18 Април, 2023 16:29 2 087 0

Проблемите с кожата са сигнал за здравословни проблеми с вътрешните органи

  • кожа-
  • кожни заболявания-
  • заболявания-
  • сигнал-
  • симптоми-
  • признаци-
  • грижа за кожата

Кожата на лицето може ясно да покаже, когато цялото тяло страда от конкретно заболяване

Проблемите с кожата са сигнал за здравословни проблеми с вътрешните органи - 1
Снимка: Shutterstock

Кожата по тялото ви може да разкрие здравословното състояние на целия ви организъм. Като част от имунната система, кожата се защитава срещу факторите на околната среда, затова когато тялото ви се бори с едно заболяване, може да забележите реакции и върху кожата си като акне и зачервяване, пише в. Струма.

Ето как да прочете правилно знаците по кожата.

1. Акне

Причината за появата на акне е хормоналният дисбаланс в организма. В зависимост от местоположението, то може да насочи лекуващия какво не е наред.

По брадичката:

При много жени акнето се появява на брадичката, която е изключително чувствителна към покачването на прогестерона и тестостерона в тялото. Дълбокото кистозно акне по брадичката и по продължението на линията на челюстта може да е признак за поликистоза на яйчниците или различни аномалии, свързани с половите хормони.

По челото и бузите:

Прекомерното ниво на захар в организма може да е причината за пъпчиците в тези области, затова избягването на сладкото е удачен начин да се справите с нежеланото акне.

2. Тъмни кръгове под очите

Честа причина за появата на тъмните кръгове под очите или подпухналостта на лицето са алергиите. Хроничните алергии причиняват разширяване на кръвоносните съдове и могат да предизвикат отоци под очите в синьо-лилав оттенък. Много хора не осъзнават, че страдат от алергии, било то от прах или някоя съставка в крема за лице.

3. Зачервяване

Причината за зачервяванията може да е стрес, храносмилателно разстройство или дори автоимунни заболявания като лупус.

Червените петна, които идват и си отиват по лицето и шията ви, може да са свързани със стреса или да са причинени от колебания в хормоните ви. Така например розацеята, която е съвкупност от малки червени пъпчици, може да бъде признак на храносмилателни заболявания.

Кожата и стомашно-чревния тракт са предназначени за защита на тялото, като поддържат баланса в тази област. Ето защо храносмилателните проблеми могат да окажат влияние върху здравия вид на кожата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА