Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 14:23 5 033 13

Как се разпознава инфаркт десет години, преди да настъпи

  • здраве-
  • сърдечен удар-
  • инфаркт-
  • лечение-
  • пациенти-
  • сърдечносъдова система-
  • заболяване-
  • ранна диагностика-
  • изкуствен интелект

С помощта на изкуствен интелект могат да се разпознаят и най-минимални промени в коронарните артерии

Как се разпознава инфаркт десет години, преди да настъпи - 1
Снимка: Shutterstock

Сърдечносъдовите заболявания все още са най-честата причина за смърт в световен мащаб. От тях всяка година умират около 17,3 милиона души, като се предполага, че до 2030 г. броят им може да нарасне до 23,6 милиона.

Въпреки че броят на сърдечносъдовите заболявания се увеличава, смъртността от инфаркт е значително намалена благодарение на превантивните мерки и подобрените спешни медицински грижи. И това положително развитие вероятно ще се усили още повече в бъдеще благодарение на изкуствения интелект. Голямото предимство на изкуствения интелект (ИИ) е способността му да разпознава своевременно потенциалните опасности. От огромното количество медицински изследвания, които анализира, ИИ може да забележи определени повтарящи се модели или несъответствия на резултати. Дори най-подготвеният медик не би могъл да се справи с тази задача толкова бързо.

Предвиждане на инфаркт десет години по-рано?

Технологията на изкуствения интелект може в бъдеще да спаси живота на хиляди пациенти, при които рискът от инфаркт не е бил разпознат по време на компютърна томография. Това е така, защото често не се виждат някои много малки стеснения на коронарните артерии. При наличие на възпаление те могат да се спукат и да блокират артериите, което да доведе до инфаркт. Доскоро не беше възможно тези рискови пациенти да бъдат идентифицирани предварително. Разработеният от изследователи от Оксфорд инструмент с изкуствен интелект сега може да разпознава такива аномалии дори при пациенти без значително стеснение на коронарните артерии и да прогнозира риска от сърдечен удар през следващите десет години.

Много пациенти, които са в риск, остават недиагностицирани

Само в Обединеното кралство всяка година около 350 000 души се подлагат на компютърна томография на сърцето. Това изследване се счита за стандартен метод за откриване на стеснения или запушвания на коронарните артерии.

Екипът в Оксфордския университет анализира за целите на проучването данните от над 40 000 души, които са преминали такова рутинно изследване на сърцето в различни британски болници. В около три четвърти от случаите не е имало ясни признаци за значително стесняване на коронарните артерии и пациентите са били изписани, без да бъдат лекувани допълнително. Анализът на данните обаче показва, че не само пациентите със значително стеснение на коронарните артерии са изложени на риск. Става ясно, че два пъти повече пациенти без голямо стеснение на артериите също са прекарали инфаркт или са починали от сърдечна недостатъчност. Те обаче не са били разпознати като рискови пациенти, тъй като някои минимални промени и белези са останали незабелязани. Разработеният от оксфордските изследователи инструмент с изкуствен интелект анализира промени в мастните тъкани около възпалените артерии и изчислява действителния риск от инфаркт.

Лечението се адаптира

В рамките на първия в света такъв пилотен проект медицинският екип разработи генерирана от изкуствен интелект оценка на риска за 744 пациенти, въз основа на която лекуващите лекари промениха методите на лечение в 45% от случаите. Според проучването въвеждането на тази технология е довело до над 20% по-малко инфаркти и 8% по-малко смъртни случаи и инсулти сред лицата, на които е бил проведен тестът. "Твърде много хора умират от инфаркти всяка година. Изключително важно е да използваме потенциала на изкуствения интелект, за да адаптираме лечението на пациентите", казва Хараламбос Антониадис, ръководител на проучването. "Тук показахме, че когато на лекарите се предостави точна картина за риска, това може да промени и да подобри хода на лечението."

Изкуственият интелект пести време и пари

Новоразработеният инструмент с изкуствен интелект е само един от примерите за това как ИИ може да помогне за по-ранно започване на лечението. Това пести време и пари, а и спасява човешки живот. В средата на 2023 г. британски кардиолози използваха изкуствен интелект, за да разработят "система, подпомагаща вземането на решения", която може да ускори диагностицирането на инфаркт в спешното отделение. Инструментът с изкуствен интелект може да определи нивото на тропонин в кръвта много по-бързо от предишните методи. Протеинът тропонин се отделя от разпадащите се клетки на сърдечния мускул и играе централна роля в диагностицирането на инфарктите. Досега пациентите е трябвало да останат в болница за по-дълго наблюдение, докато се определи стойността на тропонина. Изкуственият интелект би могъл значително да ускори този процес и да ограничи ненужните разходи.

Идентифициране на рисковете по-рано

Изкуственият интелект може не само да разпознава потенциалните рискове по-бързо, но и по-надеждно от хората. В средата на 2023 г. американски изследователи представиха модел с изкуствен интелект, който открива подозрителни модели в кривата на електрокардиограмите и може да разпознава опасни запушвания на коронарни артерии много по-надеждно дори от опитни кардиолози. Ако опасността се разпознае по-рано благодарение на изкуствения интелект, рисковете също намаляват. Много преди да се появи опасно запушване, на пациента могат да бъдат имплантирани т.нар. стентове с помощта на сравнително безвредна рутинна процедура. Стентът прилича на малка метална или пластмасова тръбичка, която се поставя в стеснения участък с помощта на катетър, където поддържа кръвоносния съд постоянно отворен и по този начин предотвратява евентуалното му запушване, а с това и опасността от сърдечен удар.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    26 0 Отговор
    Така и не беше казана дори една дума в статията за това как да разпознаем каквито и да било симптоми!

    Коментиран от #4

  • 2 ИИлерите

    10 1 Отговор
    Лекуваме, за да си платиш, да не го приемеш като грижа.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    14 1 Отговор
    Пациента е банкомат и ПИН кода го държи доктора !
  • 4 Статията

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    е бла-бла, бате. Затова нищо не си разбрал. Няма нужда от изкуствен интелект и всякакви други буламачи. Има си методи, които се прилагат успешно от много години при образно - диагностични изследвания, направени със CT скенер или с гама скенер. Може да направят т.нар. калциев коефициент или степен на запушване на съдовете, плюс много други неща. Просто трябва хубав и съвременен хардуер.

    Коментиран от #9

  • 5 Коко

    6 1 Отговор
    Как се разбира че ще затъпееш десет години преди да се случи.Като сметнеш от кога четеш факти.Спирам.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Артилерийска подготовка

    1 1 Отговор
    Статията по принцип е полезна, но аз вярвам на американците колкото на ваксините им или че няма да нападнат някоя нарочена държава. Имам приятел, с който често играехме волейбол в Академията и той изглеждаше перфектно, а се е похвалвал и че всичките му кръвни, холестероли и прочие картини, са от години само в отлични норми. Инфарктът обаче го сполетял изненадващо и го спасила жена му, щото винаги си носела валидол, за да стигне до милициоерската болница. Там негов приятел(щото го уредил някога да не ходи запас) му съдействал да се събере екип и да му направят операцията с катетъра. Така че дано го скълапят тоз изкуствен интелект да ни показва за инфарктите, щото с естествените кръвни и уринни проби работата хич не е сигурна. Особенно ако налитаме на салами и суджуци...