Last news in Fakti

23 Март, 2023 12:28 1 454 5

Учени смятат един ензим за виновен за депресията при жените

  • депресия-
  • психологическа помощ-
  • психично здраве-
  • жени-
  • пол-
  • ензим-
  • хормони

Естрадиолът е основната форма на естроген, която женското тяло използват през плодородните години

Учени смятат един ензим за виновен за депресията при жените - 1
Снимка: Shutterstock

Знаем, че има сложно взаимодействие между нашите хормони, органи и психично здраве, но разгадаването на най-важните връзки в телата ни се оказва същинско предизвикателство за науката, пише vesti.bg, цитирайки sciencealert.com.

Ново изследване откри един-единствен ензим, който свързва и трите, и неговото присъствие може да е отговорно за депресията при някои жени по време на репродуктивните им години.

Медицински изследователи в Ухан сравняват кръвния серум на 91 жени на възраст между 18 и 45 години с депресия и на 98 без. Невероятно, но тези с депресия са имали почти половината от серумните нива на естрадиол – основната форма на естроген, която телата ни използват през нашите плодородни години.

Идеята, че естрадиолът е свързан с депресията при хора с фертилни женски хормони, е на повече от 100 години. Естествените спадове на естрадиола по време на менопаузата и след бременност са известни като свързани с негативни промени в настроението.

Други състояния, включително синдром на поликистозни яйчници (при който яйчниците произвеждат по-високи от нормалните нива на половите хормони, известни като андрогени, което води до дисбаланс на репродуктивните хормони) и вродена хиперплазия на надбъбречните жлези (група генетични заболявания, при които на тялото липсва един от необходимите ензими за производството на специфични хормони), също може да причини нисък естрадиол и депресия.

Връзката на депресията с естрадиола вероятно обяснява защо е около два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Произвеждан в яйчниците и след като свърши задълженията си около телата ни – включително регулиране на менструалния ни цикъл – естрадиолът се метаболизира в черния дроб и след това преминава в червата. Тук хормонът се абсорбира частично обратно в кръвния поток, за да поддържа циркулиращите нива на естроген.

С тези знания изследователите изследват дейността на естрадиола в червата. В рамките на 2 часа след добавяне на естрадиол към проби от фекална микробиома от жени с депресия, е имало 78% разграждане на хормона. Междувременно епруветката с микробиомни проби от жени без депресия е имала само 20% спад на хормона.

Изглежда ясно, че чревен микроб е отговорен за повишеното разграждане на този хормон в храносмилателната система.

За да изолират отговорния микроб, екипът от Ухан постави проби от микробиома от жените с депресия върху агарна чиния и им предоставиха естрадиол като единствен източник на храна. Два часа по-късно над 60 % от естрадиола се разгражда в естрон.

Бели петна с гладки, мъгливи ръбове процъфтяваха и използвайки масспектрометрия, изследователите идентифицираха микроба, щам бактерии, който те нарекоха Klebsiella aerogenes TS2020.

„Тези резултати показват, че K. aerogenes TS2020 може да предизвика подобно на депресия поведение“, обясняват изследователите в своята статия. "Освен това, прилагането на цефотаксим може да облекчи подобно поведение."

Генният анализ показа, че K. aerogenes превръща естрадиола в естрон с ензим, наречен 3β-HSD (3β-хидроксистероид дехидрогеназа). Поставянето на гена за този ензим в E. coli и след това заразяването на опитни мишки с тези бактерии води до същия спад на естрадиола и появата на депресивни симптоми.

В предишно проучване изследователите идентифицират повишени нива на същия ензим при пациенти с депресия; ензимът може също да разгради тестостерона.

„Вземайки тези две проучвания заедно, ние спекулираме, че ензимът 3β-HSD участва в развитието на депресия и че тази връзка е независима от пола“, обясняват изследователите.

Има известен фокус върху естрогенната заместителна терапия като възможно лечение на депресията при жени, но ако разкритият тук път се окаже точен, бактериите, произвеждащи 3β-HSD, могат да доведат до рецидиви.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бългаката Петя Сталинкова,

    0 0 Отговор
    работеща индийска биволарка Доказва Тази новина
  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Има два ензима водещи до депресия при жените:

    Единият е се казава "недоеб"и втория "каприз"

    И двата се може да се компесират със 7 см. (платинена кредирна карта с неограничен лимит).
  • 3 Онзи

    3 0 Отговор
    Никакъв ензим не е виновен. Вкарват химикали в храните за да ни тровят.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Ако сте на вън и работите полска работа или сте в планината,няма да имате проблем с ....този ензим!
  • 5 Коко

    1 0 Отговор
    Има още един ензим! Липсата на пари в МОЛА!