6 Юни, 2023 15:15 1 535 0

Защо прасковите са полезни за здравето?

  • праскови-
  • ползи за здравето-
  • здраве

Ето 6 здравословни ползи от този толкова популярен плод

Защо прасковите са полезни за здравето? - 1
Снимка: Shutterstock

Лесно можем да разпознаем прасковата в магазина – без да я докосваме ще я различим от другите с нейните багри, преливащи от оранжево в жълто и червено. Можем да я разпознаем и със завързани очи – на допир тя се усеща едва ли не рошава, заради покритието от мъх. Третия начин, по който прасковата е лесно разпознаваема, е с вкусът ѝ – плодът е сочен и сладък, лекичко кисел за свежест. Това прави прасковата толкова популярен плод. Ако не харесвате мъхестото покритие на прасковата, то за вас има нектарини – на вкус са почти същите, без мъхестата обвивка и същите пъстри зареждащи цветове.

Плодовете могат да се набавят пресни в супермаркети и плод-зеленчуци, но се намират и консервирани – било то в консерва, или под формата на компот. Освен за ядене прясна, прасковата може да се използва и в множество сладкиши – кекс, пай, сладолед.

Ето с какво е полезна прасковата:

1. Хранителни вещества и антиоксиданти

В една праскова се съдържат много витамини и минерали. Добро наличие на витамини С, А, Е и К, както и минерали като калий, манган и мед. Всички тези вещества подпомагат организма по различни начини, а допълнително в прасковата се намират и други растителни вещества. Те действат като антиоксиданти, които укрепват тялото срещу ефектите от стареене и хронични заболявания.

2. Помагат на храносмилането

Освен всички хранителни вещества в месестата част, кожата на прасковата доставя полезни фибри. Тези фибри помагат на храната да се придвижи по-лесно през храносмилателната система и се превръщат в полезна храна за чревната микрофлора.

3. Подобряват сърдечното здраве

Някои проучвания показват, че веществата в прасковата се свързват с жлъчните киселини в организма. Тези жлъчни киселини, когато се изхвърлят от организма, намаляват нивата на холестерол в кръвта.

4. Подобряват здравето на кожата

Растителните вещества в прасковите помагат на кожата да се запази хидратирана. Така структурата на кожата се подобрява. Проучвания сочат, че прасковата може и да предпазва кожата от UV лъчи.

5. Намаляват симптомите от алергии

При алергична реакция организмът произвежда хистамини – химикал, който цели да премахне предполагаемия алерген. Прасковите намаляват симптомите на алергична реакция като предотвратяват пускането на хистамини в кръвообръщението.

6. Намаляват риска от рак

В обвивката на прасковите се съдържат множество каротеноиди, информира puls.bg. Това са пигментите, които дават характерния цвят на прасковите, но също така действат и като антиоксиданти. Това означава, че те могат да намалят риска от рак. Други растителни вещества в прасковата могат директно да премахват ракови клетки, без да вредят на здравите клетки.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА