Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 19:32 878 8

Асен Меджидиев обеща терен за Детска болница

  • детска болница-
  • терен-
  • меджидиев

До дни ще бъде обявено решението

Асен Меджидиев обеща терен за Детска болница - 1
Снимка: БГНЕС

До дни се очаква да бъде избран терен в София за Национална детска болница. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред БНР. Той посочи, че намереният терен, съвместно с МРРБ, е много хубав, но отказа да го посочи.

На 25 октомври министърът на здравеопазването събира екип, в който ще се включат ресорните заместник-министри, директорът на СБАЛ по Детски болести - д-р Благомир Здравков, председателят на педиатричната асоциация проф. Иван Литвиненко и представители на неправителствени организации. На срещата ще се обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът за детска болница да бъде реализиран реално в кратък срок.

На въпрос за частния проект за детска болница, Меджидиев обясни, че водещ при него не е Министерство на здравеопазването и решението не се взима във ведомството.

Министърът посочи и че има нужда от увеличаване на стойността на някои педиатрични клинични пътеки.

Здравният министър коментира, че няма натоварване на болниците от пациенти с Covid-19 и не се очертава налагане на допълнителни мерки.

В проектобюджета за следващата година е заложен ресурс от над 55 млн. лв. за трайно увеличение на заплатите в Спешната помощ и РЗИ, обяви още служебният министър.

Той отново потвърди тезата на МЗ, че увеличението на заплатите на лекарите и медицинските сестри са предизборни афиши на предишното правителство. "Това е абсолютен популизъм, не е осигуряван никакъв финансов ресурс. Не може да се говори за увеличение, дадено от правителството."

Реално пари няма, потвърди Асен Меджидиев, а решението на министъра на здравеопазването (Асена Сербезова, бел.ред.) и правителството е да се намесят и да наложат по императивен начин правила за определяне на работна заплата. Това решение не е финансово аргументирано и не кореспондира с действащата нормативна уредба.

"Съгласно Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на хората, които работят в болниците", обясни министърът.

По думите на министъра на здравеопазването в момента се водят преговори за корекция в клиничните пътеки, тъй като увеличението от 25% е дадено с разчет за изтичащата година.

Работи се и по проект за Наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд и за въвеждане на правила за формиране на работната заплата. Това е основното и водещото и през последните 10 г. нито един екип на МЗ не е направил, увери служебният здравен министър.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано

    2 1 Отговор
    се изпълнят тези обещания
  • 2 Бай ганьо

    3 0 Отговор
    Тази детска болница я започвате вече 5 години докато я построят я доживеем я не. Ама иначе пл@ете по ердоган вчера пск откри болница в Диарбекир, ако е възможно даже искам там да се осигурявам и да ме лекуват
  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    То всички само с обещанията си остават....а реално едно голямо НИЩО
  • 4 7956

    3 0 Отговор
    Разберете Съдването на хипер болница не рашава проблеми. Тя съдава проблеми. Деца в Ивайловград, Свиленград, Елхово Бургас няма ли? Колко далеч е от тях тази болница?
    Извън София и някой университески градове нивото на здравна помощ е много ниско. Здравеопазване в България няма. 5 вертолета няма да решат никакъв проблем...

    Коментиран от #5

  • 5 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "7956":

    Мълчи бе пейзан трябва да има такава бе амсалак
  • 6 Татко ми обеща

    2 0 Отговор
    колело, ама друг път.
  • 7 уaйтнoйз

    1 0 Отговор
    а колело обеща ли? оти обещаното не е като даденото
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.