Last news in Fakti

9 Април, 2023 11:10 3 468 4

Какво се случва с тялото ни, ако ходим по един час на ден

  • разходка-
  • ползи за здравето-
  • промени-
  • ходене пеш

За ползите от разходката

Какво се случва с тялото ни, ако ходим по един час на ден   - 1
Снимка: Shutterstock

Сигурно 1 час ходене на ден ви изглежда много. Замислете се обаче колко по-изнервящо е да чакате в задръстванията 60 минути. Днес ви предствяме кратък списък на здравословните промени, които ще станат с тялото ви, ако ходите пеша всеки ден по 1 час.

1. Подобрявате психическото здраве

Ходенето пеша предотвратява ранното развитие на деменция и намалява риска от развиване на Алцхаймер, освен това подобрява психическото здраве, намалява стреса и високите нива на ендорфини. Отлична превенция срещу депресията.

2. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това, човек става по-издръжлив. Някои доктори препоръчват именно ходенето пеша пред тичането, защото е много по-щадящо за сърцето, а има еднакви ползи за здравето.

3. Детоксикира организма

Ходенето пеша увеличава потока на кислород в кръвта, помага да се тренират белите дробове, както и да се елиминират токсините в организма. Това води до естествено пречистване на организма.

4. Помага при запек

60 минути ходене всеки ден може да подобри значително храносмилането и да редуцира симптоми на запек, като спомогне за регулиране на движенията на червата.

5. Помага при проблеми с кръста

Ходенето пеша допринася за по-добро кръвообращение в гръбначните структури и подобрява гъвкавостта на фигурата, което е жизненоважно за здрав гръбнак. Лекува болки в кръста и гърба.

6. Подобрява състоянието на панкреаса

В рамките на 6 месеца били изследвани хора разделени в две групи – "бягащи" и "ходещи пеша". Резултатите: при участниците в проучването от втората група се наблюдава подобрение на нивата на глюкозна толерантност, което е почти 6 пъти по-голямо (т.е. колко добре кръвната захар се абсорбира от клетките) в сравнение с групата на "бегачите".

7. Подобрява зрението

Ходенето пеша се отразява благотворно и на зрението, като редуцира очното налягане, а това намалява вероятността от глаукома.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    0 4 Отговор
    Схващане
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 6 Отговор
    А ми, най-добре да съборим болниците и да ходим пеш, нали?
  • 3 Гейчо

    4 0 Отговор
    След това бирата върви повече
  • 4 АБВ

    2 2 Отговор
    Категорично НИЩО на по късен етап болки в коленете