Last news in Fakti

15 Май, 2023 14:15 1 503 1

7 здравословни ползи от ягодите

  • ягоди-
  • здравословни ползи-
  • здраве-
  • витамини-
  • антиоксиданти

Ягодите са един от най-големите източници на антиоксиданти

7 здравословни ползи от ягодите - 1
Снимка: Shutterstock

Ягодите са едни от най-популярните плодове. Те са основно пролетен и летен плод, но се предлагат и замразени ягоди, които могат да се закупят през цялата година и да се консумират, без да се загуби свежестта им. Техният примамлив външен вид, свеж аромат и сладък вкус слагат плода сред най-хапваните, но ягодите носят и много ползи за организма. Ето 7 от тях:

1. Антиоксиданти

Едно от най-важните полезни свойства на ягодите е наличието им на антиоксиданти. Сред плодовете те са един от най-големите източници на тези вещества. Антиоксидантите могат да забавят и спрат оксидативния стрес и да отстраняват зловредни окислителни агенти в организма, пише puls.bg. Оксидативният стрес е термин, описващ състояние на прекомерно образуване на свободни радикали в организма, и може да повиши риска от сърдечно или раково заболяване. Антиоксидантите неутрализират тези свободни радикали и работят против оксидативния стрес.

2. Витамин С

Най-ефективният антиоксидант в една ягода е витамин С. Проучвания сочат, че консумирането само на една купичка ягоди ще достави необходимата доза витамин С за деня. Витамин С е свързан и със здравето на имунната система и е от съществено значение за организма вещество.

3. Намален кардиометаболичен риск

Резултати от проучване за антиоксиданти сочат за понижен риск от сърдечни заболявания при консумация на ягоди. При проучвания, в които в продължение на четири седмици са били консумирани ягоди, нивото на антиоксиданти е скочило, и рязко са паднали нивата на възпаление, свързани с кардиометаболитните рискове. Открита е и връзка между консумацията на ягоди и намаления риск от диабет заради свойството на плода да понижава инсулиновата резистентност на организма - повишената инсулинова резистентност е свързана с развитието на диабет тип 2.

4. Намален риск от деменция

Ягодите подобряват здравето на мозъка. Влошаването на когнитивните способности е опасно за доброто качество на живот и често идва със съпътстващи заболявания като артрит, диабет или сърдечни болести. Консумацията на ягоди е свързана с намален риск от болест на Алцхаймер и според проучване, публикувано в Nutrients, може да забави когнитивният упадък.

5. Понижени нива на холестерол

Високият холестерол е често срещано състояние, което може да доведе до проблеми със сърцето или инсулт. Включването на ягоди в диетата може да спомогне за нормализирането на нивата на холестерол, сочи друго изследване, публикувано в Nutrients.

6. Противовъзпалително вещество

Хроничното възпаление предразполага към ракови и сърдечни заболявания, диабет и други. Един вид антиоксиданти, наречени флавоноиди, може да предотврати тези рискове. Пигментът антоцианин, който придава на ягодите характерния им червен цвят, също има анти-възпалителни свойства.

7. Пребиотик

Освен заради витамин С и другите антиоксиданти, ягодите са полезни и защото представляват пребиотик. Пребиотиците са вещества, които са полезни за бактериите в чревния тракт и участват в оформянето на здравословна чревна микрофлора. Полифенолите са вещества в ягодите, които имат пребиотично действие и спомагат за развитието на множество полезни микроорганизми в чревната микрофлора. Благодарение пък на дейността на тези микроорганизми имаме и по-добър имунитет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кои ягоди?

    3 0 Отговор
    Пълните с отрови, иначе красиви като нарисувани и на вкус дървени и абсолютни киселаци. Има сортове зелени джанки по-сладки от сегашните ягоди.