Last news in Fakti

2 Март, 2023 14:56 781 0

Затлъстяването при децата води до редица сериозни заболявания

  • затлъстяване-
  • деца-
  • заболяване-
  • болести-
  • отслабване

Децата със затлъстяване са с четири пъти по-застрашени от диабет тип 2

Затлъстяването при децата води до редица сериозни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Затлъстяването в детска възраст може да повлияе както на психическото, така и на физическото здраве на децата. То може да доведе до сериозни усложнения и заболявания, каквито са диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, бронхиална астма, сънна апнея, хипертония, мастен черен дроб, гастроезофагеален рефлукс и други. При децата със затлъстяване често се наблюдава метаболитен синдром. Това е съвкупност от прояви - хипертония, нарушен глюкозен толеранс, дислипидемия и повишено натрупване на висцерални мазнини. Тези фактори значително увеличават сърдечносъдовия риск. Инсулиновата резистентност, високите нива на инсулин и оксидативния стрес също увеличават риска от развитие на метаболитен синдром, пише Puls.bg.

Натрупването на холестерол и последващите атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове за характерни при затлъстяване в детска възраст. Наблюдават се високи стойности на триглицеридите и свободните мастни киселини, както и ниски нива на “добър” HDL холестерол и повишени нива на “лош” LDL холестерол.

Затлъстяването при децата е свързано с четири пъти по-висок риск от развитие на нарушен глюкозен толеранс и диабет тип 2. Често това състояние се свързва с развитие на акантозис нигриканс - повишено отлагане на пигменти и удебеляване на кожата в областта на сгъвките.

Високият индекс на телесна маса е свързан със значителен риск за развитие на хипертония в детска възраст.

Мастната тъкан не служи само за съхранение на енергийните запаси. Тя изпълнява и ендокринни функции. Провъзпалителните адипокини, каквито са лептина, резистина и интерлевкин-6 водят во повишено активиране на симпатиковата нервна система, което влияе на бъбречните съдове. Рискът от хипертония се повишава и при високи нива на инсулина в кръвта. Това предизвиква задържане на натрий и течности, повишава концентрацията на калций в клетките и активиране на симпатиковата нервна система.

Чернодробната стеатоза - мастен черен дроб е често срещано заболяване, причинено от затлъстяването в детска възраст. Това увеличава риска от развитие на стеатохепатит, цироза и хепатоцелуларен карцином. Високите нива на инсулин също допринасят за развитие на мастен черен дроб.

При децата със затлъстяване се наблюдава повишена честота и обостряне на астмата. Връзката между двете състояния се дължи на възпалителни процеси и оксидативен стрес. Сънната апнея е друго усложнение на затлъстяването в детска възраст. Това състояние води до влошаване на качеството на живот, нарушаване на съня и доставянето на кислород до тъканите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА