13 Март, 2023 15:58 2 582 4

Мъжете не бива да бързат с терапията за рак на простатата

  • рак-
  • рак на простата-
  • терапия-
  • лечение-
  • операция

Ново проучване показва, че при активно наблюдение на рак на простатата не се налага задължителна операция

Мъжете не бива да бързат с терапията за рак на простатата - 1
Снимка: Shutterstock

Учени откриха доказателства, че активното наблюдение на локализиран рак на простатната жлеза е безопасна алтернатива на незабавната операция или лъчетерапия, пише БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Резултатите от изследването насърчават мъжете, които биха искали да избегнат свързаните с лечението проблеми с инконтиненцията и в сексуалния живот, каза д-р Стейси Лоуб, специалистка по лечение на рак на простатата в медицинския център на Нюйоркския университет, която не е участвала в изследването.

Изследването сравнява пряко три подхода към заболяването - операция за отстраняване на тумора, радиационна терапия и наблюдение. Повечето злокачествени тумори на простатната жлеза растат бавно, така че са необходими много години за проследяване на изхода от заболяването.

"Няма разлика в нивата на смъртност от рак на простатата за период от 15 години между трите групи", каза Лоуб. И в трите групи, независимо от подхода към болестта, преживяемостта е 97 на сто. "Това също е много добра новина", каза тя.

Резултатите бяха публикувани в събота от специализираното издание "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин" и представени на конференция на Европейската асоциация по урология в Милано, Италия. Проучването е финансирано от британския НАционален институт за изследвания на здравето и медицинските грижи.

"Мъжете, диагностицирани с локализиран рак на простатната жлеза не бива да изпадат в паника и да вземат прибързани решения за лечение", каза ръководителят на изследването д-р Фреди Хамди от университета на Оксфорд. Вместо това те трябва "внимателно да обмислят възможните ползи и вреди, причинявани от различните начини на лечение".

Малък брой мъже с високорискова или по-напреднала форма на заболяването обаче се нуждаят спешно от лечение, добави той.

Изследването е обхванало 1600 британци, приели на случаен принцип да бъдат насочени за операция, за лъчетерапия или за наблюдение. Мъжете в групата за наблюдение редовно се подлагали на кръвни тестове, някои от тях били насочени за операция или лъчетерапия.

Смърт от рака на простатата настъпила при 3,1 на сто от участниците в групата за активно наблюдение, при 2,2 на сто от групата пациенти, подложени на операция и при 2,9 на сто от пациентите на лъчетерапия. За периода от 15 години ракът се разпространил при 9,4 на сто от участниците в групата под наблюдение, при 4,7 на сто от преминалите операция и при 5 на сто от лекуваните с лъчетерапия. Изследването е започнало през 1999 г. Според експертите днешните практики за наблюдение са по-добри, като решенията се вземат на базата на ядрено-магнитен резонанс и генни тестове.
"Сега разполагаме с повече начини, които да ни помогнат да установим, че болестта прогресира, преди да се е разпространила", каза Лоуб.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.