11 Септември, 2022 21:39 2 966 17

Ето защо "без захар" не означава здравословно

  • захар-
  • подсладители-
  • напитки-
  • храни-
  • сърдечно-съдови заболявания-
  • риск

Изкуствените подсладители носят рискове за сърдечно-съдовата система

Ето защо "без захар" не означава здравословно - 1
Снимка: Shutterstock

Изкуствените подсладители, които заместват захарта в голяма част от напитките и храните, могат да доведат до повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания според френско научно изследване, публикувано в „Бритиш медикал джърнъл“, предават АФП и БТА.

Подсладителите се използват като заместители на захарта с цел намаляване на калориите и възможност за болните от диабет да се наслаждават на газираните напитки. Масовото им присъствие в състава на храните и напитките обаче не се приема еднозначно.

Хората, които консумират твърде много подсладители, особено аспартам и ацесулфам калий, рискуват да развият онкологично заболяване според изследвания на различни научни институции, сред които Парижкия университет. За определяне на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания учените са използвали същата методология. Сред методите е и детайлно измерване на консумацията на подсладени храни сред доброволци.

Данните от изследването сочат, че 37% от участниците консумират средно 42,46 мг подсладители дневно. Това се равнява на пакетче подсладител или на 100 мл безалкохолно.

Според проучването аспартамът, сукралозата и ацесулфам калий се свързват директно със заболявания на сърдечно-съдовата и мозъчно-съдовата система, както и на коронарните артерии. Данните са събрани в периода 2009-2021 г.

„Тези резултати, успоредно с последния доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван през тази година, не подкрепят употребата на подсладители като алтернатива на захарта“, коментира д-р Матилд Тувие, координатор на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йеронимус БОШ

    25 5 Отговор
    Явно хората не могат или не искат да разберат , че ИЗКУСТВЕНИТЕ ПОДСЛАДИТЕЛИ са много , много , много по-вредни от БЯЛАТА ЗАХАР !

    Коментиран от #5, #11, #12

  • 2 То е ясно

    12 1 Отговор
    Всичко е рекламен трик.Вредата е налице.

    Коментиран от #17

  • 3 Сталин

    17 2 Отговор
    Също кока кола съдържа фосфорна киселина която е вредна

    Коментиран от #8

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 4 Отговор
    Цяла седмица правих комбинации от мармалад с основа Сини сливи без Захар,така както е правен преди в древноста!Става отлично трябва много бъркане ,но става перрфектно и е здравословно!Месо със сини сливи и боровинки е кралско ядене!

    Коментиран от #10

  • 5 Абе хората могат

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йеронимус БОШ":

    Ама лобитата на производителите са много мощни, плащат на политици, плащат за реклами, че захарта била вредна, и продължават да блъскат отровите във всичко. Между другото аспартана е забранен в много страни като доказан канцероген, а у нас дори го слагат в лекарства и хранителни добавки.
    Хора, образовайте се и спрете да купувате продукти с подсладители, овкусители и консерванти.

    Коментиран от #6, #16

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Абе хората могат":

    Рафинираната бяла захар е транквилант и хранителна среда на туморните клетки!!!
  • 7 Алекс83

    3 0 Отговор
    И тая е фен на Слави клашъра
  • 8 Истина е тов. Сталин

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Но една корекция, киселината е ортофосфорна. Нормален чоек не би пил тая захаросаан отрова.
  • 9 Гунчев

    0 0 Отговор
    Демек татлъ кафе,хихихихи
  • 10 Сливарят

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сливите със костилки ли бяха?
  • 11 Само напомням

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йеронимус БОШ":



    Тази статия я пуснахте и в петък.



    😉
  • 12 Само напомням

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Йеронимус БОШ":



    "Данните са събрани в периода 2009-2021 г."


    Но експерименталките срещу короноГрипа са "напълно безопасни" - все пак ги тестваха 3-4 месеца.





    😄😁😄
  • 13 къжкйхлишой

    3 1 Отговор
    Спрях захарта.
    Зъболекарите имат един пациент по-малко!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пълни медицински глупости

    0 4 Отговор
    Медиците като цяло не могат да мислят логично. Как някакви си 40 милиграма на ден изкуствен подсладител причинявали рак и сърдечно съдови? Няма директно доказателство че изкуствените подсладители са причина за каквито и да било болести. Корелационни изследвания в медицината не доказват абсолютно нищо. Важна е другата храна която ядеш с подсладителите.
  • 16 Нищо не знаеш

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Абе хората могат":

    Лобито на захарните производители плащат срещу изследвания колко е вредна рафинираната захар. Едва сега започна да излиза истината че артериосклерозата се причинява от ЗАХАР, а не от "висок холестерол" и "лошите мазнини". И въпреки всичко, в САЩ захарта я блъскат навсякъде, даже в супи и картофени салати!
  • 17 пр0д@жен м@нeтчиYA

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "То е ясно":

    Който му се занимава да прочете в нета за изследвания от преди 20 години. Изкуствените подсладители разлагат ДНК-то ни и водят до диабет, за това и станаха масови!