Last news in Fakti

26 Март, 2023 19:17 1 442 13

Антибиотиците не помагат на хоспитализираните с остри вирусни инфекции

  • антибиотици-
  • смърт-
  • вирус-
  • вирусни инфекции-
  • остра вирусна инфекция

Учени установяват, че даването на антибиотици на хора с общи респираторни инфекции е малко вероятно да намали риска от смърт в рамките на 30 дни

Антибиотиците не помагат на хоспитализираните с остри вирусни инфекции - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето пациенти, приети в болници с остри вирусни инфекции, получават антибиотици като превантивна мярка спрямо евентуални бактериални инфекции. Тази практика обаче не подобрява преживяемостта на пациентите, според ново изследване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Изследователи са проучили въздействието на употребата на антибиотици върху преживяемостта при повече от 2100 пациенти в болница в Норвегия между 2017 г. и 2021 г. и установили, че даването на антибиотици на хора с общи респираторни инфекции е малко вероятно да намали риска от смърт в рамките на 30 дни. В разгара на пандемията антибиотици са били предписвани на около 70% от пациентите с COVID-19 в някои държави, което може да допринесе за появата на резистентни към антибиотици патогени, известни като супербактерии.

Тези нови данни, които още не са публикувани в медицинско издание, предполагат, че има „прекомерна употреба на антибиотици“, каза водещият автор д-р Магрит Ховинд от университетската болница „Акешус“ към Университета на Осло, Норвегия. Общо 63% от 2111 пациенти са получили антибиотици за респираторна инфекция по време на болничния им престой. Като цяло 168 пациенти са починали в рамките на 30 дни, от които на само 22 не са били предписани антибиотици.

След отчитане на фактори, включващи пол, възраст и тежест на основните заболявания, изследователите установяват, че тези, на които са предписани антибиотици по време на болничния престой са били два пъти по-застрашени от смърт в рамките на 30 дни, отколкото тези, на които не са били дадени антибиотици. Изследователският екип отбелязва, че по-болните пациенти и тези с повече основни заболявания са имали по-голяма вероятност като да получат антибиотици, така и да умрат. Други фактори, като тютюнопушенето може също да са изиграли роля, смятат те.

„Лекарите трябва да се осмелят да не дават антибиотици, вместо да се съмняват и да дават антибиотици за всеки случай“, препоръчва д-р Ховинд.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    13 0 Отговор
    Ако продължават експериментите с вируси човечеството ще се зану
    ли заради алчността на няколко човека
  • 2 Антибиотиците

    3 7 Отговор
    са отрова. Кой още не го знае?

    Коментиран от #6

  • 3 ЛЕКАР

    5 1 Отговор
    Прополис (клеева тинктура) е единственият по рода си многоспектърен антибиотик с антибактериален ефект. Масло от черен кимион "лекува всичко, освен смъртта" (Мохамед). Сребърната вода - към нея нищо няма резистентност,
    - Авирон Рапид,
    - Геломиртол форте,
    - чай Самахан (сашета)
    - Samento,
    - AD Liquid Immune Support
    Това са най-ефективните лекове при грипни състояния, както и стимуланти на имунна система.
    1-10 капки 3% кислородна вода в чаша вода (започва се от 1 първия ден) отделя атомен кислород и убива патогените.

    Коментиран от #5, #8, #12

  • 4 Кочо

    4 0 Отговор
    Докторите, по правило при изписване на антибиотици ,,забравят" да Ви изпишат и обяснят защо трябва заедно с тях да приемате пробиотици и витамини! Щом рекламиращите по телевизиите пробиотици знаят за какво ставо въпрос, значи и докторите знаят, но нехаят! Зла умисъл и престапление! Имате вероятно интернет, информирайте се каква е опасността, увредена чревна микрофлора, дисбактериоза и внимавайте! Бдете!
  • 5 Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЛЕКАР":

    Без Авирон рапид, моля!
  • 6 Без тях

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антибиотиците":

    Да са измрели милиони,ако не и милиарди.
  • 7 "Нови данни"

    8 2 Отговор
    "Тези нови данни, които още не са публикувани в медицинско издание, предполагат, че има „прекомерна употреба на антибиотици". "Тези нови данни" не са нови. Доцент Мангъров го повтаряше това последните три години по всяка медия до, която го допускаха. И въпреки, че го подиграваха платени "искпиерти", мисиряци и троляци по социалните медии, как лекувал с чайчета, а трябвало поне 3 вида антибиотици срещу страшната хрема, човекът не се отказа да казва истината. Ще имат ли капка достойнство "искпиертити" и мисиряците да му се извинят сега?
  • 8 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЛЕКАР":

    Кислородната вода не дава Оксониев йон който убива дори и раковите клетки Пиенето на кислородна вода НЕ е безопасно за вашето здраве. Оксониев йон се получава при пиене на отвари от някой билки
  • 9 Реалист

    7 2 Отговор
    Той Мангъров ви го каза че не трябва да се дават антибиотици.
  • 10 Овен

    8 2 Отговор
    Извинете се на Мангъров!
  • 11 Пълни глупости

    0 0 Отговор
    Самото "изследване" казва, че най вероятно антибиотиците не са имали ефект защото са били давани предимно на много болни хора. Означава ли това на сляпо да спрем да даваме антибиотици на всички, след тежка вирусна инфекция? Изследването не доказва нищо, особено изводът който ни се натяква. Тия в медицината не се научиха как правилно да прилагат статистиката затова от сутрин до вечер ни сервират "мъдрости" от рода на "ваксините са ефективни и безопасни", а после се оказва че са нито едното нито другото!
  • 12 Айде бе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЛЕКАР":

    Първо, прополиса е изключително неефективен - тинктура от мащерка е много по силна, но уврежда лигавиците и не се взема вътрешно, за изплакване на уста и гаргара на гърлото върши работа. Второ, ако пиеш капки кислородна вода, най много да си увредиш стомаха и червата. Сребърната вода работи, но среброто се натрупва в организма и става токсично. А черния кимион е приказка от 1001 нощ на арабите - и там умират въпреки че го ядат с лъжици.
  • 13 Селянин

    0 0 Отговор
    Млад, здрав, не пия и не пуша. Не съм боледувал от нищо последните 18 месеца. На 01.03 започнаха общи оплаквания. Боли в синусите, гърлото. На 3ти температура за един ден. Лекуване с билки, Фервекс, Аспирин, Виброцил, всички видове Стрепсилс, два вида на Др. Тайс, всякакви чаьове, тинктури и подобни.
    Няма оправяне, а само влошаване до 23ти. Това са 23 дни. Накрая вече въпреки нежеланието ми минах от 24ти на антибиотик, и днес 27ми е първият ден в, който имам някаква енергия. Почти месец бях яко възпален със нива в синусите и задух вечер в дробовете и нямаше да се оправя без антибиотик според мен.
    До тук 280лв за разни лекарства преди да стигна до антибиотика.
    Та аз въпреки, че не съм фен на антибиотиците знам, че понякога се налага да се вземат и не са чак такова зло каквото се опитват да го представят.