Last news in Fakti

10 Май, 2023 08:18 5 691 37

Държавата се отърва от най-големия санаториум на Балканите

  • радунци-
  • белодробна болница-
  • фалит

Строената през царско и социалистическо време болница в Радунци бе разрушена в наши дни

Държавата се отърва от най-големия санаториум на Балканите - 1
Снимка: Фейсбук

Упоритата държавна безстопанственост спрямо бившия белодробен санаториум в старопланинското село Радунци, някога най-голям на Балканите, най-после се увенча с успех - той бе продаден.

Това пише "Сега".

Но продажбата не бе породена от стремеж да се облажи частно лице (както често става у нас), а просто защото държавата нехаеше за огромната база. Бе я оставила да агонизира. Така болницата, намираща се от 2016 г. в ликвидация, бе продадена на 20-ия търг за 480 000 лв., като никой от ангажираните фактори (принципалът МЗ, частният съдебен изпълнител Десислава Цветкова и ликвидаторът Илиян Кършев) не пожела да съобщи пред "Сега" купувача. По неофициална информация става дума за известна бизнес фамилия от Стара Загора.

Продаден е централният блок, възлизащ на 15 000 квадратни метра разгъната площ. Сделката не касае прилежащите постройки, а земята остава собственост на община Мъглиж. В момента тече период, през който купувачът трябва да довнесе сумата. Кършев обясни, че понякога цялостното финализиране на процедурата отнема месец-два.

Историята на болницата е повече от интересна. Началото е поставено през 30-те години на миналия век, когато Борис III отрежда ливади и гори за бъдещия санаториум, предназначен за туберкулозно болни. Втората световна война прекъсва току-що започналото строителство. През социализма то е възобновено с типичния за периода размах. Лентата е прерязана през 1955 г., като санаториумът е обявен за "най-големия на Балканите за костно-ставна туберкулоза".

10 години по-късно се превръща в цялостна белодробна болница с 645 легла, множество отделения, апаратура, лаборатории и т.н. Постепенно се изграждат още обекти, трудно смилаеми днес с мащаба и грижата - спортни терени, лятно кино, радиоуредба, кабинети за труд и преквалификация (плетачество, шивачество, часовникарство и т.н.), селскостопанско звено, автомобилен парк, жилища и детска градина за персонала...

В третата България обаче - след 1989 г., нещата западат. Трупат се дългове, служителите стоят без заплати, болните намаляват, условията за тях се влошават. Работата практически спира през 2015 г., а първият търг стартира с 1.6 млн. лв. цена, но на него и следващите не се явява никой. След 2020 г. сградите и дворът бяха оставени без охрана, което привлече множество крадци, а и авантюристи (буквално!), търсещи екстремни преживявания в западнали места.

На произвола се оказаха медицинска техника, оборудване, автомобили, мебели.., дори хиляди картони на пациенти и документи на персонала. В противовес - живеещ в Радунци компютърен специалист, сантиментално свързан с болницата (родителите му са работили в нея), тръгна да я пази без да пита никой, втрещен от разсипията.

В крайна сметка след смяна на ликвидатори, доброволчески акции по почистване, депутатски въпроси и министерски отговори "Мина ѝ времето на болницата", плюс десетки още мъки и перипетии, се появи купувач. Търгът се проведе в края на април. Но никой не знае какво точно купувачът смята да прави. При подобни сделки той няма задължения относно стопанисването.

Преди година-две турски здравни инвеститори се бяха заинтересували от базата. А хиляди българи се питаха не е ли могла да бъде стопанисвана и да се ползва при ковид пандемията при липсата на легла.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    64 0 Отговор
    Как звучи само "отърва се", все едно това да има белодробна болница е излишен товар за държавата.
  • 2 Чекмеджан ефенди

    20 0 Отговор
    Дечо Колев.
  • 3 Така е

    55 4 Отговор
    Демокрацията я затри !
  • 4 смешна държава

    55 0 Отговор
    И няма и един виновен за цялата разруха на болницата !!!
  • 5 ХАХАХА

    41 1 Отговор
    Колко кучета са се навъдили по времето на соца и сета ръфат ли ръфат България и ще я ръфат докато тези поета не се евтанизират
  • 6 Ами.

    51 1 Отговор
    То много такива сгради има още в България, които са изоставени и се рушат... Жалко! Строят на поразия нови, готовото оставят да се разпада. Жалка държава!

    Коментиран от #12

  • 7 Софиянец

    47 0 Отговор
    Така звучи да. Държава, в която всичко се приватизира и държава, която не е способна да стопанисва нищо! Всички обаче знаем, когато нещо попадне в частни ръце какво се случва. 33 безкраен преход, съсипаните обекти и предприятия са безброй!
  • 8 Яко

    41 2 Отговор
    Как мазно е написана статията като по учебник... Собствена сграда с 15К застроена площ на цената на два апартамента в София.... Чиста работа и всичко законно ... Интересно къде спи прокуратурата последните 30+ години и защо им се плащат заплати?
  • 9 Слава на Евроатлантическа България

    39 4 Отговор
    Ми то през целия период на просташката демокрация се руши, и нищо не се строи. Освен скъп асфалт на който след две години му почват ремонтите.
  • 10 123

    46 4 Отговор
    Комунизма със "замах строи, демокрацията, със замах руши. Това е Историческа истина.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ами.":

    Така е, има много сгради, НО това е целта, след време ПАК ще четем за някакъв търг, ей така, като все едно нищо не е станало, всяко"мълчание" си има цена!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 2 Отговор
    ТРИДЕСЕТ леФчета за
    КВАДРАТЕН МЕТаР 🤔🤔🤔
    Ай чИстиТУ
  • 14 Перо

    27 1 Отговор
    15 км2 застроена площ е продадена на цената на един луксозен апартамент и на това се казва отърваване на държавата. За това състояние има отговорни, конкретни държавни престъпници във времето! В НК има текст за безстопанственост и произтекли от това щети! Защо няма никакво решение за преустройство, изменение на предназначението, ако МЗ са решили, че е ненужна болница, обособяване на по-малки части за продажба или съгласуване с М-во на туризма и т.н. Сега се продължава бандитската практика, без Костов, по костовски, да се подарява държавна собственост на престъпници!

    Коментиран от #17, #19

  • 15 Студопор

    25 2 Отговор
    Искахте демокрация - ето ви я!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Имаш ли представа колко квадратни метра има в
    ЕДИН КВАДРАТЕН КИЛОМЕТЪР ❓❓❓❓❓

    Коментиран от #20

  • 18 Цецу Сансьорния

    13 2 Отговор
    Демонокрацията е смърт и разруха повсеместна!!
  • 19 Ехооо

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    То цялото Радунци няма 15 кв.км бре, кви глупости ръсиш ?!
  • 20 Цървул

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    1000Х1000, що?

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Ееех

    15 1 Отговор
    Планът ран-ът, за ликвидиране на България и българите, върви с пълна пара. Ще има много предатели, да плащат за престъпленията си.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Цървул":

    Ами питай ПЕРО-то‼️
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Цървул":

    Чети преди САМО да питаш !

    "Продаден е централният блок, възлизащ на 15 000 квадратни метра разгъната площ"

    "15 км2 застроена площ е продадена на цената на един луксозен апартамент и на това се казва отърваване на държавата."

    Попитай ме пак ‼️

    Коментиран от #28, #29

  • 24 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    3 8 Отговор
    😨Няма нищо вечно на този свят. В Европа и по света какви дворци, замъци, катедрали са изоставени и се рушат, вие оплаквате санаториума на Радунци.На България вече не и трябват санаториуми а крематориуми.Може би това е замислил новият собственик. 😲

    Коментиран от #25

  • 25 Цецо

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "ОСМАНАГИЧ⭐🌙":

    Бягай в Анадола, там ти е мястото.

    Коментиран от #31

  • 26 редник

    10 0 Отговор
    " Работата практически спира през 2015 г... След 2020 г. сградите и дворът бяха оставени без охрана, което привлече множество крадци, а и авантюристи (буквално!), търсещи екстремни преживявания в западнали места.

    На произвола се оказаха медицинска техника, оборудване, автомобили, мебели.., дори хиляди картони на пациенти и документи на персонала."

    За пореден път - държавата е лош стопанин, но тази - новата и демократичната...
  • 27 Алооо

    13 4 Отговор
    От 1989 година, който дойде на власт само продава, но никой не построява нещо. После, Живков бил виновен за Комунизма. При него поне се строеше и много малко се крадеше.
  • 28 АМИ БСП ЩО НЕ Я КУПИ

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На тая ниска цена.....

    Коментиран от #30

  • 29 математик

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    в грешка си 1,5км2

    Коментиран от #32

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "АМИ БСП ЩО НЕ Я КУПИ":

    ЛАЛУГЕРИАНЕЦ,
    АМИ ЩО ПИТАШ МЕН , А НЕ БСП ❓❗
    Или про.100 само си питаш и хапИш❓
  • 31 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Цецо":

    😆Ти бягай!Афганците идват. 😲
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "математик":

    Скъсай си дипломата ДВА ПЪТИ ‼️
    Първо прочети всички коментари по спора , за да разбереш
    КОЙ Е В ГРЕШКА ,
    после пак сметни
    1.5 кв.км
    1 000 000 кв.м
    и 15 000 кв.м
    ‼️
    Откъде те намериха
    с три ника едни глупости да ръсите ‼️
  • 33 Павел пенев

    9 0 Отговор
    След идването на демокразията, държавата се отърва от икономиката,селското стопанство, тежката химия, енергетиката,образованието, здравеопазването и сега от най големия на Балканите санаториум. Не може да се отърве обаче от корумпирани политици и магистрати, които съсипаха всичко. Гнусни алчни идиоти.
  • 34 Завод за живота

    2 0 Отговор
    50 те години се е строяло с голям ентусиазъм и мечти.Късния социализъм убива мечтите.А комунистическия капитализъм руши.
  • 35 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 0 Отговор
    Продаден е централният блок, възлизащ на 15 000 квадратни метра разгъната площ.==================== 15 000 КВ МЕТРА СА РАВНИ НА 15 ДЕКАРА ...1,5 КВ.КМ.=НА 1500 ДК.=1 500 000 КВ МЕТРА.= НА 15 000 КЪШИ СЪС 100 КВ МЕТРА РАЗГЪНАТА ПЛОЩ = НА ЕДИН ГРАД ОТ ОКОЛО 50 000 ДУШИ
  • 36 Кво ви боли

    4 0 Отговор
    разгънатата площ? Хванали сте се за простата аритметика, но в малко от коментарите има отношение към същността на въпроса. Дядо ми е лекуван в тази болница. Много Обикновени нуждаещи се хора получаваха адекватно лечение, перфектна лекарска помощ и всички необходими грижи НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО! И нямаше клинични пътеки, а всеки беше лекуван до пълно възстановяване. Да не говорим за прекрасната материална и лечебна база и Изключително подбраната питателна и здравословна храна( 5 пъти дневно!!!). Сега такива луксове само в частни болници ги има и за Свет пара!
  • 37 Тираджия

    1 0 Отговор
    Ами те май не останаха много такива , от които държавата да се оттърве?! Умишлено ги съсипват за да ги вземат без пари!