Last news in Fakti

15 Май, 2023 13:32 2 058 7

Пазете се от лепкавите плодове и зеленчуци на пазара, пълни са с токсини

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • пазар-
  • лепкави-
  • нитрати-
  • токсини-
  • гмо

Ето как да се отървете максимално от пестицидите в плодовете и зеленчуците

Пазете се от лепкавите плодове и зеленчуци на пазара, пълни са с токсини - 1
Снимка: Shutterstock

Да се отървем от ГМО в плодовете и зеленчуците е невъзможно, но можем със старание максимално да изчистим пестицидите от тях. Ако те са лепкави, това означава, че са третирани с дифенол, за да запазят вида си по-дълго време, предупреждават токсиколози.

Обработените с него плодове обелете преди консумация независимо, че сте ги измили. Токсиколози съветват да се белят всички плодове, като круши, праскови, ябълки, смокини.

Картофите – всички нитрати в тях се събират непосредствено под кожата и в сърцевината. Затова е необходимо да изхвърлите първата вода, след като те започнат да врат. Оставете ги да се сварят напълно във втора вода.

Повечето химикали извират при варене, но изчезват в по-малка степен при пържене. Винаги белете горните листа на зелката и отстранявайте кочана. Така ще се избавите от нитратите максимално. Екологично чистите краставици трябва да са в нежно тревист зелен цвят. Ако са тъмно зелени, значи са ги прехранили с нитрати. Белете ги преди консумация.

Тиквичките и патладжаните също трябва да бъдат обелени. Срежете ги по дължина и изрежете областта около дръжката, защото на това място се натрупват най-много от отровите, с които зеленчуците са наторявани в оранжериите през есента и зимата.

Салати, магданоз, копър и други зеленини трябва да се изчистват от жилките, тъй като нитратите се натрупват предимно в тях. Зеленините много бързо ги попиват. Преди да ги ползвате, ги киснете в продължение на час във вода. Колкото по-дебела е кожата на доматите, толкова повече химикали има в тях. Белете ги.

Никога не купувайте домати в оранжево-червеникав цвят. Бялата сърцевина и тлъстите белезникави жилки са сигнал за голямо съдържание на нитрати. Ако сте купили такива домати, накиснете ги за един час в хладка вода, съветват експертите пред “Монитор”.

В Европейския съюз и САЩ препаратът дифенол е забранен заради силните му канцерогенни и алергенни свойства, но въпреки това има производители, които го използват, за да запазят свежестта на продуктите си.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    23 0 Отговор
    Не трябва ли агенцията по безопасност на храните - БАБХ да ни пази от тях, за какво взимат пари тези чиновници..

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Варна

    21 0 Отговор
    Предвид на прочетеното не разбирам защо плащаме заплати и издържаме такава армия от служители за санитарните служби? - Какъв е смисълът от тях ако те не се грижат за това да не ни продават отрови?

    Коментиран от #4

  • 3 честен ционист

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    БАБХ под надзора на мъжлето на Мария Габриел изтрепа без причина добитъка на България.
  • 4 Кълъмбъс

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Държавната администрация е изборен патрондаш. Идват избори и те гласуват, това ! Как да няма смисъл от тях!?
  • 5 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    2 0 Отговор
    Нали немаше ГМО в България🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Начи ате яли и ядете ценности🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 6 Много просто бре

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Взимат пари,щото са там където ти не можеш да взимаш.В други институций също взимат,теб пак тв няма...та те така те
  • 7 Брейййй

    5 0 Отговор
    ....В Европейския съюз и САЩ препаратът дифенол е забранен заради силните му канцерогенни и алергенни свойства, но въпреки това има производители, които го използват, за да запазят свежестта на продуктите си......
    КФО ФИ КАЖА ПОВЕЧЕ,ОЩЕ ЛИ СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ ИМАТЕ ПРАВО НА ИЗБОР ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ?