Last news in Fakti

6 Септември, 2022 09:30 3 065 4

Доц. Попова: Хапчетата за отслабване не са инсулин

  • доц. даниела попова-
  • инсулин-
  • хапчета

Той е инжекционен медикамент, но не е инсулин - това е изключително невежество, уточни специалистът

Доц. Попова: Хапчетата за отслабване не са инсулин - 1
Снимка: Shutterstock

"Затлъстяването е сериозен здравен проблем, който поставя своите терапевтични предизвикателства в съвременната медицина и това се отчита от всички експерти, защото няма много успехи в тази област. Като заболяване то има сложна патофизиология, която все още се изучава", каза пред БНР доц. Даниела Попова. Затлъстяването влиза в международната класификация на заболяванията през 1948 година. То влече със себе си "букет" от много нарушения - диабет, сърдечно-съдови, ставни, ендокринни и психични проблеми, рак.

По повод информации в медиите, че родни звезди си бият инсулин, за да отслабнат, а Галена е припаднала след подобни методи за вталяване, доц. Попова изясни:

"Според мен случаят е съвсем различен. Тази известна певица публично сподели за отслабването си, затова и аз мога да коментирам. Първо, доколкото знам, тя няма диабет, а доколкото съм я виждала публично, тя няма и проблема затлъстяване. Тоест, тя е решила да си самоприложи един медикамент, който не е индициран за нея. Това е лекарство, от тази група на лираглутида, който единствено засега има утвърдена характеристика за лечение на затлъстяване. Той принадлежи към една нова група диабетни лекарства, повечето от които са инжекционни, но вече ги има и в таблетна форма. Този медикамент намалява кръвната захар, прилага се само под лекарско предписание. Да се приема от хора, които нямат диабет тип 2 или затлъстяване е изключително опасно за здравето.

Имаше публикации в социалните мрежи, преди този случай с певицата, че си прилагат инсулин, за отслабване. Това не е инсулин. Той е инжекционен медикамент, но не е инсулин - това е изключително невежество. Това е скъпо лекарство, но много хора се втурнаха да го изкупуват от аптеките, намериха начин дори да получат рецепти за него. И стана така, че и в момента има недостиг от него за пациентите с диабет, на които официално им е предписано това лекарство", изтъкна доц. Попова.

"Най-добрата диета е повече движение и ограничение в храненето, като се отчитат генетичните фактори в затлъстяването. Правилната диета е умерена, нискоенергийна и балансирана, съчетана с индивидуализирано повишена физическа активност, като се обръща внимание на сърдечно-съдовия профил. Добавя се поведенческата терапия в опит да се обучи индивида да промени своя неправилен начин на живот", казва доц.Попова.

Доц. д-р Даниела Попова, д.м., е завършила Медицинския университет в София през 1977 г. Има три специалности: Вътрешни болести, Ендокринология и болести на обмяната, Хранене и диететика. Един от най-търсените специалисти в България в областта на диабета, предиабета, както и здравословното хранене. От 2002 г. досега е началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Има дългогодишна клинична, експертна, лечебно-диагностична, преподавателска дейност в областта на клиничната диететика и метаболитни заболявания; автор на учебна програма по диетология за медицински колеж. Член е на Европейска академия на науките по хранене и затлъстяване; Атланто-евро-средиземноморска академия на медицинските науки; Българско дружество по ендокринология. А също така е член на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация, както и на Ръководството на Българското дружество по хранене и диететика. Има над 100 научни публикации. Гл. редактор на сп. „Медицинска диететика”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    6 0 Отговор
    Не са инсулин. А бъркоч за по-бърза смърт.
  • 2 Механик

    14 2 Отговор
    Доц. Попова, ти по-добре ни кажи, защо преди повече от 30 години в училищата имаше максимум по 1-2 дебели деца, а сега (особено момичетата) са като млади хипопотамчета? На какво ли се дължи, а?
    КАжи с какво ни хранят и поят!
    Това оправете и няма да има нужда от хапчета за отслабване.
  • 3 Българин

    10 2 Отговор
    Диабетът стана като епидемия. 3% от населението ни страда от този бич. Тези с тип 1, който е инсулиновозависим са като наркомани - до живот зависят от следващата приета доза инсулин. Какво го отключва не се търси, как да се възстанови панкреасът не се търси, тъпчат те с инсулин и постоянно живееш на ръба между хипо и хипер гликемията. Златна кокошка за днешната "здравна" (търговска) система.
    Тип 2 се контролира в голям процент от случаите с правилен хранителен режим и редовна физическа активност. У нас затлъстяването стана норма, а това върви ръка за ръка с диабет тип 2. От там почват проблеми с кръвоносната система и бум от инфаркти и инсулти, по които сме на едно от първите места в света. Отделно уврежданията на очи, бъбреци и всякакви органи.
    Трагично е положението, а до всяко училище се продават всевъзможни боклуци, с които децата се тъпчат в междучасията. И се рекламират масово навсякъде, а реално въобще не трябва да разрешаваме такива псевдохрани да се продават.
    Трагично е, че от страна износител на качествена храна сега ядем най-големите вносни боклуци на завишени цени.
    Трябва ни земеделска реформа и да почнем пак сами да си произвеждаме храните както преди. Можем и го искаме. Коя партия ще застане зад това?

    Коментиран от #4

  • 4 Моарейн

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Колега, друго освен псевдохрани на нашия пазар почти няма. Вече и бабите по пазарите продават домати, които смърдят на риба, защото са ГМО; чушките едни такива големи, големи - една като напълниш и стига цялото семейство да се нахрани; месото - бъкано с антибиотици и инжектирано с вода и сол, за да тежи повече; киселото мляко - консерванти, сухо мляко и много нишесте, особено в "нискомасленото"; хлябът - оцветители, подобрители и консерванти. И като сложиш и това, че родителите правят какво ли не чаветата да не им досаждат и им бутат таблети и телефони в ръцете още преди първа глътка мляко да са засукали, как да се научат хлапетиите да се движат повече. Едно време трябваше едва ли не с бой да ни прибират вкъщи от игра, а сега с топ не можеш ги помръдна от компютъра. Тая битка отдавна е изгубена. Случаите на затлъстяване и диабет тепърва ще нарастват в геометрична прогресия.