25 Декември, 2022 16:04 2 040 9

България е първата страна в Европа, която ваксинира срещу хепатит В

  • ваксина-
  • хепатит в-
  • хепатит б

Ендоскопските методи дойдоха в България през 70-те години на миналия ХХ век

България е първата страна в Европа, която ваксинира срещу хепатит В - 1
Снимка: Shutterstock

България е първата държава, въвела ваксинацията за хепатит В. След Тайланд, където има много хепатит В – втора в света и първа в Европа. Сега нямаме млади хора с хепатит В. Това заяви в ефира на NOVA NEWS проф. д-р Константин Чернев – национален консултант на България по вътрешни болести. Той е Лекар на 2022 г. за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитие на специалността.

Проф. Чернев е мечтал да бъде кардиолог, явил се за две аспирантури – гастроентрология на черния дроб, втората – по ендокринология – за инсулинозависим диабет. Спечелил и двете места за аспирантура, но избира за черния дроб и после става Хумболтов стипендиант. Клиничните аспирантури са малко по-трудни, но тогава – преди десетилетия, в България се правеше наука, разказа той.

"Ендоскопските методи дойдоха в България през 70-те години на миналия ХХ век. Постепенно се разви лечение на язвената болест, сега не оперираме стомаха. След това напредна учението за хепатитите – откриха се хепатит В, С, D, разви се имунологията. Сега най-актуален остава въпроса за хепатит Бе. Въведохме ваксината за хепатит В", каза проф. Чернев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    35 7 Отговор
    Повече не се бода срещу нищо.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Сесесере

    7 17 Отговор

    До коментар #1 от "хмм":

    И аз съм русофил!
  • 3 То това хубаво

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "хмм":

    Ама някой път въпросът или, или
  • 4 ТаУмВзе

    14 5 Отговор
    ВСИТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ БРЕ! НИЩО ВИ НЕМА И НИКВА ВАКСА.
  • 5 Сандо

    18 6 Отговор
    Когато прочета подобна новина започвам да се замислям дали не сме обект на експеримент.Дано този път да е нещо полезно.
  • 6 Науката в НР България

    19 6 Отговор
    беше приоритет за българската нация - нация техническа, нация комунистическа!

    Днес приоритет са антикомунизмът, порното, парите и лъжите за социализма.
  • 7 Тъпо соросоидче

    16 5 Отговор
    От новата вакса по бързо ще се мре.
  • 8 Урюрвкос

    6 6 Отговор
    на орките от 1999г. задължителното ваксиниране от хепатита В влиза в националния медицински календар. Тогава са ваксинирани 135хил деца и 150хил възрастни.
  • 9 Наблюдател

    5 5 Отговор
    Заврете си ги... Знаете къде. Продажни съучастници в пландемията и затриването на народа. Утре, като се изпонатръшкат Набодените от вас тълпи и от вас няма да имат нужда повече. Господарите ви. И вас ще ви утилизират, защото няма да има кого да бодете