Last news in Fakti

22 Май, 2023 15:58 2 186 0

Хималайската сол не е чак толкова полезна, колкото се твърди

  • хималайска сол-
  • сол-
  • розова сол-
  • вана-
  • натрий-
  • инхалация

Наистина ли хималайската сол е толкова по-добър заместител на обикновената трапезна сол?

Хималайската сол не е чак толкова полезна, колкото се твърди - 1
Снимка: Shutterstock

Хималайската сол се добива в Пакистан, в солни мини близо до Хималаите. Придобива розовия си цвят благодарение на железния оксид и други примеси, които се съдържат в почвата. Но вкусът и мирисът ѝ на практика не се различават от тези на обикновената сол. Освен че може да се добавя към храната, хималайската розова сол се използва и за производство на лампи, като добавка за вана, в ексфолианти за тяло и други козметични продукти.

По-здравословна ли е хималайската сол от готварската?

Някои производители твърдят, че розовата хималайска сол е по-ценна за здравето, тъй като превъзхожда бялата готварска сол по количеството си микро- и макроелементи, като при това съдържа и по-малко натрий, пише zdrave.to.

Всъщност учени от Австралия са открили, че хималайската сол съдържа приблизително 8% по-малко натрий от бялата йодирана сол. И около 8,5 пъти повече калций (2,6 г/кг срещу 0,3 г/кг), 32 пъти повече магнезий (2,6 г/кг срещу 0,08 г/кг) и 24 пъти – калий (2,4 г/кг срещу 0,1 г/кг). Също така 0,63 г/кг желязо и 0,002 г/кг манган са открити в продукт от пакистанските мини, докато тези елементи изобщо не присъстват в бялата йодирана сол.

Макар че всички тези минерали са наистина необходими за организма, консумацията на розовите кристали няма да помогне за предотвратяване или компенсиране на техния дефицит. За да получите поне някакви ползи за здравето, трябва да ядете повече от 30 грама хималайска сол на ден. В същото време СЗО препоръчва да се ограничи консумацията на готварска сол до 5 г на ден. Превишаването на нормата може да повиши кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Розовата хималайска сол съдържа елементи, които могат да бъдат токсични: алуминий, сяра, барий и силиций. Количеството им обаче е в рамките на допустимата норма и предвид ниската консумация на продукта на ден, не представлява опасност за здравето. По този начин хималайската сол няма да ви отрови, нито ще помогне за предотвратяване или запълване на недостига на минерали. И като се има предвид неразличимия вкус и високата ѝ цена, по-добре е да се харчат пари за нещо наистина полезно като пресни зеленчуци.

Могат ли лампите от хималайска сол да подобрят дишането и настроението?

В описанието на такива продукти може да прочетете, че нагряването на хималайската сол предизвиква отделяне на отрицателно заредени йони, които имат добър ефект върху физическото и психическото здраве на човек. В алтернативната медицина дори има отделна област, в която хората се лекуват със сол – халотерапия. Има някои доказателства, че 30-60 минути престой в стая с 10-30 мг фин натриев хлорид на кубичен метър или вдишване на солени пари чрез инхалатор може да подобри белодробната функция и да улесни дишането. Метаанализът на това лечение обаче отбелязва, че е невъзможно да се заключи за неговата ефективност, поради липсата на качествени изследвания. Така учените дори не са сигурни за солните пещери, а какво остава за ефекта на лампите.

За психичното здраве има доказателства, че отрицателните йони могат да намалят тежестта на депресията, особено ако са най-малко 2,7×106 на cm³. Но те не влияят на безпокойството, настроението, релаксацията, съня и личния контрол. Освен това, в експериментите обикновено се използват електрически йонизатори, а не солни пещери и още повече – лампи.

Така солената лампа е просто красив сувенир, който няма да повлияе по никакъв начин на вашето физическо и психическо здраве.

Полезно ли е да се правят вани с хималайска сол?

Къпането в солена вода наистина може да има благоприятен ефект върху кожата: облекчаване на сухотата и дразненето, намаляване на възпалението и подобряване на състояния, като псориазис и атопичен дерматит. Учените предполагат, че минералните соли са способни да променят осмотичното налягане в клетките и да действат върху кожните рецептори чрез пиезоелектрични йонни канали в клетъчните мембрани. Но не е напълно ясно кой елемент от солената вода помага.

Едно проучване отбелязва, че натрият и калият предотвратяват загубата на влага и омекотяват епидермиса, докато магнезият и калцият нямат нищо общо с това. В друг се твърди, че напротив, кожата се подпомага от магнезия – основният елемент на солите от Мъртво море.

Но дори и това да е вярно, в розовата хималайска сол количеството на магнезиевия хлорид е твърде ниско – около 0,26%. Докато минералната смес от Мъртво море, която е използвана в експеримента, съдържа 46% от този елемент.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА