс прес, цитира БТА.

"Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен", се казва в изследването, публикувано в научното издание "Лансет". Той е осъществено в рамките на програма, наречена "Глобално бреме на болестта", финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява следователно да се разберат по-детайлно рисковите фактори според регионите на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно - тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на изследването превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в "Лансет", двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това че събирането на данни е свързано с много пропуски и недостиг в някои страни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    8 0 Отговор
    ....и най-вече на бира, нали..... ? ха-ха-ха !
  • 2 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Не са Ядовете и сметките по Темата нали!
  • 3 ТОЛКОВА. МНОГО. ГЛУПОСТИ

    12 1 Отговор
    САМО. ИДИОТ. МОЖЕ. ДА. НАПИШЕ
  • 4 да де

    3 1 Отговор
    Стига бе аз пък си мислех, че всичко е само ковид нали мисирките довчера по цял ден това набивахте.
  • 5 Еми да

    5 1 Отговор
    Хубавите неща винаги са вредни !
  • 6 тизе

    8 3 Отговор
    Който пуши умира от рак на белия дроб
    Който пие, на черния дроб
    А който не пуши и не пие, умира от рак...
  • 7 Иван

    13 2 Отговор
    Най лошото за здравето е работата
  • 8 циган

    2 3 Отговор
    Ама пушенето на какво? Щото аз трева много пушим, да я спирам ли?
  • 9 Идън

    6 3 Отговор
    Цигарите са най- безвредни в сравнение с нещата употребявани като храна в магазините. Те са се погрижили- филтърът стига до половината на цигарата и вътре има малко нещо сушено. Това не са онези дебелите цигари и без филтър. Почти всички болести са на емоционална основал Лошите емоции и стресът отключват болести.