Last news in Fakti

29 Май, 2024 05:56 1 272 7

Д-р Иван Маджаров: Все по-трудно става да набавим нови кадри

  • иван маджаров-
  • здравеопазване

В основата на кадровата криза стои не само заплащането, а и остарели политики заяви председателят на Българския лекарски съюз

Д-р Иван Маджаров: Все по-трудно става да набавим нови кадри - 1
Снимка: БГНЕС

Още година заплатите на медиците да останат без увеличение. Това е предложението на Министерството на здравеопазването, което бе посрещнато с шумни и категорично негативни реакции.

Темата коментира пред NOVA д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Д-р Иван Маджаров поясни, че Колективният трудов договор съдържа не само заплати, но и права, отпуски и пр. Той посочи какви са разногласията и разминаванията във вижданията на синдикатите и Министерството на здравеопазването. "Доколкото разбирам синдикатите искат драстично увеличение от 25% на минималното възнаграждение. Работодателите пък казват, че ¼ увеличение е непосилно", отбеляза специалистът.

Той спомена, че този спор не е много удачен във време на предизборна кампания. "Не можеш в условията на инфлация да не предложиш никакво увеличение", каза д-р Маджаров.

По думите му в основата на кадровата криза стои не само заплащането, а и остарели политики от преди 15-20 години. "Все по-трудно става да набавим нови кадри", отбеляза председателят на БЛС.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    5 5 Отговор
    Това е едно звено в дълга верига на деградация.За съжаление новата европейска война не дава шанс за растеж и развитие. Бъдещето е мъгливо и несигурно, прогнозите са ненадеждни, природните ресурси бързо се изчерпват, стотици милиони хора умират от глад, климатът се променя катастрофално и идва нов непознат и страшен свят: кървав, леден, жесток.
  • 2 1234

    11 1 Отговор
    Съучастник в убийството на българското здравеопазване и липсата на лекари и мед сестри е БЛС
  • 3 Здравна рИформа

    11 1 Отговор
    Закрийте здравната каца.
  • 4 Основната причина

    11 0 Отговор
    е, че изгонихте младите хора да живеят и да се развиват извън България...
  • 5 Леля Гошо

    5 0 Отговор
    За сметка на това имаме много ПР-ки и инфлуенсъри.
  • 6 Нафталинка

    3 1 Отговор
    Кога е роден и учил този8 крет.. преди идиотската демокрация си имаше правила за обучение и постъпване на работа по разпределение както във висшето така и в средното образование кой идиот отмени разпределението а сега нямали персонал защо съществуват медицински висши и8нститути ами за да трупат пари идиотските академици като денков освен това защо са ни лекари като на всеки десет минути в телевизиите текат работа еклами на лекарства о8тиваш в аптеката и проблема е решен
  • 7 дядо поп

    6 0 Отговор
    Добре де , държавата като не прави вие какво правите? От две години и повече паркинга на университетска болница в Пловдив го вземаха незнайни собственици и премахнаха картите от 60,00 лв. (което между другото си е много , предвид на това , че за месец те го ползват не повече от 180 часа.) И от тогава персонала се чуди къде да паркира в околностите на болницата където дебнат кучетата от общинска полиция. В същото време върхушката от водещи , завеждащи , консултиращи и не знам още какви си лекари ползват безплатни карти за да идват на работа и да канят пациенти в частните си кабинети!