Last news in Fakti

30 Март, 2023 13:24 1 089 25

Костадин Ангелов: Внесохме закони, които позволяват на министъра да дотира здравни заведения

  • костадин ангелов-
  • закони-
  • министър-
  • дотиране-
  • здравни заведения

"Трябва да се даде нормативна възможност на министъра да подпомага финансово общинските лечебни заведения, когато имат нужда от това. Бяха обещани увеличения на заплатите на медиците, но останаха в голяма част обещания на хартия", коментира бившият здравен министър 

Костадин Ангелов: Внесохме закони, които позволяват на министъра да дотира здравни заведения - 1
Снимка: NovaNews

Внесохме закони, които позволяват на министъра да дотира здравни заведения. Разписали сме тристълбов механизъм на финансиране - държавата подпомага през Закона за лечебните заведения за областните болници и през Закона за здравното осигуряване за общинските. Ангажимент на общината е дотиране на лечебните заведения, а самите те осигуряват заплата.

Toва каза проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС за "Твоят ден".

"Това работи в болницата в Свищов. Помогнахме с 250 000 лева, а сега тя привлича млади лекари. Кметът осигурява жилища на медиците там. Общинската белодробна болница във Велико Търново е друг пример. 4-5 млади лекари отидоха там, заплатите им са привлекателни - между 3 и 4000 лева", поясни медикът.

Според него аналгинът е поскъпнал с близо 30%, а някои витамини - с 50%. "Заради увеличените заплати на национално ниво, осигуровките, които ще постъпят в НЗОК ще бъдат по-високи. Това ще позволи да се увеличат клиничните пътеки и другите дейности в първичната извънболнична помощ. Доплащането в нашата здравна система е близо 50%. Трябва да бъде увеличен процентът на реимбурсация на лекарствата", смята Ангелов.

Той определи предизборната кампания като конструктивна.

"Успяхме да се видим с изключително много хора, обиколихме всички области. Нашият лидер посети всеки областен град, мотивирани сме за успех, ще бъдем първа политическа сила. Няма да предаде интересите на българите, ще ги изведем от кризата", смята той.

По думите му ГЕРБ ще внесе законопроект, с който да се излезе от кризата за лекарства.
"Формулата за СЕСПА беше променена от Асена Сербезова. Недопустимо е по този начин да се стигне до липса на лекарства. Изпитвам затруднения да намеря "Пулмикорт" за моя син, както и "Вентолин". Здравната реформа беше започната през 2000 г. от д-р Илко Семерджиев, но не е завършена. Трябва да се даде нормативна възможност на министъра да подпомага финансово общинските лечебни заведения, когато имат нужда от това. Бяха обещани увеличения на заплатите на медиците, но останаха в голяма част обещания на хартия", коментира Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крадец

    23 0 Отговор
    в бяла манта

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    26 0 Отговор
    Този защо не е в затвора?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лакействащ

    24 0 Отговор
    Ботокс самохвалко ! Трябва да е зад решетките грабливия селяндур !
  • 6 Тома

    18 1 Отговор
    Кога на кака костадинка ще проследите парите че вече момчетата в цсз нямат търпение да пристигне
  • 7 ИСТИНА Е

    21 0 Отговор
    Ботокса е виновен за това, че купи с 30 мил повече, медицинска техника, и всичко се скри и покри. Тази шайка цялата е за затвора, а не за парламент.
  • 8 Абе коце

    13 1 Отговор
    Теби сига кой тъплющи?
  • 9 Даниел

    15 0 Отговор
    Кои болници ще се дотират,частните или държавните,защото докато частните трупат милиони в сметките,държавните биват затваряни заради неплатени сметки за ток????
  • 10 НА. ТОЯ. ИДИОТ

    17 0 Отговор
    КОЙ. МУ. ДАВА. ДУМАТА?
  • 11 Лост

    14 0 Отговор
    С едната ръка внесъл,а двете изнесъл.
  • 12 АРЕС

    13 0 Отговор
    Ето това е един от ОПГ ГРОБ за България сто процентов престъпник и некадърник,но Каскета е глухоням за ортаците си.
  • 13 христинка

    7 0 Отговор
    Обичам те како Костадинка , колко си се разхубавила , колко си поумняла - умствено напълняла , професорка и половина , докторка хирургиня , политичка с къса поличка !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 0 Отговор
    Да трябва да се дотират някои болници, но не всички. Трябва да се допират и развиват болници на териториален принцип. Примерно в градовете:

    София(тези болницифсе справят и без дотации, трябват 4-5 болници да се дотират Окръжна, Пирогов, Медицинска академия, Исул )

    В Пловдив и в Стара Загора

    В Бургас и във Варна

    В Благоевград

    В Русе, в Плевен и във Видин

    Коментиран от #16

  • 16 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Това е, в другите населени места на Бългория трябва да се закриват големите болници и да се превръщат в "прости" медицински центрове и хосписи, където да се лекуват по-леките случаи и безнадеждните случаи да са под грижите на сестри и санитари.

    Тежките случаи да се изпращат в "супер болниците" от изброените по горе градове, които що са добре оборудвани с персонал и апаратура. Медицинските центрове да са с по-малко персонал и апаратура.

    Първо да се решат проблемите с обикновените линейки/автомобили/ и тогава да се прахосване стотици милиони за въздушни линейки/хеликоптери/.

    Болен, който е лекуван в някоя болница и неизлекуван и отива да се лекува от същото в друга болница. Да се брои да прахосване на пари и да се глобява директора на болницата и лекуващите лекари, които не ка го излекували. С толкова процента от заплатата им, колкото пациенти не са излетували. Но заплатата им да не може да се намали повече отколкото е минималната заплата.

    Да започнат да публикуват публично отчетите на всички болници. Колко пари са харчили на месец, на година и колко пациенти са минали през тях за месец, за година. Колко пари са похарчени за един пациент на болницата. На най-неефективните болници да се намаляват с 1/3 или 1/2 заплатите на шефа на болницата и на шефовете на отделения.
  • 17 Хахаха

    7 0 Отговор
    Костадин Ангелов мисли само за дотации и кражби на държавни пари!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хасан двата у....

    1 0 Отговор
    ТОЗ ДАВА
  • 20 Никой

    3 0 Отговор
    Ангелов - марионетке ,гледай филма на Валя Ахчиева къде отиват лекарствата за онкоболните.За схемите и лъжите които си играете Вие бялата ма.ия.Българския пациет му остана сал един късмет, ако му е писан от съдбата.
  • 21 Мнение

    2 0 Отговор
    Костадин Ангелов, никакво финансово подпомагане на общинските лечебни заведения!!!
    Който мениджър не може да управлява ефективно лечебно заведение се Уволнява за лоши резултати и на негово място с конкурс, а не с връзки или по партийна линия, се назначава компетентен мениджър.
    Болниците трябва да се ръководят от мениджъри, които са учили икономика поне 6 години и имат опит, а не от лекари изкарали някаква курсче за медицински мениджмънт.
  • 22 Мнение

    4 0 Отговор
    Този крадец трябва да е в затвора.
  • 23 коцето

    4 0 Отговор
    Внесохме закони, които позволяват на министъра да дотира $долапчета$ чрез здравни заведения за сметка на боледуващия народец
  • 24 ГРОБари

    4 0 Отговор
    никога повече в управлението
  • 25 Хахаха ;-)))

    2 0 Отговор
    На ГЕРБерите им дай само схеми за източване на държавтите финанси! Че и този, дотации му се искат! Ееей много огладняха и озверяха членовете на ГЕРБ две години извън управлението на страната и далеч от държавните пари!