Last news in Fakti

5 Юни, 2023 16:32 1 358 0

За млад и здрав мозък: средиземноморска диета и зелен чай

  • подмладяване-
  • мозък-
  • мозъчно здраве-
  • средиземноморска диета-
  • зелен чай-
  • полезно

Открай време средиземноморската диета се счита за най-полезната и ефективна

За млад и здрав мозък: средиземноморска диета и зелен чай - 1
Снимка: Shutterstock

Средиземноморската диета е приветствана от лекари и учени по цял свят заради пъстрото си и богато меню от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, което доказано подобрява здравето на сърцето. Сега обаче учени твърдят, че една леко допълнена версия, съдържаща зелен чай, орехи и зелено смути, значително подобрява здравето и на мозъка при хора със затлъстяване, които я спазват, съобщава „Дейли мейл“.

Наднорменото тегло е свързано с по-ускорено стареене на мозъка, отколкото обикновено се очаква, пише още БТА. Израелски изследователи са проучили повече от 100 души със затлъстяване, спазващи средиземноморска диетата, и са установили, че с всеки един процент спад в индекса на телесната маса (ИТМ) „мозъчната им възраст“ намалява с девет месеца.

Резултатите показват, че за здравето на мозъка е жизненоважно да се поддържа здравословно тегло и да се консумират по-малко преработени храни, сладкиши и напитки, твърдят изследователите.

Средиземноморската диета - богата на здравословни мазнини и протеини, но бедна на въглехидрати - стана изключително популярна през последните години, като множество изследвания изтъкват ползите от нея за дълголетието, намаляването на слабостта и предпазването от рак.

Диетата включва избягване на млечни продукти, червено месо и алкохол, като същевременно се консумират плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, мазна риба, ядки, семена и бобови култури. Множество проучвания показват, че тя може да помогне за намаляване на теглото.

Затлъстяването е свързано със стареене на мозъка, включително със свиване на бялото вещество, което подпомага комуникацията между различните области на мисловния орган. Изследователите от университета „Бен Гурион“ в Негев набрали 102-ма доброволци със затлъстяване, предимно мъже, на средна възраст 52 години.

Те били помолени да спазват „зелена“ средиземноморска диета в продължение на 18 месеца, която включвала консумацията на 28 г орехи дневно, три до четири чаши зелен чай и 100 г зелен шейк, приготвен с глобоза - вид растителна добавка. Освен това им е било казано да изключат червеното месо и сладкишите.

Жените били помолени да консумират не повече от 1200 до 1400 калории дневно, докато мъжете се придържали към 1500 до 1800 калории на ден. В началото и в края на изследването са направени изследвания с ядрено-магнитен резонанс на мозъка, за да се изчисли „мозъчната възраст“ - възрастта, на която мозъкът изглежда на снимките, независимо от биологичната възраст.

По време на проучването всички участници получили безплатен абонамент за фитнес зала и образователни сесии, насърчаващи физическата активност с умерена интензивност. Те също така бяха помолени да посещават 45 до 60-минутни сесии по аеробни и съпротивителни тренировки три или четири пъти седмично. Измервани били също така телесното тегло и обиколката на талията на участниците.

В публикация в списание „еЛайф“ изследователите посочват, че в края на изследването 56,8 % от спазващите зелената средиземноморска диета са имали по-ниска мозъчна възраст от очакваната. Те отбелязали, че всеки един процент спад на ИТМ или теглото е свързан с деветмесечен спад на мозъчната възраст.

При лицата от тази група ИТМ е намалял с 0,76 единици, те са отслабнали средно с 2,31 кг и с 5,39 см от талията си.

Авторът на изследването д-р Гидон Леваков от катедрата по мозъчни и когнитивни науки в университета каза: „Нашето изследване подчертава значението на здравословния начин на живот, включително по-ниската консумация на преработени храни, сладкиши и напитки, за поддържане на здравето на мозъка“.

Съавторът професор Галя Авидан сподели: „Окуражени сме от откритието, че дори загуба на тегло от 1 процент е достатъчна, за да повлияе на здравето на мозъка и да доведе до 9-месечно намаляване на мозъчната възраст“.

Учените обаче не са изследвали дали намаляването на мозъчната възраст се е отразило на познавателните способности на участниците. Те отбелязват, че резултатите са ограничени и поради това, че повечето участници са мъже, както и поради липсата на контролна група, с която да се сравнят резултатите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА