Last news in Fakti

7 Юни, 2023 12:28 2 681 4

Перфектната закуска за здрав стомах

  • закуска-
  • здраве-
  • стомах-
  • чревна флора-
  • чревна микрофлора-
  • храна-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене

На закуска е много важно да консумираме пребиотици и пробиотици

Перфектната закуска за здрав стомах - 1
Снимка: Shutterstock

Състоянието на чревната флора е от съществено значение за нашето благосъстояние. Любопитен факт е, че огромна част от имунитета ни се съдържа именно в червата. Ако чревното ни здраве излезе извън контрол, това може да доведе до податливост към инфекции, затлъстяване или стомашно-чревни заболявания, предупреждава zdrave.to.

Поддържането на благоприятна за червата диета е от ключово значение. В този контекст е особено важно да се осигури висок процент на диетични фибри - с храни, богати на пробиотици и пребиотици.

Какво са пребиотиците и пробиотиците?

Диетичните фибри предотвратяват запека, а също така помагат да се поддържа баланс на нивата на холестерола и кръвната захар. Зеленчуците, зърнените култури и сушените плодове са богати на фибри.

Пребиотиците са диетични фибри, които хранят полезните чревни бактерии. Пребиотичните храни включват артишок, пшеница, ръж и банани.

От друга страна, пробиотичните храни са богати на полезни щамове бактерии като лактобацилус. Те могат да бъдат намерени във ферментирали зеленчуци като кимчи или кисело зеле, както и в натурално кисело мляко.

Значението на омега-3 мастните киселини за храносмилането

Омега-3 мастните киселини играят важна роля за здравето на червата. Според изследванията мастните киселини поддържат чревната флора в добра форма и гарантират, че във флората на червата има възможно най-много щамове полезни бактерии.

Ако искате да направите нещо добро за червата си, опитайте се да избягвате солта, когато е възможно. Твърде много сол вреди на полезните лактобацили на чревната флора.

Идеални храни за закуска: Пълнозърнести зърнени храни, овесени ядки, нискомаслени млечни продукти, ленено семе, ядки, горски плодове и незахаросани сушени плодове.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо,

    9 0 Отговор
    Дядо и баба бог да ги прости ядоха само пробиотични храни и живяха дълго и щастливо над деветдесетте......
  • 2 баница

    7 0 Отговор
    Яжте каквото ви се яде или каквото намерите! Тези "здравословни" рецепти се променят като модата в облеклото.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Настрадин ходжа

    0 0 Отговор
    тъкмо нау4ил магарето да не яде и то умряло от глад