24 Август, 2022 18:31 2 488 9

Тежкото протичане на COVID-19 може да бъде предотвратено с...

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • физическа активност-
  • физически упражнения-
  • предпазна мярка

Редовните физически упражнения помагат да се преборим с коронавируса по-бързо и по-лесно

Тежкото протичане на COVID-19  може да бъде предотвратено с...  - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които редовно правят физически упражнения, е по-малко вероятно да се разболеят от COVID-19 и да развият тежка форма на инфекцията, заключават авторите на изследване, цитирано от АФП.

"Редовната физическа активност е свързана с понижен риск от инфекции" от новия коронавирус и с по-добра прогноза по отношение на "нужда от хоспитализация, тежки форми на болестта и смъртност", пишат авторите на изследването в специализираното издание "Бритиш джърнъл ъв спортс медисин", цитирани от БТА.

Известен факт е, че добрата физическа форма помага за по-адекватния отговор на тялото на дихателните заболявания като цяло, но проучването е фокусирано по-специално върху коронавируса. Изследването е анализ на резултатите от петнадесет предишни проучвания. Авторите му правят извод, че редовната физическа активност намалява леко риска от инфекция, понижава с 36 на сто риска от хоспитализация и с 43 на сто опасността от смърт от COVID-19.

Максималният ефект се постига при поне 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути интензивно натоварване седмично. Видът на изследването обаче не позволява категорично да се определи кои механизми водят до предпазния ефект на спорта.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мед. фактология

    21 2 Отговор
    Във всеки случай затварянето на фитнесите не помага!!
  • 2 учЕни

    25 0 Отговор
    Трябваше цяло проучване за това гениално прозрение три години по-късно. Те затова в началото забраняваха на хората да бягат за здравеее, ахаааа, сега ми стана ясно. Проучването в началото на пландемията не е било направено и здравните власти, завалиите, откъде да знаят, че бягането за здраве, в същност е наистина бягане за здраве!!! Ама друго си е, като го има вече проучването от умните учЕни

    Коментиран от #4

  • 3 Джо

    1 13 Отговор
    К19 е супер гадост,лекото протичане не означава че няма последствия,месеци дори година по-късно има вероятност от съсиреци,емболии и т.н. Така че пазете се!

    Коментиран от #9

  • 4 То като гледам

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "учЕни":

    Колко хора бягат за здраве като е разрешено...
  • 5 Бай Хюсеин

    11 0 Отговор
    Квъ пет лева къф к@рона вирус,Стига лъжи стига манипулациъа
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор
    Явно всички Президенти и Премиери се скъсват от фитнес , защото нито един от тях не си е отишъл от К-19‼️‼️‼️
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    Не лъжете хората!!!това е биологично оръжие,което не се интересува кой спортува!!!По-скоро не изтощавайте организма си при среща с "НЕЩОТО"!За Българския генотип не е опасно"Нещото" и е безмислено да му обръщате внимание!
  • 8 Ваксиниран3002

    12 1 Отговор
    Тежкото протичане на хремата, може да се предотврати с носна кърпичка
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.