Изкуствените подсладители, които заместват захарта в голяма част от напитките и храните, могат да доведат до повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания според френско научно изследване, публикувано в „Бритиш медикал джърнъл“, предават АФП и БТА.
Подсладителите се използват като заместители на захарта с цел намаляване на калориите и възможност за болните от диабет да се наслаждават на газираните напитки. Масовото им присъствие в състава на храните и напитките обаче не се приема еднозначно.
Хората, които консумират твърде много подсладители, особено аспартам и ацесулфам калий, рискуват да развият онкологично заболяване според изследвания на различни научни институции, сред които Парижкия университет. За определяне на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания учените са използвали същата методология. Сред методите е и детайлно измерване на консумацията на подсладени храни сред доброволци.
Данните от изследването сочат, че 37% от участниците консумират средно 42,46 мг подсладители дневно. Това се равнява на пакетче подсладител или на 100 мл безалкохолно.
Според проучването аспартамът, сукралозата и ацесулфам калий се свързват директно със заболявания на сърдечно-съдовата и мозъчно-съдовата система, както и на коронарните артерии. Данните са събрани в периода 2009-2021 г.
„Тези резултати, успоредно с последния доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван през тази година, не подкрепят употребата на подсладители като алтернатива на захарта“, коментира д-р Матилд Тувие, координатор на изследването.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Йеронимус БОШ
Коментиран от #5, #11, #12
21:45 11.09.2022
2 То е ясно
Коментиран от #17
21:53 11.09.2022
3 Сталин
Коментиран от #8
21:53 11.09.2022
4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #10
22:00 11.09.2022
5 Абе хората могат
До коментар #1 от "Йеронимус БОШ":
Ама лобитата на производителите са много мощни, плащат на политици, плащат за реклами, че захарта била вредна, и продължават да блъскат отровите във всичко. Между другото аспартана е забранен в много страни като доказан канцероген, а у нас дори го слагат в лекарства и хранителни добавки.Хора, образовайте се и спрете да купувате продукти с подсладители, овкусители и консерванти.
Коментиран от #6, #16
22:00 11.09.2022
6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #5 от "Абе хората могат":
Рафинираната бяла захар е транквилант и хранителна среда на туморните клетки!!!22:14 11.09.2022
7 Алекс83
22:22 11.09.2022
8 Истина е тов. Сталин
До коментар #3 от "Сталин":
Но една корекция, киселината е ортофосфорна. Нормален чоек не би пил тая захаросаан отрова.22:39 11.09.2022
9 Гунчев
23:02 11.09.2022
10 Сливарят
До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Сливите със костилки ли бяха?23:04 11.09.2022
11 Само напомням
До коментар #1 от "Йеронимус БОШ":
Тази статия я пуснахте и в петък.
😉
23:12 11.09.2022
12 Само напомням
До коментар #1 от "Йеронимус БОШ":
"Данните са събрани в периода 2009-2021 г."
Но експерименталките срещу короноГрипа са "напълно безопасни" - все пак ги тестваха 3-4 месеца.
😄😁😄
23:14 11.09.2022
13 къжкйхлишой
Зъболекарите имат един пациент по-малко!
23:31 11.09.2022
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Пълни медицински глупости
01:03 12.09.2022
16 Нищо не знаеш
До коментар #5 от "Абе хората могат":
Лобито на захарните производители плащат срещу изследвания колко е вредна рафинираната захар. Едва сега започна да излиза истината че артериосклерозата се причинява от ЗАХАР, а не от "висок холестерол" и "лошите мазнини". И въпреки всичко, в САЩ захарта я блъскат навсякъде, даже в супи и картофени салати!01:06 12.09.2022
17 пр0д@жен м@нeтчиYA
До коментар #2 от "То е ясно":
Който му се занимава да прочете в нета за изследвания от преди 20 години. Изкуствените подсладители разлагат ДНК-то ни и водят до диабет, за това и станаха масови!20:59 12.09.2022