18 Март, 2023 21:07 848 7

Хората, които спазват диети, са по-малко застрашени от хронични заболявания

  • здравословно хранене-
  • диети-
  • хронични заболявания-
  • болести-
  • риск

Режим на хранене предпазва хората от развитие на възпаления, хронични заболявания, диабет и други сериозни болести

Хората, които спазват диети, са по-малко застрашени от хронични заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Придържането към диети снижава риска от развитие на хронични заболявания, пише БТА, позовавайки се на изданието "Медикъл Експрес", публикувало изследване на учени от медицинското училище към университета Харвард.

Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър Медисин" и обхващат анализ на данни, събирани в продължение на 32 години от 205 852 участници на възраст между 25 и 75 годишна възраст. От тях 162 667 са жени, а 43 185 са мъже. Участниците периодично са давали информация за начина си на живот, медицинската си история, хранителните си навици. Медианата на проучването проследява 26 години от живота на всеки участник. Наблюдавани са 44 975 случая на развитие на хронични заболявания, 12 962 заболявания на сърдечносъдовата система, 18 615 случая на диабет и 17 909 онкологични заболявания.

Участниците в проучването не са се придържали изрично към препоръчани диети, но изследването сравнява резултатите при спазване на няколко модела - алтернативен индекс на здравословното хранене, средиземноморска диета, диетичен режим за понижаване на кръвното налягане, редукция на риска от развитие на диабет, хранителен режим с преобладаващи растителни продукти, диетичен индекс на хиперинсулинемия, противовъзпалителен режим, противоракова диета на американския институт за изследвания на рака.

Според резултатите, независимо от типа хранителен режим на отделните участници, спазването на диета спомага за ограничаване на рисковете като цяло. Участници, спазвали режим за снижаване на риска от възпаления, високи нива на инсулин или диабет, са по-нискорискови и за развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания или рак.

Някои хранителни групи са свързани с лоши последствия за здравето. Хроничните заболявания често са свързани с хранителен режим, включващ колбаси, енергийни напитки, червено месо, пържени картофи, яйца.

Консумацията на кафе, пълнозърнести изделия, вино, десерти се свързва със снижаване на риска от развитие на хронични заболявания.

Трябва да се има предвид, че това са резултати, взети от различни диетични режими, свързани с различни хранителни стратегии за избягване на рискове. Няма диета, базирана на кафе, пълнозърнести продукти, вино и десерти, от които може да се избира.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трътката

    4 2 Отговор
    Глад му е майката.
  • 2 Божидара и тя я пусна оня ден! хаос

    2 0 Отговор
    https://fakti.bg/zdrave/764702-izsledvane-pridarjaneto-kam-dieti-ponijava-riska-ot-razvitie-na-hronichni-zabolavania
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    От къде пари за диета бе момиче? Ти не си ли ходила скоро да пазариш за ядене?
  • 4 Ай ся

    1 0 Отговор
    Първо трябва да има какво да се отслабва и после диета. То май диета беше начин на хранене, ама ай.
  • 5 Москвича

    2 0 Отговор
    Имам фитнес уред "римска стена" в нас, и всеки ден правя около 100 набирания, кофички, лицеви опори, махове. Също ходя пеша.

    И така няма как да кача килограми, целият съм нацепен. Разбира се, храня се здравословно, но не разбирам диетите.

    За мен това е бизнес, мързеливи хора, да купуват, и да се залъгват, че ще свалят килограми.
  • 6 Хаха

    1 0 Отговор
    Истината е в активния спорт и движението! Разбира се не трябва да се прекалява с храна и алкохол, но т.н. перманентни "диети", т.е. глад водят до липса на основни протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и т.н., от които се нуждае всеки човешки организъм и от там докарване на куп болести на сърдечно-съдовата, кръвоносната, нервната системи, анорексия, анемия и още куп гадости...

    Коментиран от #7

  • 7 По принцип, да

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Но някои от изброените са симптоми, не са винаги от диети. Насила хубост не става. Ни диети, ни спорт, нищо. Но хроничните диети са си кофти избор.
    Вс хубаво от мен.