Last news in Fakti

19 Май, 2023 14:32 973 2

Какво е интуитивното хранене и помага ли то?

  • хранене-
  • интуитивно хранене-
  • интуиция-
  • здравословно хранене-
  • диета-
  • диети

Много хора разчитат на интуитивното хранене, за да свалят излишните килограми без да минават на тежки и ограничаващи диети

Какво е интуитивното хранене и помага ли то?  - 1
Снимка: Shutterstock

Съществуват много митове и погрешни тълкувания, свързани с практиката на интуитивното хранене. Основната грешка на обикновените хора е, че те мислят за интуитивното хранене по следния начин: можете да ядете всичко, по всяко време и във всякакви количества. Но това далеч не е вярно, пише Vesti.bg, позовавайки се на Рамблер.

Това е вид хранене, което подчертава сигналите на тялото и ви учи да обръщате внимание на състоянието на глад и ситост.

В същото време степента на глад и насищане имат значение, а този подход просто ви учи да усещате по-ясно тези телесни сигнали и да се фокусирате предимно върху тях, а не върху външни фактори.

При този тип хранене не се налага броене на калории, помага за формирането на балансирана диета, като се вслушва в желанията на тялото. Експерти отбелязват, че преходът към интуитивно хранене изисква много време. Да слушаш тялото си е трудна задача, която изисква концентрация.

„Отнема време, понякога няколко месеца или дори години, за да започнете правилно да разграничавате сигналите на тялото, да различавате нуждите, какъв продукт искате да ядете. Освен това интуитивното хранене помага да се направи разлика между физиологичната нужда от енергия и психологическата нужда да се наслаждаваме на храната. Концепцията за интуитивното хранене е много интересна, но е важно да се тълкува правилно“, обобщава Наталия Круглова, специалист от Центъра по гастроентерология и хепатология към Санкт Петербургския университет.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Невинен въпрос от потребител

    9 0 Отговор
    Имам само хляб и лук, а интуицията ми показва, че трябва да ям черен хайвер. Какво да правя?
  • 2 Бъдеще

    4 0 Отговор
    От дядо ми, светла му памет, знам една хубава приказка. "От нищо не се лишава, но и с нищо не прекалявай"!