Last news in Fakti

26 Януари, 2023 17:19 706 17

Ще обменяме опит с Турция за изграждането на Националната детска болница

  • турция-
  • детска болница-
  • обмяна на опит

"Разчитам на двустранно сътрудничество по отношение на специализацията на младите лекари, обмяната на опит в областта на майчиното и детското здравеопазване и предстоящото изграждане на Национална детска болница в България“, посочи министър Меджидиев

Ще обменяме опит с Турция за изграждането на Националната детска болница - 1
Снимка: МЗ

Обмяната на опит, реализацията на двустранни проекти и инвестиции в сферата на здравеопазването и балнеологията, в контекста на двустранното сътрудничество между България и Турция, бяха сред темите, които министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев засегна в изказването си по време на Международния бизнес и инвестиционен форум, който се провежда в Истанбул, Турция (26-27 януари).

„В последните 20 години Турция постигна значителни успехи в развитието на здравната си система, като в момента заема едно от първите места по предоставяне на качествени здравни услуги в света. В тази връзка разчитам на двустранно сътрудничество по отношение на специализацията на младите лекари, обмяната на опит в областта на майчиното и детското здравеопазване и предстоящото изграждане на Национална детска болница в България“, посочи министър Меджидиев, цитиран от здравното ни ведомство.
Един от фокусите на събитието тази година е и балнеологията като грижа за здравето и възможностите за двустранно сътрудничество между България и Турция в тази област. В рамките на форума представители на Министерството на здравеопазването взеха участие в кръгла маса на тема: „Възможности за сътрудничество между България и Турция в областта на здравеопазването и балнеологията“, като изнесоха презентации за дейността на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД и на Балнеологичен център „Камена“.
Представителите на МЗ посочиха, че развитието и усъвършенстването на балнео и уелнес услугите са сред приоритетите на двустранното здравно сътрудничество между България и Турция. Подчертано беше, че балнеологията е неделима част от здравеопазването, доколкото превенцията, профилактиката и рехабилитацията имат ключова роля за подобряване на общественото здраве.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти да видиш

    10 1 Отговор
    Пътят за Европа минава през Анадола.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Токсик

    7 3 Отговор
    Докъде стигна България в евроатлантическото си падение, да ни поучава Турция как да си направим детска болница и да ни учи на здравеопазване при положение, че ние сме ги учили на това по времето на социализма? Ние сме пропаднала псевдо държава превърната в колония на задокеанския обор без здравеопазване, без образование, без икономика и без бъдеще.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 УжасТ

    5 6 Отговор
    Както е тръгнало скоро ще се консултираме и с Гана...
  • 6 Българче

    14 3 Отговор
    Недейте така хора!! Имаме още много да учим от тях! Който не е ходил и видял Турция не знае!!!

    Коментиран от #15

  • 7 Интелектуалец

    14 0 Отговор
    Турската система уж е капиталистическа но наподобява социалистическата. Примерно в Турция е достатъчно един в семейството да работи - да е здравно - осигурен. Всички останалите в семейството също макар и съпругата например е безработна тя също се оказва осигурена заради работещия съпруг. Освен това нищо не се купува при постъпване в болница. Чаршафи, спринцовки, храна, вода и прочие както у нас. Всичко е безплатно.
  • 8 Интелектуалец

    11 0 Отговор
    Болница в източния град Мерсин с капацитет 12 хиляди болни. Без коментар.

    Коментиран от #10

  • 9 Сталин

    9 1 Отговор
    Алаху Акбар.За 30 години западна демокрация от модерна индустриална държава , България се превърна в разнебитена кочина ,велика Турция ще ни помага да строим болница ,-а капачки ще трябва ли да събираме пак

    Коментиран от #17

  • 10 Интелектуалец

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Интелектуалец":

    И това не е частна а ДЪРЖАВНА болница. В нашите болници човек го е страх да отиде. Намръщени лелки, падащи мазилки. Храната няма да я коментирам. Дори за гледане на телевизия се плаща. Нашите "демократи" рожби на ДС комунисти съсипаха всички отрасли за 30 години. Преяърнахме се в Гана. Отиваш при личен лекар, чакаш в студения коридор половин час и влизаш вътре. Работи една дyxaлка и за едно медицинско плащаш 15 лева на намръщения лекар който е ядосан, че не си му дал точно 15 лева а 20 и търси 5 лева за са ти върне дишайки озлобено през носа. Не ти дава и касова бележка. Ако ти каже че иска 30 лева няма как и 30 ще дадеш. Никакъв контрол и тотално безхаберие.
  • 11 Госта

    2 0 Отговор
    Няма лошо човек да черпи чужд опит. Но този служебен министър, който скоро сдава поста, какво си мисли че ще прави по незапочнатата болница?
  • 12 Така е при диктаторите

    6 1 Отговор
    „В последните 20 години Турция постигна значителни успехи в развитието на здравната си система, като в момента заема едно от първите места по предоставяне на качествени здравни услуги в света."
    .....
    Случайно или не от 20 години Турция се управлява от Ердоган
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хихи

    4 0 Отговор
    Национална детска Болница - Предизборна дъвка за Електората, наред с медицински Хеликоптери, Съдебна реформа, и т.н.
  • 15 вече знаем

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българче":

    Четохме скоро за дарителска акция за дете, чието спешно лечение било непосилно за семейството.
  • 16 Велик Лидер

    3 0 Отговор
    И в статията пише, че в последните 20 години Турция е заела първите места в качествено здравеопазване.....и това е само частица от успехите на Великия държавник Реджеп Тайип Ердоган. И как няма да гласува Турция за него отново
  • 17 Боже Боже

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Какво общо има комунистическата демокрация начело с дс агентите със западната демокрация??? Ти със сигурност не си стъпвал в Западна Европа,със сигурност не си влизал и в Западна болница. Не случайно всеки бяга от мизерията в България в Западна Европа. Ако бяхме поне мъничко копирали от Западната демокрация,сега щяхме да сме като Чехия, Словения....