Last news in Fakti

8 Март, 2023 14:58 2 029 2

Домашни и природни лекове при синузит

  • синузит-
  • синуси-
  • облекчение-
  • лек-
  • домашен лек

Седем лесни начина да облекчим синузита вкъщи

Домашни и природни лекове при синузит - 1
Снимка: Shutterstock

Синузитът е подуване или възпаление на лигавицата, покриваща синусите. Здравите и чисти синуси са пълни с въздух. Когато обаче се изпълнят с течност, микробите в тях могат да се увеличат драстично и това да причини появата на инфекция и съпровождащи я болка и дискомфорт, информира az-jenata.bg.

Блокирането на синусите може да се причини от обикновена настинка, алергичен ринит, полипи или пък изкривена носна преграда. Винаги преди да преминете към конкретни действия, се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Какво да направите, за да облекчите синузита с домашни средства?

Използвайте капки за нос с морска сол

Един от най-лесните и безболезнени методи е да използвате капки за нос на базата на пречистена вода и морска сол. Ако пък не разполагате с такива, можете да си ги приготвите и сами у дома, като към 500 мл преварена вода добавите 1 ч. л. морска сол.

Направете топъл компрес

Загрейте морска сол на тиган, а след това напълнете с нея вълнен чорап. Изчакайте малко да изстине, тъй като непосредствено след свалянето от котлона, солта ще е много гореща. След това сложете чорапа на челото (там, където са синусите). Ако имате нужда, повторете отново. Можете да сложите тънък слой памучен плат, който да покрива чорапа, за да не се зачерви кожата ви от допира на вълната.

Хапвайте чесън

Чесънът е известен със своите антибактериални свойства. Ето защо е добре да го добавите към вашето меню. Ако пък не ви е приятен вкусът или мирисът му, можете да го приемате и под формата на хранителна добавка.

Опитайте с каничка за промивки

Промивката на носа със солена вода е древна практика, която е застъпена дори в йога – т. нар. „джала нети“. Тази промивка на носа почиства слузта от синусите, подпомагайки по-лесното дишане. По този начин се облекчават състояния като синузит, астма, пневмония, бронхит, мигрена и др. Освен това промивките ще ви помогнат при алергии, простуда и грип. За целта можете да използвате каничка за промивки (нети лота). Напълнете я с преварена вода, която да охладите до телесната температура. Разтворете вътре равна лъжичка сол. Застанете над мивката, с глава леко наклонена настрани. Поставете чучурчето в ноздрата, дишайте през устата и оставете водата да изтече през другата ноздра, почиствайки носа. Издухайте се добре. Повторете с другата ноздра.

Правете сутрин и вечер за профилактика и по-често, ако имате хрема.

Използвайте назален душ

Той действа на същия принцип, както и каничката, но е под формата на извито пластмасово шишенце. Назалният душ е по-лесен за употреба и може да се използва и от деца. На пазара съществуват варианти, които се предлагат с точна дозировка на солен разтвор в пакетчета.

Правете инхалации

Инхалаторът почиства дихателните пътища, а спецификата му позволява на медикаментите бързо и ефективно да подействат, прониквайки в белите дробове. Освен това инхалаторите са лесни за употреба и можете да ги вземете навсякъде с вас. Не на последно място, инхалаторите не дават странични ефекти от лечение и са подходящи за употреба от деца.

Използвайте силата на водата и парата

За всеки, който има проблем с това състояние, добрата хидратация е препоръчителна. Изключително важно е да се пие много вода, а влажният въздух също може да облекчи неразположението. Можете да си вземете топъл душ преди лягане, а в спалнята да поставите овлажнител за въздух. Можете да използвате и такъв, който има функция за ароматерапия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нищо от това не помага

    0 0 Отговор
    да го знаете от страдащ
  • 2 Венета Новакова

    0 0 Отговор
    Притискане на сливиците с твърдо тяло, отпушва синузита.