Last news in Fakti

31 Март, 2024 20:50 3 863 10

До какво води прекомерният прием на протеини?

  • протеини-
  • протеин-
  • белтъчини-
  • прекомерен прием-
  • прекомерна консумация

Учени предупреждават, че твърде многото протеини водят до лоши последици за здравето

До какво води прекомерният прием на протеини? - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг откриха молекулярен механизъм, чрез който прекомерният прием на протеин може да увеличи риска от атеросклероза. Констатациите са публикувани в Nature Metabolism, пише zdrave.to.

Проучването, което комбинира човешки опити с експерименти с мишки и клетки в петриево блюдо, показа, че консумацията на над 22% от дневните калории от протеини, може да доведе до повишено активиране на имунните клетки, които играят роля в образуването на атеросклеротични плаки.

Освен това учените показали, че една аминокиселина - левцинът, изглежда има непропорционална роля в задвижването на патологичните пътища, свързани с атеросклерозата или втвърдените артерии.

„Нашето проучване показва, че увеличаването на приема на протеини в преследване на по-добро метаболитно здраве не е панацея. Може да нанесете реални щети на артериите си“, казва един от авторите Бабак Разани, доктор по медицина и по философия, и професор по кардиология.

Например, през последното десетилетие американците обикновено консумират много протеини и почти една четвърт от населението на САЩ получава над 22% от всички дневни калории само от тази група хранителни елементи. Тази тенденция вероятно се движи от популярната идея, че хранителният протеин е от съществено значение за здравословния живот, казва Разани.

Но неговата и други групи изследователи показват, че прекаленото консумиране на протеини може да не е толкова добро нещо за дългосрочното здраве.

А анализът на циркулиращите аминокиселини показва, че левцинът (аминокиселина, обогатена с храни от животински произход, като говеждо, яйца и мляко) е отговорен основно за анормалното активиране на макрофагите и риска от атеросклероза, което предполага потенциален път за по-нататъшни изследвания върху персонализираната промяна на диетата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    24 2 Отговор
    Само домати и краставици и много мотика. В неделя салам Камчия и ракия. През зимата сланина с червено вино.

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лонг Член

    6 0 Отговор
    На мен ми причинява газове и kypoдpъв
  • 4 РЕАЛИСТ

    15 0 Отговор
    Прекомерният прием на протеини и физически упражнения те прави корав пич, с мускули. Другото е ала бала.
  • 5 Бай Иван - Циганина

    2 0 Отговор
    Риба, калмари, октоподи, скариди в никакъв случай пържени!
  • 6 Така ли

    3 0 Отговор
    Не е вярно, боко кара на протеини и яде семки с едрина на шлайфа 200 и няма атеросклероза.
  • 7 Име

    2 0 Отговор
    Аз съм глава на семейство и - протеин не съм виждал, честно - нали трябва да ги нахраня. Всичко меря да им има за тях.
  • 8 Псевдомедицина

    1 0 Отговор
    Поредните глупости на "учените". Дали на доброволци да пият протеинови шейкове и установили че активират макрофагите. Да ме извинявате, ама яденето на естествено месо не е като да пиеш ултра преработени протеинови шейкове. Все едно да ядете чиста захар вместо боровинки и да казвате че е едно и също. Не знам тези в медицината минават ли курсове по елементарна логика или всички са скарани с нея?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.